Вести

ДАБИЋ: 2009. ГОДИНЕ ИМАЛИ СМО КРИМИНАЛНУ РЕФОРМУ ПРАВОСУЂА

Грађани Србије у недељу на референдуму одлучују о томе да ли треба мењати Устав како би се правосуђе додатно заштитило од политичког утицаја. Шта им политичке странке препоручују да заокруже, била је тема ТВ дебате "Реч на реч".

Другачије устројство судова и тужилаштава, а најпре измештање одлуке о томе ко може да буде судија из скупштине у Високи савет судства требало би да произведу додатну заштиту правосуђа од политичких странака. Све то под условом да грађани на референдуму 16. јануара 2022. одлуче да подржавају такве промене.

Стручна јавност и политичке странке подељени су око тога шта треба заокружити на листићу, па је дебата о уставним променама прилика да се чују њихови аргументи.

У дебати "Реч на реч" о томе је дебатовао члан Председништва Српске напредне странке и народни посланик Ђорђе Дабић.

"Србија је данас суштински другачија земља у сваком погледу. Како по квалитету животног стандарда, броју отворених фабрика, километара ауто-путева, тако и по односу који данас имамо према нашем правосуђу. Референдум који је пред нама треба да направи темељну реформу нашег правосуђа, да учини судство још независнијим, да учини тужилаштво још самосталнијим, а све како нам се никада више политика не би мешала у начин избора судија и тужилаца. Да подсетимо грађане Србије, није тако давно било, 2009. године имали смо срамну и криминалну реформу нашег правосуђа. На тај начин, тадашњи бивши режим обрачунао се брутално са судијама и тужиоцима, који не мисле као они, који нису чланови Демократске странке. Да подсетимо грађане Србије 1.500 судија и тужилаца је преко ноћи избачено на улицу, само зато што су имали један једини грех - нису били на линији политике Демократске странке. Да нам се такве ствари више никада не би десиле, ми доносимо ове уставне промене, којим ћемо цементирати управо могућност да било када више политика има утицај, тако бруталан, као што је имала у том тренутку на начин избора судија. А све је рађено како би се обезбедио алиби да када сиђу са власти да не буду процесуирани за криминал који су спровели за време док су били на власти", рекао је Дабић.

 

 

Извор: РТС 1