Вести

ЂУРИЋ: ШАНСА ДА ИЗГРАДИМО ТРАЈНО ДОБРЕ И БЛИСКЕ ОДНОСЕ СА САД

За Србију је веома важно што је амерички специјални изасланик Ричард Гренел врло брзо после потписивања споразума у Вашингтону дошао у Београд и Приштину, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић и додао да председник САД Доналд Трамп преко Гренела креће у муњевито спровођење договора из Беле куће.

Ђурић је оценио да је за Србију изузетно значајна изградња односа са САД кроз јачање економске сарадње и да то ствара шансе да у будућности изградимо трајно добре и блиске односе са САД.

''То је нешто што би остало у наслеђе будућим генерацијама, да Србија коначно уз наше традиционалне пријатеље са Истока и из региона има још један стуб на коме почива наша стабилност и државност'', рекао је Ђурић.

Нагласио је да је Србија у Вашингтону постигла неколико важних ствари истичући, пре свега, да је председник Србије Александар Вучић успео да скине са дневног реда причу о међусобном признању Косова и Србије.

Такође, сматра важним и то што је Приштина, уз притисак председника Трампа, укључена у иницијативу ''Мини-шенген'' што, како је рекао, гарантује да више неће моћи да уводе таксе од 100 одсто.

Додаје да је један од резултата споразума и забрана од годину дана да се Приштина учлањује у међународне организације као што су Интерпол, Унеско, као и помињање манастира и цркава Српске православне цркве и обавеза Приштине да спроводи законе и судске пресуде који штите наше светиње.

''Председник Вучић је издејствовао да Приштина пред Трампом потпише обавезу да ће да поштује законе и судске пресуде које се понајвише односе на манастир Високи Дечани'', навео је Ђурић.

Важан резултат постигнут у Вашингтону је и отварање канцеларије америчке корпорације ДФЦ, тешке око 60 милиона долара која, истиче Ђурић, отвара врата америчким инвеститорима.

''До сада смо имали инвестиције из Немачке, Италије, Русије, Кине... додатно ћемо економски ојачати као земља ако будемо имали велике америчке инвестиције, да не говоримо о томе да Американци штите стабилност простора на којем инвестирају'', рекао је Ђурић.

Подсећа и на билатерални сусрет председника Вучића и Трампа и истиче да је за Србију то била изузетна прилика, нарочито у околностима када приштинска делегација није имала такав састанак.

''Сада смо много ближи него раније посети америчког председника Србији, за наше међусобне односе било би изузетно важно да наставимо да радимо на томе. Коначно се на делу види српски лоби, нема више само албанског лобија, а да Србија ћути, сада је и наша земља активна'', истакао је Ђурић.

Ђурић је додао да је председник Вучић имао бројне сусрете са светским државницима као што су председник Кине Си Ђинпинг, руски председник Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел и да је успео да изгради међународни кредибилитет представника државе која, како је рекао, спроводи оно што се договори и поуздан је и стабилан партнер.

Додаје да је Вучић на челу државе која је у претходних осам година успела да направи изванредне економске резултате.

''И председник Трамп нам је одао признање за резултате које имамо у веме короне, пре свега када је реч о незапослености. Подсетићу да Србији нико 2012.године није давао више од шест месеци до банкрота, морали смо да позајмљујемо новац да исплаћујемо плате и пензије после (Драгана) Ђиласа, (Вука) Јеремића и осталих који умањују значај постигнутих споразума'', закључио је Ђурић.

 

Аплаудираћу и Ђиласу, ако врати украдене паре...

Део опозиције коју предводе Драган Ђилас и Вук Јеремић покушава да увредама, блаћењем и ширењем мржње дискредитује сараднике председника Србије Александра Вучића и да све који се баве политиком изједначи и баци у исто блато, изјавио је данас Ђурић.

Ђурић је додао да је циљ таквих напада да дође до ерозије поверења у државне инсититуције.

Поводом коментара на друштвеним мрежама и у појединим медијима да је изабран за новог амбасадора у Вашингтону зато што је неколико пута аплаудирао председнику Вучићу, Ђурић каже да је увек аплаудирао српским успесима и резултатима, те да је спреман да аплаудира и Драгану Ђиласу ''када буде вратио паре које је украо'', тачније преко 500 милиона евра, које је инкасирао, каже Ђурић, у време обављања посла гардоначелника Београда.

''Као што сам аплаудирао српској победи на КиМ и томе што је Српска листа освојила свих 10 посланичких мандата, спреман сам да аплаудирам и Ђиласу када буде вратио паре које је украо, као и (Зорану) Кесићу, (Ивану) Ивановићу када престану да сеју мржњу према људима у Србији'', рекао је Ђурић, а та два новинара назвао је "дворским лудама" опозиције.

На констатацију да је као блиски сарадник председника Вучића постао нова мета напада, Ђурић је навео да је реч о новој стратегији опозиције у којој се индиректно напада државна политика Србије.

Истиче да је од медијских напада на њега много опасније оно што се, каже, народу Србије подмеће острашћена мржња под изговором тобожње борбе за демократију и слободу, који су наводно угрожени.

Додао је да су принципи политике које је дефинисао председник Вучић, очување политичке стабилности у земљи, очување суверенитета и независности земље, економски развој и напредак, демографски и биолошки опоравак земље и очување идентитета, културе и традиције српског и других народа који живе у Србији.

''Ми то желимо да очувамо, а они желе да се дочепају поправљене државне касе, док поједини страни фактори не желе Србију која самостално одлучује о својој унутрашњој и спољној политици. Искористиће све инструменте, све друштвене мреже и дворске луде да би срушили политику Србија која чува своје достојанство и сама води рачуна о својим интересима'', рекао је Ђурић.

Поручио је да председнику Вучићу нико не може да оспори то што је за осам година успео да успостави јасно мерљиве критеријуме успеха и напретка једне земље.

Како каже, Вучић је у центар српске политике као мерило поставио то да ли је у земљи мања или већа незапосленост и подсетио да је стопа незапослености у Србији 2012.године била близу 27 одсто, а да је тренутно 7,3 одсто.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи