Вести

ЂУРИЋ: ОДНОСИ СА САД ЈЕДАН ОД СТРАТЕШКИХ ДРЖАВНИХ ИНТЕРЕСА СРБИЈЕ

Њ. Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама господин Марко Ђурић, истакао је да су односи са Америком један од националних и стратешких државних интереса Србије и да се подршка Сједињених Америчких Држава више не доводи у питање.

Ђурић је, у интервјуу за портал "Usserbiadaily" нагласио да постоји јасан систематичан приступ и план сарадње са САД и да смо за последњих 10 година изградили и настављамо да градимо "једну снажну политичку и економску арматуру односа Србије са САД".

"Не морам посебно да истичем да су односи са Америком један од наших националних и стратешких државних интереса, те да у том смислу имамо један систематичан приступ и јасно зацртан план. Не бих желео да откривам детаље, али врло брзо нас очекује још једна у низу добрих вести у сарадњи са Америком, а, како ова година буде одмицала, биће их све више и више", рекао је Ђурић.

Нагласио је да се већ увелико разговара о датуму отпочињања стратешког дијалога, као потенцијално кључне нове платформе разговора са Америком, а да међу областима даље сарадње примат имају економија, енергетика, информационе технологије, безбедност и наменска индустрија, али и научно-просветна и културна сарадња.

Ђурић је говорио о могућностима визне либерализације и рекао да је то "апсолутно оствариво у будућности" и да је један од највећих мотива и задатака на којима се интензивно ради "по налогу, у свакодневној консултацији са и уз неизмерну подршку председника Александра Вучића и српске Владе".

Рекао је да је парадигма о Србији у САД драстично промењена на боље у последњој деценији. 

"Испуњава ме задовољством и поносом да својим америчким саговорницима преносим успехе Србије и са њима долазим до нових идеја за даље унапређење наше билатералне сарадње. Готово свакодневно од њих добијам афирмације позитивне слике о Србији као унутрашње и спољнополитички стабилном актеру, партнеру од поверења и значајном фактору у читавом региону, и једној вишестрано перспективној земљи која има још много тога да покаже и докаже шта може", рекао је Ђурић.

Ђурић је навео да лично даје "све од себе" заједно са колегама из Амбасаде и генералних конзулата у Чикагу и Њујорку да приближи Србију Америци, као и Америку Србији.

"Данас се налазимо у једној новој ери односа са Америком, односа који су у последњих десетак година прешли огроман пут и достигли ниво који не памтимо у новијој историји. И то је тек почетак. Велике ствари су пред нама, и верујем да ће се још снажнијом сарадњом са САД, а посебно закључењем нових споразума - међу којима је у перспективи и онај о визној либерализацији – створити нове прилике за повезивање, за заједничке привредне, научне, културне и академске пројекте, за размену знања, искустава и кадрова, као и зближавање наших народа у сваком могућем смислу", рекао је Ђурић.

Истакао је да се америчка подршка Србији одавно не доводи у питање и да је министарка трговине САД Ђина Раимондо, нашу земљу упоредила са "економским мотором Западног Балкана".

"Сигурно је да је Америка у самом врху наших најзначајнијих међународних економских партнера, о чему сведочи и континуирани раст билатералне робне размене из године у годину. С друге стране, не би требало да имамо илузије да ће решење питања Косова и Метохије бити могуће без активне улоге САД, које све више негодују због учесталих неконструктивних потеза Приштине и увиђају да је Београд тај који је истински отворен и спреман за разговор, док друга страна не престаје да чини све да наруши атмосферу дијалога", рекао је Ђурић.

Такође, рекао је да у Америци са великим поштовањем гледају на узлазну путању којом се креће сектор информационо-комуникационих технологија у Србији.

"Када саговорницима пренесете да смо у прошлој години остварили извоз овог сектора у вредности од 2,7 милијарде евра, што је раст од 45 одсто у односу на 2021. годину, а да је раст ИКТ извоза само у јануару ове године износио 34 одсто, не можете их оставити равнодушним или незаинтересованим за даље проширење билатералне сарадње у овој, у садашње време посебно важној индустрији", рекао је Ђурић.

Закључио је да се 65 одсто укупних директних страних инвестиција у овом делу света реализује у Србији и да је то чињеница коју "нико не може да оспори".

 

 

 

Извор: Танјуг