Вести

ЂОРЂЕВИЋ: ЦИЉ НАМ ЈЕ ПЛАТА ОД 900 ЕВРА И ПЕНЗИЈА ОД 440 ЕВРА ДО 2025. ГОДИНЕ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да је предлог за повећање минималне зараде од 6,6 одсто влада дала у складу са тренутним могућностима и да остају зацртани циљеви у погледу висине плата и пензија до 2025. године.

"Није можда оно што смо очекивали, али нама остаје циљ просечна плата буде 900 евра и пензија 440 евра до 2025. Ми тај план нећемо мењати верујемо у тако нешто можемо да остваримо ако будемо заједно радили", рекао је министар рада.

Ђорђевић је рекао да је важно да постоји дијалог и да синдикати и послодавци буду упознати са чиме држава располаже и какво је стање у привреди.

"Влада је све оно што је радила на транспарентан начин чинила и излазила са задацима и циљевима на реалним основама", рекао је Ђорђевић и додао да су постојале критике, али да се испоставило да нису биле оправдане.

Рекао је да постоје разлози за оптимизам да када прође криза Србија буде међу земљама које ће имати највећи економски замах.

Задатак који је Влада Србије поставила је да се бори за грађане и нова радна места, рекао је Ђорђевић и додао да је ретко чути да је било где у свету дошло до повећања минималца.

Србија има ту могућност и она је на реалним основама, нагласио је Ђорђевић.

Министар наводи да се висина минималца приближила за 1.000 динара минималној потрошачкој корпи у односу на прошлу годину.

Додао је да ће Министарство рада сутра на седници СЕС-а предложити да цена рада по радном сату буде 183, 9 динара и да неопорезиви део зараде буде 18. 300 динара.

 

Јефтини поени Веселиновића на уштрб деце

Ђорђевић је изјавио да ће против Јанка Веселиновића, који је на Твитеру написао да Србија продаје децу преко приватних агенција, бити подигнута тужба јер је "због јефтиних политичких поена извршио атак на Републику Србију и све запослене у социјалној заштити".

Ђорђевић је рекао да се изненадио када је видео ту објаву и објаснио да је Србија потписала међународну конвенцију и да се над Србијом врши контрола због глобалне тежње да се спречи трговина деце.

"Од 2006. до данас у Србији су страни држављани усвојили 238 деце, то су деца са менталним тешкоћама, здравственим проблемима и Роми, коју нажалост и поред целе процедуре у Србији нико није хтео. Тек након годину дана та деца се усвајају, такав је наш закон и када се то све исцрпи прође још један круг да се провери да ли се неко предомислио у тих годину дана и тек онда та деца иду на међународно усвојење".

Поручује да Јанко Веселиновић треба да се стиди свега што је рекао.

"Мислим да сакупљати јефтине политичке поене и говорити будалаштине и идиотске ствари зарад неких поена на уштраб деце је најниже на шта може човек да падне", нагласио је министар.

Напомиње да Веселиновићу то није први пут пошто се, како је навео Ђорђевић, показао као човек који уме да се сакрије иза друштвених мрежа и да не погледа никог у очи када објављује тако нешто и оптужује друге без упоришта.

"Мислим да је сада прешао ту границу, јер то није само атак на Републику Србију већ и на све запослене у социјалној заштити. Чуо сам се са синдикатима и стручним људима из министарства, као и ван министарства, који ће покренути тужбу против Јанка Веселиновића, јер је директно угрозио и оптужио све њих да се од 2006. баве тим послом".

Ђорђевић је позвао МУП да дођу у Министарство за рад и погледају све те папире.

Истакао је да једном неко треба да одговара за своје лажи и додао да ако се то деси у овом случају да ће бити послата јасна порука:

"Доста више јефтиних поена зарад лажи и на уштрб деце. Томе мора да дође крај у Србији".

 

 

 

Извор: Танјуг