Вести

БРНАБИЋ: ЗДРАВЉЕ НАЦИЈЕ У ВЕЛИКОЈ МЕРИ САЧУВАНО

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да мере опреза и превенције остају на снази иако је укинута забрана кретања и нагласила да је од сада у борби против корона вируса најважнија лична одговорност грађана.

Брнабић је рекла да Кризни штаб наставља да ради и да ће се мере мењати из недеље у недељу у складу са процентима новозаражених.

Премијерка је апеловала на грађане да и даље поштују мере физичке дистанце, да користе заштитне маске и друга средства и да контакте сведу на минимум.

Нагласила је да ће забрана окупљања и даље бити на снази и да ће у случају кршења те мере, као и до сада, реаговати припадници МУП-а, док ће када је реч о мерама које доносе локалне самоуправе реаговати комунална полиција.

''Није интенција да се људи кажњавају и подносе кривичне пријаве, већ да сви имамо личну свест и одговорност шта значи да чувамо своје и здравље нације када нема рестриктивних мера'', рекла је Брнабић.

Додала је да ће се Влада Србије трудити да побољша комуникацију са јавношћу преко медија, веб сајта Владе и "covid19.rs" како би били на услузи грађанима.

На питање о томе, како пишу медији, да ју је председник Србије Александар Вучић замолио да се дозволи коришћење градског превоза свима, а не само запосленима, премијерка је рекла да је тим поводом добила молбе од председника Вучића и од Поверенице за заштиту равноправности.

Како је рекла, председник ју је позвао данас и замолио да Кризни штаб размотри да се коришћење градског превоза не уводи по фазама и да се избегну гужве за добијање пропусница за запослене.

Додала је да је Повереница, такође, апеловала да Кризни штаб то размотри јер је добила жалбе од грађана, пре свега незапослених којима је важно да користе превоз да би отишли на разговор за посао, као и онима који пружају туђу негу и помоћ.

''Ми ћемо то преиначити у препоруку и препустити грађанима на личну одговорност да, они који не морају, још увек не користе превоз. Видећемо од сутра како ће то функционисати, биће нам потребна конитунирана подршка грађана'', рекла је Брнабић.

Додала је да оба кризна штаба настављају са радом, али да ће се медицински, на чијем је она челу, ређе састајати.

''Али да ће наставити да ради и преко лета да бисмо били спремни за други талас на јесен, ако га буде било'', рекла је премијерка.

Брнабић је истакла да је здравље нације у највећој мери сачувано и напоменула да се наставља са проширеним тестирањем и да ће се пратити ситуација на терену и у односу на то прилагођавати мере.

''Надамо се да ће бити све већа релаксација мера, покренули смо епидемиолошку студију, очекујемо да крајем месеца или почетком јуна имамо прве наше тестове на антитела које ће производити Институт за примену нуклеарне енергије'', истакла је премијерка и додала је да се са Институтом за молекуларну генетику ради на формирању генетичке биобанке.

Брнабић је навела да Кризни штаб, који води председник Александар Вучић, наставља да ради како би пратио примену привредних мера и да ли је потребна још нека секторска додатна подршка.

''Влада се враћа полако својим редовним активностима, ми ћемо у понедељак имати седницу савета за БДП, тако да ћемо неке од тих активности предузети и ми'', рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва