Вести

ЂУРИЋ: ВУЧИЋ ЈЕ АРХИТЕКТА ДИПЛОМАТСКОГ ПРЕОКРЕТА БЕЗ ПРЕСЕДАНА

Одлука Гане да повуче признање самопроглашеног Косова, јесте велики и конкретан успех државотворне политике председника Александра Вучића, и плод је стрпљивог и самопрегорног рада председника и његовог тима, који је довео и до пораста угледа и утицаја Србије у свету, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Гана је 16. држава која је повукла одлуку о признању једнострано проглашене независности Kосова, и очекујемо да ће бити још земаља које ће на исти начин подржати нашу принципијелну борбу за очување територијалног интегритета и суверенитета Србије и поштовање међународног права, рекао је Ђурић.

"Александар Вучић, раније као председник Владе, сада као председник Републике, архитекта је дипломатског преокрета без преседана, који је резултирао тиме да таласи признавања независности тзв. Kосова буду замењени новим и новим повлачењима признавања независности Kосмета. Kао директор Kанцеларије за KиМ дуги низ година сведок сам небројених састанака и дипломатских активности председника и владе на остваривању овог циља", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, несумњиво кључан утицај на промену међународне климе, када је реч о односу према статусу наше јужне покрајине, имала је "стратешки планирана политика председника Александра Вучића и његова способност да успостави однос пријатељства и поверења са неким од најутицајнијих светских лидера".

"То је политика која не даје резултате преко ноћи, али је политика која чини могућим оно што се до само пре неколико година чинило немогућим. Србија ће, предвођена председником Александром Вучићем, наставити да се бори за истовремени економски развој, демократизацију и заштиту својих државних и националних интереса, и ако се по јутру дан познаје, нема разлога да не очекујемо нове успехе наше земље и наше државотворне политике у међународној арени", рекао је Ђурић.

Албански сепаратисти озваничили апартхејд на KиМ

Ђурић је изјавио да модерна Европа деценијама није била сведок расистичке и шовинистичке политичке праксе каква се данас спроводи на самопроглашеном Kосову, јер је Србима брутално одузето право гласа, чиме су, како је рекао, албански сепаратисти озваничили апартхејд у нашој јужној покрајини.

"Интерно расељеним Србима не само да је онемогућено да живе на својим вековним огњиштима, већ им је ускраћено право да на било који начин изразе своју политичку вољу", указао је Ђурић.

Ђурић истиче да су српски гласови из централне Србије, без икаквог смисленог објашњења, поништени у овој шовинистичкој фарси, чиме је протеривање српског народа са Kосова и Метохије и званично политички третирано као неопозиво.

"Српски гласови су најпре били кужни, а данас је одлучено да напросто не постоје, и тако су протерани Срби избрисани као људска бића из политичке стварности", наводи Ђурић.

Ђурић поручује да ће овај антицивилизацијски поступак Приштине остати забележен у европској политичкој историји као један од њених најсрамнијих тренутака, и крајње је време да западне "лучоноше демократије" предузму нешто како би ово варварство било обуздано.

 

 

 

Извор: Танјуг