Вести

ЂУРИЋ: ПОНОСАН САМ НА ПОЛИТИКУ СРБИЈЕ КОЈУ ВОДИ ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић у божићном интервјуу истакао је да је поносан на актуелну политику Србије коју води председник Александар Вучић и захваљујући којој сведочимо бољем позиционирању Србије на светској политичкој и економској мапи.

- 2021. година је била година убрзаног економског, инфраструктурног, безбедносног и спољнополитичког раста и развоја Србије. У том смислу, мени као амбасадору Србије задатак је био одговоран, али и нешто лакши да пренесем истиниту и ажурну слику о дешавањима у Србији. Када представљате земљу која има највећи привредни раст у Европи то је логична прва реченица у сваком озбиљнијем разговору са људима које упознајем.

* Каква је могућност сарадње са Сједињеним Америчким Државама?

- Пословне могућности за унапређење односа између Србије и Америке су резултирале уговорима вредним стотинама милиона долара за нашу државну наменску индустрију, и са поносом могу да кажем да је амбасада Србије помогла успостављању контаката не само у тој сфери него и у другим различитим сферама.

* Које су то области где постоји сарадња?

- Рецимо, од обновљивих извора енергије где смо радили на уговору вредним 1,6 милијарди долара за изградњу пет соларних електрана у Србији који је потписан, али и многим другим стварима. У привредном смислу ова година је била изузетно добра, и трудили смо се да то на најбољи могући начин представимо. Када је реч о америчко-српским односима генерално, ово је била година у којој смо продубили утицај и српско присуство у конгресу Сједињених Америчких Држава. Конгресни кокус пријатељства са Србијом у Конгресу Сједињених Америчких Држава је више него удвостручен ове године. Ја сам лично, као амбасадор имао троцифрен број састанака са представницима америчког конгреса. Многи од тих људи нису у свом фокусу пажње свакодневно имали Србију, тако да је та прилика, да се њима представи нова слика Србије која није она из деведесетих година, била јединствена и драгоцена.

* Имате доста сусрета са члановима Конгреса... Да ли сте им представили и пројекат Отворени Балкан?

- Само у децембру месецу ми смо организовали три феноменалана догађаја у вези са развојем америчко-српских односа. Један је био гала прослава 140 година америчко-српских дипломатских односа која је окупила сам врх вашингтонске дипломатске и политичке елите, као и наше уметнике попут оперских певачица сестара Солдо. Затим смо у децембру такође организовали Регионални инвестициони форум заједно са Америчко-европском привредном комором и са Америчким министарством привреде који је окупио потенцијалне улагаче у наш регион. Њима смо представили идеју "Отвореног Балкана". Могу да кажем да је иницијатива председника Вучића коју је заједно са неким другим лидерима покренуо једна од најбољих ствари за представљање нове парадигме политике у нашој земљи и нашем региону, и да је она наишла на универзалну подршку у политичким круговима Сједињених Америчких Држава. Поред тога, у децембру сам био и организатор вечере за чланове конгреса која је окупила чак 14 чланова конгреса што није нешто што може свакога дана да се види и код много већих земаља која имају своја дипломатска представништва у Вашингтону. Сматрам да је ту реч о једном дугорочном улагању.

* Многи ће рећи да ти људи из Конгреса нису значајни... Али, не схватају да је то залог за будућност?

- Сва та пријатељства која данас стварамо су залог за то да 5 или 10 година напред када ти људи буду додатно напредовали у својим политичким каријерама, Србија добије поуздане партнере на највишим позицијама. Дошли смо сада већ у фазу да много више улогу има и српска дијаспора у Сједињеним Америчким Државама, а то значи да Срби који имају америчко држављанство треба да подигну свој глас о значају добрих односа Србије и Сједињених Америчких Држава, и да доносиоцима одлука у Америци укажу на значај и величину српске заједнице. Прошле недеље сам боравио у Чикага. Само у околини Чикага процењује се ту живи 300.000 људи пореклом са нашег простора.

* Да ли се српска заједница у Америци држи заједно?

