Вести

Цвеће за жене Сигурне куће

Поводом 8. марта, члан Градског већа Драгомир Петронијевић и градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, заједно са државном секретарком МУП-а Биљаном Поповић Ивковић, обишли су данас Сигурну кућу у Београду.

Том приликом, координаторки Сигурне куће Весни Станојевић, њеним сарадницама и женама које су са децом нашле уточиште у овој институцији гости су уручили цвеће и пригодне поклоне.

Драгомир Петронијевић изразио је велику захвалност Весни Станојевић која је својим активностима показала да невладин сектор може да има кључну улогу у друштву.

Весна Станојевић нам је много помогла да заједнички унапредимо овај систем, а Савет за запошљавање у сваком свом акционом плану обукама перманентно ради на томе да жене које су жртве насиља добију потребна знања и вештине, јер је економско насиље, поред физичког, један од кључних елемента како насилник покушава да се врати у живот жртве и настави са насиљем. Имамо сјајну сарадњу са МУП-ом и Владом РС и трудимо се да што више заштитимо жене, а насилнике пошаљемо тамо где им је и место, у затвор. Наставићемо да унапређујемо систем са циљем да свака кућа буде сигурна, а сви наши програми ће и убудуће имати позитивну дискриминацију према женама које су жртве насиља – истакао је Петронијевић.

Честитајући Дан жена, Наташа Станисављевић је штићеницама Сигурне куће поручила да нису саме и да је Град Београд ту за њих. 

Трудимо се да урадимо све што можемо како би жене биле равноправне и како би више заштитили жене које су жртве насиља. Насиље је најчешћи облик кршења женских људских права. Важно је да жене које годинама трпе насиље у породици, пре свега буду охрабрене да реагују, да добију информације како могу да се заштите кроз институције и која су њихова права. Најбитније је да жене које су трпеле насиље имају право на још једну шансу, а то је могуће уколико се финансијски осамостале. Суштина је да се женама када напусте Сигурну кућу пружи помоћ и подршка. Последњих неколико година, Саветовалиште против насиља у породици обезбеђује корисницама сигурних кућа похађање разних курсева, како би имале веће шансе за запослење и успеле да се финансијски осамостале. Са новом преквалификацијом или доквалификацијом расте самопоуздање и вера у себе, а то је најважније. Такође,  до краја године почињемо и пројекат „Кућа на пола пута”, којим ће град први пут обезбедити станове за жене које излазе из сигурних кућа – нагласила је Станисављевићева.

Државна секретарка МУП-а Биљана Поповић Ивковић пожелела ја да свака кућа у Србији буде сигурна кућа за жене и подсетила да је Министарство унутрашњих послова јуче упутило Министарству правде измене Кривичног законика, које подразумевају још оштрије казне за насилнике.

Љубав није шамар и ми жене ћемо, заједно са мушкарцима који нас у томе подржавају,  радити на томе да жена буде привилегована, поштована, сигурна, безбедна и да има једнаке шансе као и мушкарци. Ми као држава морамо послати јасну поруку да је насилницима место у затвору, а жени у кући са својом децом. Насиље је недопустиво и наше друштво то неће толерисати – истакла је државна секретарка.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић истакла је да женама које су уточиште нашле у овој институцији треба нада да ће сутра бити боље.

Важно је да жене у Србији осете помоћ коју имамо од града и републике и која нама даје ветар у леђа. Стање је сада далеко боље него што је некада било и верујем да ће у будућности бити још боље уз вашу помоћ – казала је Весна Станојевић.

 
 
Извор: Beoinfo