Вести

ЂУРОВИЋ: НИКО ОЗБИЉАН НЕ ПОМИЊЕ ПРЕДСЕДНИЧКЕ ИЗБОРЕ

– Посета председника Владе Александра Вучића САД изузетно је значајна, и то првенствено билатерално, у контексту јачих и бољих веза Америке и Србије – каже за „Дневник“ Александра Ђуровић, председница одбора за иностране послове Скупштине Србије.
 
– Ми смо и до сада имали подршку САД везано за европске интеграције Србије. Верујем да ће свакако та подршка бити настављена. Морам да кажем да је премијер Вучић већ успоставио и с највишим званичницима Европске уније директне и изузетно добре контакте. Имали смо недавно прилику да чујемо и изузетне похвале од немачке канцеларке Ангеле Меркел у погледу подршке за отварање првих поглавља са Србијом. Тако да у том контексту мислим да смо достигли ниво изузетне сарадње, да можем да се похвалимо изузетно добрим односима на највишем нивоу са свим највећим светским земљама.
 
Како у Европској унији гледају на инцијативу Србије да се одрже избори на свим нивоима, да ли су уопште заинтересовани за ту нашу политичку причу?
 
– Што се тиче избора, то је наше унутрашње питање. Верујем да било какво мишљење са стране везано за питање које је од интереса за нашу земљу, не може утицати на одлуку која ће бити донета у Србији, попут те да ли ће се ићи на  изборе на свим нивоима, или не. Када о томе говорите, вероватно мислите на коментаре које можемо чути, а који су исказани више као нека забринутост у смислу одређеног времена које избори захтевају, те да би у том контексту на неки начин могао био успорен преговарачки процес. И то је, како примећујем, једина забирнутост која се може чути. Но, морам да подсетим на то да је Србија и током протеклих ванредних избора нормално функционисала све то време, кампања је била изузетно кратка и верујем да би тако било и овога пута.
 
Значи, не сумњајте у то да би ванредни парламентарни избори могли успорити евроинтеграције Србије?
 
– Сигурна сам у то да би евроинтеграције ишле редовним током зато што је Србија у потпуности опредељена за цео тај процес и увођење стандарда Европске уније путем закона које доносимо овде у Србији. Радне групе које су формиране с тим задатком раде, а тако је било и током прошлих избора, пошто су и у тим условима наставиле нормалне активности везане за европске интеграције. Моје мишљење је да ванредни парламентарни избори не би утицали на наш европски посао, али не треба заборавити, и морам да подвучем, да је то одлука која тек треба да буде донета.
 
Да ли је уопште ико помињао и одржавање председничких избора, пошто је то тема која је почела да се појављује у неким медијима?
 
– Не, заиста нико не спомиње председничке изборе. Нико озбиљан тако нешто не помиње. Мислим да се питање превремених председничких избора заиста не поставља. Ти избори ће бити одржани онда када им је и време. 
 
 
Извор: Дневник / Светлана Станковић