Вести

ЂУКАНОВИЋ: ПРИШТИНА ПОКУШАВА ДА ИСПРОВОЦИРА СУКОБ

Члан Председништва Српске напредне стране Владимир Ђукановић рекао је да је одлука Приштине да поднесе иницијативу за улазак у Савет Европе покушај да се испровоцира сукоб, те да Београду преостаје да крене у дипломатску офанзиву.

"Наравно да Приштина има подршку читавог западног света и то је тако. Неће се то променити. Добро је, некада хоће да нас чују, али дефинитивно им дају подршку. Каква би реакција била када би Србија тако брутално кршила било какве договоре, као што то чине Албанци? Њима је све дозвољено и омогућено и то ће тако и бити. Међународно јавно право је умрло, то више не постоји. Никакви принципи не постоје, тако и овде и морамо да водимо рачуна у каквој смо ми позицији", истакао је Ђукановић.

"Бриселски и Вашингтонски споразуми постоје само формално, а да не причамо о Резолуцији 1244. Скандал је колико се све то крши. Ми морамо да ово примимо к знању и да пробамо да одговоримо најозбиљније могуће. Самим Вашингтонским споразумом је било предвиђено да они немају право да траже чланство у организацијама, а да ми не тражимо повлачење признања. Пошто они то крше, морамо да применимо другачије методе. Верујем да ће један број земаља повући признање независности", рекао је Ђукановић.

На питање да ли ће Београд кренути поново у дипломатску офанзиву, Ђукановић је рекао да ми немамо шта друго да радимо и да морамо да заштитимо себе.

"Нема дилеме да покушавају да нас испровоцирају на сукоб. Идеја је да се сукоб прошири на остатак Европе. Ово у Украјини се неће завршити и људи морају да схвате да ће се то само ширити. То је сукоб између Русије и НАТО, а Европска унија највише страда. Они покушавају да запале ватру на простору Балкана и провоцираће нас до крајњих граница. Морамо бити спремни на све и водити рачуна да заштитимо нашу земљу", навео је Ђукановић.

Како је оценио, преостаје нам само јака дипломатска офанзива.

"Верујем да ће ући у Савет Европе, али бих волео да погрешим. То је кршење свих принципа", истакао је Ђукановић.

 

 

Извор: ТВ Пинк