Вести

ЂУРИЋ: ДРЖАВА ЋЕ ОДГОВОРИТИ НА МАЛТРЕТИРАЊЕ ЂОКОВИЋА

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић изјавио је да смо сви, на неки начин, однос власти у Аустралији према Новаку Ђоковићу доживели као увреду и да ће Србија свакако одговорити на малтретирање и прогон човека који је толико задужио наш народ и који, како је рекао, ничим није заслужио да буде на овај начин понижаван и малтретиран.

Ђурић је рекао и да не мисли да би се то Ђоковићу десило да није Србин.

"То свакако не служи на част онима који су овако нешто предузели”, рекао је Ђурић.

Ђурић је подсетио да је Ђоковић према Аустралији показао поштовање, пажњу и солидарност у тренутку када су у тој земљи беснели пожари и донирао новац за помоћ, дао немерљив допринос "Australian Open", да је тамо отишао на позив турнира, уз визу коју је добио од аустралијских власти, које су се очигледно у међувремену предомислиле.

"Не мислим да би се то Новаку десило да није Србин. Има елемената у тој колективној мржњи и хистерији која постоји у делу међународне јавности против Новака. Мени се чини да се на то транспонује и нешто негативних сентимената, нажалост, према нашој земљи или према нашем народу, што је вероватно и наслеђено из неких ранијих периода", рекао је Ђурић.

Додао је да је то још један од показатеља колико је важно да се настави борба на свим пољима против негативних стереотипа о Србији и колико је важно да показујемо шта је то Србија данас.

Према његовим речима, не треба да имамо илузију да ће политички кругови у међународној заједници који су 90-их година прошлог века ведрили и облачили на негативан начин и утицали на судбину српског народа, преко ноћи променити ставове.

Ђурић је навео и да то не треба да нас обесхрабри да радимо на себи и да је Србија данас другачија него што је била пре 10 година.

"Србија је данас добра вест, земља која има највећи привредни раст у Европи, гради 10 ауто-путева и бори се за своју будућност, и за то да са људима који јој традиционално нису наклоњени покуша да изгради нешто другачији однос. Не може до тога да се дође преко ноћи, нити једним контактом, већ истрајним систематичним радом“, навео је Ђурић.

Додао је да је Србија данас у позицији да озбиљно улаже своје ресурсе, труд и напор у промени своје позиције не само у САД, него у свету и да је наша шанса добра сарадња са свима.

"Председник Александар Вучић је инцијативом ''Отворени Балкан'' дословно пронашао златну жицу српске спољне политике, та идеја је за нас толико вредна за показивање у свету", рекао је Ђурић и навео да је Србија данас окренута будућности, регионалној сарадњи и економији, а да у иницијативи Отворени Балкан и највећи скептици виде нешто позитивно.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ ТВ Хепи