Вести

ЂУРИЋ: СВОЈУ МАЛОБРОЈНОСТ СРБИ МОГУ ДА НАДОМЕСТЕ САМО ОКУПЉАЊЕМ СВИХ СНАГА

Није ме изненадило што се Ксенија Божовић нашла међу кандидатима Српске листе за изборе на КиМ. Био сам у контакту са њом и представницима СДП у данима пре него што су донели одлуку. Ксенија је поступила одговорно и свесна је да предстоји тешка борба за заштиту српског народа и интереса на КиМ, у коју морамо ући политички јединствени. Своју малобројност на КиМ Срби могу да надоместе само окупљањем снага и јединством, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

* Због чега мислите да би представници других партија, који нису на Српској листи, били у функцији Харадинаја или Тачија?

- Сетите се шта се догодило када су људи из СЛ замрзли деловање у приштинској влади, протестујући тако због континуираног насиља над нашим народом. Харадинај је сменио легитимно изабране српске представнике и уместо њих у владу инсталирао своје Србе, људе из Петровићеве СЛС. И они су то једва дочекали. Зашто мислите да би се у неком будућем сазиву понашали другачије, или да би се другачије понашала Рада Трајковић која отворено каже да на изборе излази да би ушићарила неко посланичко место, а не да би бранила српске интересе? Уосталом, и Курти је изјавио да за Петровића и Рашића треба да буде места у влади јер признају Републику Косово. Српска политика на КиМ може и мора бити искључиво државна, а не приватна, политикантска.

Харадинај заговара да нема дијалога ако Београд не призна Косово. Шта уколико то буде позиција и нове косовске владе?

- Улазећи у дијалог ми смо желели да у статусно неутралном оквиру и Србима и Албанцима на КиМ омогућимо да живе што нормалније. Албански сепаратисти су се све време надали да ће на тај начин мало-помало учвршћивати једнострано проглашену независност. Данас су нервозни јер се међународна подршка пројекту косовске независности круни. Халабучу јер не знају шта би друго. Нека они укину таксе и врате се за сто, јер њихови бирачи не могу да једу великоалбанске фантазије, већ заслужују да живе у нормалном друштву. О томе можемо да преговарамо.

* Ако се дијалог откочи, хоће ли се прича вратити на формирање ЗСО, српску имовину на КиМ...?

- Приштина ће кад-тад морати да испуни преузете обавезе. Њима је на уму само статус и признање од Србије, али од тога нема ништа. Неће бити лаког и одрживог решења за питање КиМ. То нас неће поколебати и сваковрсна подршка Србима на КиМ биће још снажнија.

Које потезе очекујете од новог европског посредника у дијалогу, који буде наследио Могеринијеву?

- Очекујем да буде статусно неутралан, и поврати кредибилитет дијалогу нарушен потезима Приштине. Решавање косметског питања је сложен међународно-правни проблем и не може се решавати притисцима, уценама и преко колена.

 

Бошку затворене двери цензуса

* Следе избори и за Скупштину Србије. Лидер Двери најављује окупљање опозиције на улици на сам дан избора...

- Биће да су за Бошка Обрадовића затворене двери изборног цензуса. Зато га хвата нервоза, па лупа глупости. Неће се власт у Србији, са институцијама старим вековима, узимати на улици. Знамо добро из историјског искуства како то изгледа и која је цена. Поготово то неће чинити неко ко има подршку која се мери не процентима, већ промилима. Нека се окане ћорава посла.

 

 

 

Извор: Новости