Вести

ЂУКАНОВИЋ: ДАЋЕМО СВЕ ОД СЕБЕ ДА ЧУЈЕМО НАРОД

Члан Председништва Српске напредне странке Владимир Ђукановић, коментаришући протесте "Србија против насиља" одржане у петак, поручио је "свим медијима који су наклоњени власти да не потцењују те људе са протеста". Такође, његова порука је била да су од почетка спремни на разговоре. Питали смо га са ким би власт требало да разговара и да ли су спремни за разговоре са представницима дела опозиције који су учесници и представљају се као организатори протеста.

Ђукановић је у разговору за Курир, сасвим отворено и без увијања говорио о горућим темама - дешавањима у Београду, те шта је толики број људи извело на улице.

Наравно, никако се не сме потцењивати оправдано народно незадовољство настало због две ужасне трагедије које су се догодиле. Огроман број људи је изашао и исказао неко своје незадовољство. На тим протестима имате море људи који не желе да чују за актуелне опозиционе политичаре и генерално им се гаде. Људи су изашли јер им нешто у друштву и генерално у систему смета. Може се рећи да тамо има и много оних који су гласали и још увек гласају за Александра Вучића, али су незадовољни бројним примерима бахатости наших функционера. Има свега на тим скуповима и ми смо дужни те људе да чујемо.

* Кажете да је потребно да се разговара, али са ким?

- Веома је тешко рећи са ким да се прича, јер увек је добро да постоји неки представник протеста или нека организација. Део опозиције који покушава да преузме протест свакако није адреса, али и са њима желимо да разговарамо. Проблем је што они неће, већ желе да злоупотребе трагедију и створе јаз у друштву. Даћемо све од себе да чујемо народ.

* Да ли су вас и ваше колеге забринули слике и снимци са улица Београда у петак? И како их објашњавате?

- Забринуло ме је што толике године нисмо били у стању да приметимо да велики број људи одлази незадовољан у тоталну апстиненцију и не жели да чује ни за власт, ни за опозицију. То може да буде потенцијално веома опасно по друштво. Ти људи очекују да им се неко обрати и ми смо дужни да то учинимо.

* Рекли сте и да су захтеви грађана оправдани. Шта је тачно, по вама, прихватљиво и оправдано?

- Оправдано је да се разговара о томе како да решимо проблеме у вези са вршњачким насиљем. Да се простаклук избаци из јавног дискурса, да причамо о томе какве садржаје гледају наша деца по друштвеним мрежама и како да их заштитимо, о сузбијању криминала, посебно корупције. Све су то бројне теме због којих грађани имају право да негодују уколико се нешто не покрене.

* Такође сте рекли и да већина тих људи на улици није за опозицију, већ за промене нечег што није добро у друштву. Шта је то што није добро и што ургентно треба мењати?

- Приступ према људима. Обраћања политичара грађанима су одавно превазиђена. Од момента када је Српска напредна странка дошла на власт прошло је 11 година. Неких нових 11 генерација бирача је стасало и ти људи не гледају телевизију, не читају новине, не слушају досадне политичке емисије, не верују систему, политичарима. Морамо се спустити на њихов ниво и обратити им се онако како они то желе. Људи траже пажњу, траже да их саслушаш, да чују да се занимаш за њихов проблем. Данас људи и много боље зарађују, имају приватне фирме, боље плате и независнији су него што су то били 2012. године, када су молили да добију посао у некој државној фирми. Самим тим, данас не можете да се обраћате људима са висине, посебно не неки тамо задригли и бахати локални политичар који сматра да је свемоћан. Ти људи су изнад њега, јер су они нешто створили и имају право да траже боље услове за свој даљи развој. Скроз су слободни да ти у лице саспу да си бахата бараба ако то заслужујеш, јер не зависе од тебе.

* Које ће бити главне поруке са скупа Српске напредне странке 26. маја? Председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић рекао је да ће председник Вучић одржати историјски говор. Хоће ли, по вама, тада бити најављене крупне политичке промене?

- Тај митинг долази пред нашу страначку скупштину. Он ће свакако бити важан, јер очекујемо огроман број људи и искрено мислим да може да буде прекретница у многим променама које ће у Србији уследити. Сама Српска напредна странка мора да се мења, али и мора да дође до укрупњавања свих оних који желе да се боре за Србију. Пре свега оних који имају гађење према политичким странкама, али су родољуби и хоће да се боре за своју земљу. Ти људи су нам потребни и зато ми је драго што се прави велики народни покрет.

* И шта после 27. маја? Да ли ће заиста Српску напредну странку преузети неко други? Какву судбину може да очекује Српску напредну странку без Вучића на челу?

- Знате, једном у животу морате и да ударите о ледину да бисте се освестили да морате више и боље да радите. Супер је то да свуда накачимо председникову слику и он за нас добије изборе. Пукне водоводна цев у некој улици, зове се председник Вучић. Хајде да видимо колико заиста вредимо. Суочавање је веома често пожељна ствар. Дубоко верујем у снагу људи унутар Српске напредне странке који су одани држави. Има их и знам да ће се борити пре свега за земљу, а свакако и за странку. Немам ништа против да имамо и један период доказивања пред људима, па и да одемо у опозицију. Све је то нормално у политици. Битно је да останемо доследни политици и идеји коју је председник Вучић трасирао и да се прилагођавамо модерним временима. Отуда, после 27. маја очекујем неку сасвим нову Српску напредну странку у смислу приступа према људима и избацивања у први план оних који су спремни да се боре за идеју.

 

Срећан пут и нек је здраво

* Претпостављам да сте видели твитове Драгана Шормаза. Тражи и оставку Владе, исте речи изговара као део опозиције. Шта кажете на то? Хоће ли се и он придружити Зорани Михајловић?

- Не желим да коментаришем бивше колеге. Свако ко мисли да ће срећу наћи на другом месту, срећан му пут и нека је здраво.

 

 

 

Извор: Курир