Вести

ЂУРИЋ: РУСКА ПОМОЋ ПОДИГЛА МОРАЛ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ

Помоћ руских војних стручњака током епидемије корона вируса имала је велики морални значај за српски народ, изјавио је директор Kанцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да у време изазова државе и народи треба једни другима да конкретним поступцима солидарности покажу да нису сами у невољи, што нарочито важи за земље са традиционално пријатељским и братским односима.

"Сигуран сам да је присуство руских војних стручњака, поред доприноса војној сарадњи између наше две земље, имало прво и најважније морални утицај на спремност грађана Србије да издрже тешке недеље и месеце борбе против невидљивог и углавном непознатог непријатеља", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао и да ће се помоћ Русије памтити и ценити дуго у Србији зато што је пријатељ који прискочи у невољи прави пријатељ.

Ђурић је приметио да је солидарност међу земљама и народима од огромног значаја у пандемији корона вируса, а од кључног значаја је да сви помогну онима којима је помоћ најпотребнија, макар она била и симболична.

"Верујем да то треба да постане принцип међународних односа у периоду после корона вируса", закључио је Марко Ђурић.

Верујем да нема границе за јачање сарадње с Русијом

Традиционално руско-српско пријатељство не зависи од актуелне ситуације ни краткорочних политичких интереса, изјавио је Ђурић.

"Постоји традиционално пријатељство међу нашим народима, учвршћено изузетним односима председника Александра Вучића и Владимира Путина и ово пријатељство не зависи од актуелне ситуације или краткорочних политичких интереса", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, поред историјских и културних веза, као и заједничких патњи, Русију и Србију повезује заједничка жеља да живимо у бољем и праведнијем свету, у којем влада међународно право а не право силе.

"Нећу рећи да су српско-руски односи на врхунцу зато што искрено верујем да нема границе за јачање наше сарадње и пријатељства и ја сваки дан настојим да томе дам лични допринос", рекао је Ђурић.

Ђурић је оценио и да покушаји ревизије историје Другог светског рата указују на агонију униполарног света и неоколонијализма који, како је рекао, са историјске сцене нестају невероватном брзином.

"Покушаји да се ревидира, прекроји историја умањењем улоге Совјетског Савеза и руског народа у победи против нацизма нису ништа друго до последњи трзаји тог нестајућег поретка", рекао је Ђурић.

Ђурић се осврнуо и на сарадњу Српске напредне странке чији је потпредседник, са Јединственом Русијом.

"Kао потпредседник СНС редовно имам састанке са руководством Јединствене Русије. Несумњиво, јачањем међупартијске сарадње, допринели смо јачању веза наших држава и пријатељству наших народа. Потписали смо бројне споразуме и очекујемо период искрене и плодоносне стратешке сарадње. Сигуран сам да ће иста сарадња карактерисати међупарламентарне односа", закључио је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг