Вести

ЂУРИЋ: ПОБЕДА НАШЕ ЛИСТЕ БИЋЕ И ЗА СРПСКИ НАРОД НА KИМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, потпредседник Српске напредне странке и кандидат за посланика на листи "Александар Вучић - За нашу децу", Марко Ђурић, изјавио је да ће у наредне четири године, ако Србија настави да јача предвођена том листом и ако буде сложна и хомогена, српски народ на KиМ бити сигурнији и у бољем положају него данас.

Ђурић је истакао да је за разлику од периода када Србија није знала или барем није говорила шта жели, већ само шта не жели, садашња власт, предвођена председником Александром Вучићем, први пут јавно отворила унутрашњи дијалог о начинима за решавање питања KиМ.

"Србија је први пут јасно изашла и пред међународну заједницу и пред домаћу јавност и рекла да се залаже за компромисно решење, прешла је из дефанзиве у офанзиву, започела активност интензивног лобирања која је резултирала таласом повлачења признања једнострано проглашене независности Kосова и дошли смо у ситуацију да, уз то што смо сачували подршку традиционалних пријатеља као што су Kина и Русија, данас и администрација САД каже да је потребно компромисно решење у односима Београда и Приштине", рекао је Ђурић.

Ђурић је објаснио да протеклих неколико година деловање Београда, када је реч о KиМ, било постављено на три главна правца.

Први је био преокретање тока догађаја у односима са међународном заједницом, што је резултирало повлачењем 17 признања независности Kосова и спречавањем чланства Приштине у важним међународним организацијама.

Други главни правац био је политички рад на терену на хомогенизацији и укрупњавању српског фактора на KиМ, што је резултирало настанком Српске листе, и тиме да Албанци не могу више да манипулишу српским гласовима у приштинском парламенту.

Трећи правац деловања била је материјална подршка, помоћ српском народу на KиМ и ту је, према Ђурићевим речима, власт предвођена Александром Вучићем урадила више него икада у претходном периоду.

Ђурић је објаснио да је Србија Бриселским споразумом успела да купи време за развој, и да је Вучић на преговоре у Брисел ишао са циљем да се сачува мир и безбедност за српске грађане на KиМ и у остатку Србије, како би држава могла да се опорави и настави борбу за своје интересе.

Говорећи о спољнополитичкој оријентацији Србије, Ђурић је објаснио да је Србија данас на европском путу и да се садашња власт труди да створи државу која ће бити довољно снажна да равноправно седне за сто за којим се одлучује о судбини Европе.

Ђурић је изразио уверење да би пут Србије ка ЕУ, да је прихватала уцене и притиске по питању KиМ, био много динамичнији, међутим власт у Београду је последњих година водила спољну политику "са кичмом" и трудила се да у земљи истовремено створи европски амбијент.

"Ми уводимо Србију у Европу на прави начин, тако да буде снажна и да не буде ником служинче. Нико данас не може са сигурношћу да каже како ће ЕУ изгледати за пет или десет година и ми градимо нашу кућу Србију свесни геополитичког окружења. Процене су да би нам се више исплатило да уколико би се ЕУ проширивала будемо чланови", рекао је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг