Вести

ЂУРИЋ: НЕИЗВЕСТАН ДАЉИ НАСТАВАК ДИЈАЛОГА

Председник Србије Александар Вучић неће данас у Бриселу разговарати с косовским председником Хашимом Тачијем, а питање је да ли ће се и када наставити разговори с Приштином, рекао je директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, где је у току разговор Вучића са Федериком Могерини.

Председник се на то одлучио због, каже Ђурић, свих превара, претњи и лажи косовских Албанаца.

Према речима Ђурића, Београд жели да сачува мир али да не може да прихвати покушаје да се прети и забрани посета председника Србије Косову и Метохији.

Такође, истакао је Ђурић, неприхватљиви су покушаји да се обесмисле разговори и покушаји (Хашима Тачија) да Прешево, Медвеђу и Бујановац прикаже као део територије Косова.

"Једина територија о којој треба да се говори је територија Косова и Метохије", казао је Ђурић и додао: „Могли сте да видите и шта је претходно вече радио Тачи када је показивао како се тобоже разговара о Медвеђи, Прешеву и Бујановцу, па онда показујући територију која је већа од целе КиМ на подручју југа наше земље као територије о којој се разговара“.

Истакао је да је једино питање које је нерешено и питање о којем се разговара питање КиМ.

„То је једино о чему се разговара, све друго не служи ничему другом него да руши тај процес. Овај процес у континуитету руши неспремност и лоша воља Приштине“, казао је Ђурић.

Како је навео, са друге стране одговорност за то сноси и ЕУ, која је у ствари требала и да обезбеди нормалне услове за ове разговоре, да се не воде у условима уцена, претњи, притисака, за које ЕУ треба да буде гарант.

„Све то нас је довело у ситуацију да данас нема ни најмање услова да се са представницима Приштине разговара, након свих гадости које су урадили не желимо да их видимо“, казао је Ђурић.

Ђурић је истакао и да се председник Србије до вечерас неће обраћати јавности.

Што се тиче посете председника Вучића КиМ, Ђурић је казао да су по том питању у београдском тиму, као и у Влади Србије подељена мишљења.

Када год узмемо да разговарамо, то су два за два против, казао је Ђурић и додао да се људи двоуме и да су подељена мишљења, као и да се председник до вечерас по том питању неће обраћати, а ако се буде одлучио да иде, сасвим је сигурно да ће посетити и језеро Газиводе.

На питање да ли се председник Србије плаши евентуалног хапшења на Косову, Ђурић одговара да се не плаши и да, ако буде одлучио да оде на Косово, сигурно неће бити ухапшен, као и да је сигурно да ће се слободно кретати на територији КиМ.

Ђурић је такође позвао грађане на Косову и Метохији да у што већем броју дођу и чују председника Вучића.

Упитан да прокоментарише изјаву Хашима Тачија да нема препрека за посету Вучића јужној покрајини, Ђурић је казао да не жели да прича о лажима и цинизму и додао да су Албанци из Приштине лагали и везано за његову посету у среду, „па им није било доста то што су покушали да забране и врате га са административног прелаза, него су морали да лажу и да није био тамо“.

„И ЕУ која је гарант те врсте споразума има све преписке између нас тако да ме од тих лажова и превараната ништа не чуди“, казао је Ђурић.

Казао је да је председник Вучић данас упознао високу представницу Федерику Могерини са свим што су Албанци у претходних неколико дана радили.

„Моје мишљење је да је и њихова обавеза била да створе боље услове за преговоре. Свој став о томе изнеће и председник Вучић о томе када се буде обраћао. Упознао ју је са свим елементима и свим што се дешавало у претходних неколико дана, свим измишљотинама које је Приштина преузела и због чега и не желимо данас да се видимо са њима“, казао је Ђурић.

Упитан како види наставак дијалога, Ђурић је навео да је за почетак потребно да Албанци из Приштине престану да лажу и варају, па ће се после видети о чему и како ће се разговарати.

 

 

 

Извор: Танјуг