Вести

ЂУРИЋ: ОКУПЉАЊЕ ОКО ПЕТ ПРИНЦИПА НАЦИОНАЛНЕ ПОЛИТИКЕ

Због Косова и Метохије, као и због целе Србије, надам се да у Новој години нећемо бити довољно заборавни и наивни да помислимо да је датост све оно што данас у Србији имамо, рекао је потпредседник Главног одбора Српске напредне странке и директор Канцеларијe за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да нам 2020. година донесе мање дневнополитичке острашћености и наставак окупљања око пет приоритета националне политике.

Као први принцип навео је очувања стабилности и мира, а потом очувања суверенитета земље, територијалног интегритета и независности политичког система.

Као принципе националне политике истиче и убрзани економски опоравак и развој као кључни приоритет националног опстанка.

Наводи и принципе демографске обнове и очувања младих у Србији, као и оријентације српског друштва и политике ка будућности, увек засноване на брижљивом неговању свести о нашој прошлости, култури, традицији и српском идентитету.

Ђурић је рекао да је председник Србије Александар Вучић, кога ових дана поново са "страховитим емотивним набојем, правом мржњом, вређају и блате стручњаци из 2011, 2008, 2006. и 2004. године, имао политичке и личне снаге да одбије страховите притиске на нашу земљу, да де факто прихвати независност Косова и његово чланство у УН 2012. и 2013. године".

Ђурић је рекао да је Вучић тада сачувао суверенитет земље и успео да конструктивним, али национално одговорним приступом дијалогу о КиМ, за Србију добије неколико драгоцених година за економски опоравак, чији је такође главни архитекта.

"Имао је вештине, боље да кажем мудрости, да тежиште дијалога помакне у правцу задовољења легитимних интереса Србије и српског народа, истовремено омогућујући нашој држави да се за то време вади из живог блата вишедеценијског суноврата. Имао је довољно личне енергије да тај опоравак у великој мери организује и предводи. Може и да вам се свиђа или не свиђа његов стил, али то су чињенице", рекао је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Политика