- Морам да кажем да има позитивних трендова и помака. Рецимо: Српско филантропско друштво, Млада асоцијација српских привредника у Америци, и различити други нови форуми који настају, попут Конгреса српског уједињена раде на томе да унапреде положај и пре свега ефикасност српске дијаспоре у политичком организовању и деловању. Као амбасада ми сматрамо да је тренутак да подржимо та окупљања, и због тога ћемо у марту месецу подржати велики скуп српске дијаспоре у Вашингтону и планирано је да српске организације одрже манифестацију Српских дана на Капитол хилу где ће управо Срби и Американци организовати лобистичке догађаје за подршку унапређењу и положају Србије у америчкој политичкој класи.

* Који су проблеми са којима се најчешће суочавате?

- Проблеми су ти што ми практично политичку инфраструктуру у Сједињеним Америчким Државама нисмо развијали деценијама, нисмо довољно улагали. Након распада Југославије ми нисмо ни зграду амбасаде имали у Вашингтону, него смо изнајмљивали неки приватни простор. Сада се то мења. Председник Вучић је као значајан приоритет дао изградњу српске инфраструктуре у Сједињеним Америчким Државама, и у оквиру тога ми можемо само да просперирамо. Набављамо нову феноменалну зграду амбасаде Србије, на километар од Беле куће. Већ интензивно радимо на уједињењу и укрупњењу српског политичког фактора у Америци како би се на медијској и јавној сцени емитовале другачије поруке о Србији. Реч је о стварима које дугорочно могу да дају значајан резултат. Председник Вучић има визију снажне Србије која подразумева да њена спољна политика почива на стубовима добрих односа са великим силама. Мој мали и веома одговоран део посла је да покушам да у периоду док сам амбасадор у Сједињеним Америчким Државама допринесем изградњи инфраструктуре која ће допринети да ти односи са Сједињеним Америчким Државама са будућим генерацијама буду усидрени на солидним темељима и да моји наследници као будући амбасадори у Сједињеним Америчким Државама затекну и добру уређену и добро организовану амбасаду која је уређена и исти такав српски лоби. Следећи визију председника Александра Вучића ми у Америци градимо нови снажан српски лоби.

* Да ли сте задовољни контактима који су развијани до сада од када сте на месту амбасадора Србије у Сједињеним Америчким Државама и да ли је Србија на добром путу ка оснаживању односа са Сједињеним Америчким Државама?

- Ја ћу бити задовољан када позиција Србије буде додатно оснажена, а до тада ћу даноноћно да радим. Чека нас још много изазова, али Србија је на добром путу да изгради снажнију позицију у односима са Сједињеним Америчким Државама.

* Како реагујете на нападе који су све учесталији, и нису ни престајали, од стране албанске стране чији је лоби у Сједињеним Америчким Државама доста снажан?

- Албански народ је добро политички организован у Сједињеним Америчким Државама током читавог претходног столећа. Ти напади не изненађују, они су очекивани. Оно што јесте изостајало у претходном периоду је координисан одговор српске стране. И могу да потврдим да се данас српски аргументи и српска реч чују. Ниједна оптужба и ниједан напад не остаје без одговора поткрепљеним аргументима, чињеницама и настојанима да наше пријатеље, не само аргументима и чињеницама, већ и пријатељством и личним односима уверимо у добре намере Србије.

* Како сте задовољни вашим наследником на месту директора Канцеларије за Косово и Метохију Петром Петковићем?

- Петар Петковић је човек чија је душа на Косову и Метохији и мислим да се то осећа јако. Као и док сам ја био на челу те Канцеларије он предводи један тим људи који су посвећени, марљиви и који воле Србију и Косово и Метохију. Радити у Канцеларији за Косово и Метохију није само професија, то је начин живота. Ти људи проводе на точковима добар део године обилазећи српске средине на Косову и Метохији и решавајући њихове проблеме. По статистикама из возног парка се најбоље види. У неким другим државним органима службена возила пређу од 20 до 30 хиљада километара, а наша возила у канцеларији за Косово и Метохију годишње пређу између 150.000 200.000 километара. То вам све говори. Веома сам поносан, не само на Петра, Миљана, Душана, Душицу и остале који раде у Канцеларији за Косово и Метохију. Имају велику срећу што им је држава омогућила да имају са чиме да раде. Када сам ја почињао 2013. године у Канцеларији за Косово и Метохију, наш буџет је био 4,7 милијарди динара годишње, а сада је то неколико пута више. Држава Србија, председник Вучић и премијерка Брнабић се увек интересују за положај нашег народа на Косову и Метохији.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк