Вести

ЂУРИЋ: ВАЖНО ДА СЕ ПОСТИГНЕ СПОРАЗУМ ИЗМЕЂУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, коментаришући изјаве званичника, како каже, привремених институција самоуправе Приштине, Харадинаја и Арифија, рекао је да би за нашу страну било важно да нађемо неку врсту договора и споразума између Београда и Приштине.

То би значило јако много и за развој ове земље, за будућност свих нас који овде живимо. Наше настојање је да до тога дођемо. Наравно да то неће бити лак посао, зато што и сами чујете изјаве неких од њих, колико су нереалне, истиче Ђурић.

На изјаву Харадинаја, да Србија нема све време света да призна самопроглашено Косово, Ђурић је рекао да за нас више није изненађење када се неко из Приштине не придржава споразума.

За нас би било изненађење да неко од њих почне да се нечега придржава и то је један од главних проблема. Показује се да је неко од њих неспреман, а да неко није у стању да договара и разговара, казао је Ђурић.

Ђурић додаје да је одмах одговорио Арифију када је причао о метрима територије наше јужне покрајине, као да је његова.

То није његова ни очевина ни дедовина. Сматрао сам да је у реду да се на тај начин одговори некоме ко провоцира. Оно што је несумњиво је да је наш интерес, без обзира на њихову запаљиву реторику, да идемо путем разговора, дијалога и да тражимо решење, нагласио је Ђурић.

Како каже, нема илузију да ће то бити лако, али да је ту и Међународна заједница, као и да је наша обавеза и одговорност да се заједно са њима боримо за решење.

Није проблем кад вас нападају само разни представници Приштине, проблем је када имате нападе који долазе изнутра. Од људи који су номинално са наше стране, који су, да кажемо, Срби, по имену и презимену, па онда као Славиша Ристић, узму на Видовдан, онако јуначки, па српског председника вређају, покушавају да понижавају и нападају, а на тај начин нападају не само председника већ и целу Србију, истиче Ђурић.

Ђурић додаје да сматра да је то срамота за људе који се тако понашају.

Тај човек који је то урадио на Видовдан, је човек у време чије власти су уведени прелази на Јарињу и Брњаку и практично успостављена граница, за нас то није граница и не волимо тако да је зовемо, али фактички нека врста прелаза између централне Србије и Косова и Метохије, оценио је Ђурић.

Ђурић додаје да патријарх Иринеј, разуме проблеме на КиМ и врло јасно се о томе изјашњава.

Поједини митрополити, као што је Амфилохије Радовић, који су ћутали у време када је Црна Гора проглашавала независност, који нису успели да дају свој допринос у очувању српског бића, који су недовољно реаговали када је Косово проглашавало независност, сада критикују представнике српских институција, истакао је Ђурић.

По његовом мишљењу, то није добро и треба нам слога и јединство, а човек којег нападају, председник Србије, Александар Вучић, урадио је највише за српске светиње претходних неколико година.

Само кроз Канцеларију коју водим обновљено је 42 цркве и манастира, делимично или у потпуности. Некада се добро по том питању не враћа лепим речима. Уверен сам да ће председник наставити да се бори да сачувамо наше државне и националне интересе на Косову и Метохији. Никоме не пада на памет да прави уступке без покрића, наглашава Ђурић.

Како додаје, треба да покушамо да урадимо све што можемо да извучемо највише из тих односа, не да дамо било коме нешто, него да направимо нешто што ће омогућити да наша деца спавају мирно.

Приштинским представницима могу да поручим да ако мисле да ће неко да признаје независност Косова, да то није реално и да је боље да се и они окрену компромису. Потпуно сам сигуран да је и њима компромис потребан. Њима би највише одговарало да могу да имају играче као што је Саша Јанковић, који им бесплатно нуди две столице у Уједињеним нацијама, што је потпуно невероватно, па би им исто одговарало да се за Косово питају Ђилас, Тадић и Јеремић, зато што одлично знају како су пролазили за време њихове владавине. Па њима је то био срећан дан, оценио је Ђурић.

По његовом мишљењу, за приштинске представнике је идеално да такви људи буду на челу Србије.

Њима не одговара да Србију воде људи који подижу њене институције, економију, подижу углед у Међународној заједници. Погледајте само која је плејада светских лидера који су дошли у Србију и са којима се председник Вучић видео у протеклих неколико месеци, изјавио је Ђурић.

Како је оценио приштинским представницима не одговара Србија која се економски уздиже.

Има преко 240 милиона евра директних страних инвестиција у Србију, за прва четири месеца ове године. То је више него што је у Хрватску, која је чланица ЕУ, уложено у току читаве претходне године. То су чињенице које треба да имамо у виду, додао је Ђурић.

Коментаришући изјаву Харадинаја да се чуо са Весом Мичелом, Ђурић је рекао да када ми разговарамо са Албанцима, то је исто као да разговарамо са представницима најмоћнијих држава које су признале једнострано проглашену независност Косова.

Ми никада нећемо одустати од борбе за очување наших интереса, јер знамо за шта радимо. Радимо за целу Србију, истакао је Ђурић.

Поводом Пацолијеве изјаве у којој позива Израел да призна самопроглашено Косово, Ђурић додаје да је ћутање које је добио као одговор најјасније и најгласније.

Када би се по твитеру мерио успех, онда признајем да би господин Пацоли био успешан. Сматрам да је важно да се изађе из оквира запаљивих изјава са њихове стране. Никоме у Србији не може да буде добро од јалових и суманутих напада људи који су се толико компромитовали у претходном периоду, као што су то Ђилас, Јеремић, Јанковић, Тадић и остали, који су довели до суноврата политике по питању Косова и Метохије и данас немају морално ни било које друго право да о томе говоре. Крајње је дегутантно слушати када коментаришу ту тему, закључио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Пинк