Вести

БРНАБИЋ: ВЛАДА НАСТОЈИ ДА СМАЊИ НА МИНИМУМ УТИЦАЈ КРИЗЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју је предводио Јан Кејс Мартејн, у оквиру друге ревизије аранжмана са Србијом започетог у јуну прошле године.

Брнабић је оценила као веома важно то што је испуњена већина циљева из актуелног аранжмана и додала да се нада да ће и наредна влада наставити да спроводи реформе и добро сарађује са том међународном финансијском институцијом.

Уз обострану оцену да тренутно постоје разни глобални изазови који утичу и на Србију и да је тешко имати пројекције за наредни период, Брнабић је истакла да ће Влада покушати да смањи на минимум утицај глобалне кризе и да ће максимално заштитити и грађане и привреду.

Брнабић је нагласила да је важно спровести реформе јавних предузећа, поготово оних из енергетског сектора, што се посебно показало за време кризе, и у том смислу издвојила "Електропривреду Србије", "Србијагас"  и "Србијашуме".

Саговорници су се сагласили да су за ЕПС сада посебно важне инвестиције, како би спремни дочекали наредну зиму, али и ефикасан менаџмент.

Брнабић је, када је реч о реформама, истакла важност реформе Пореске управе, у оквиру које Министарство финансија спроводи увођење новог модела е-фискализације, који подразумева фискалне уређаје који имају директну везу са Пореском управом у реалном времену.

Према њеној оцени, то ће умногоме помоћи Влади Србије у борби против сиве економије.

Такође је навела да се наставља прилив страних директних инвестиција, да су и данас у току разговори са великим инвеститорима, и то је оценила као добар показатељ стања наше економије упркос глобалним изазовима.

У том контексту, Јан Кеjс Мартејн је рекао да верује да ће се одржати и ниво капиталних инвестиција државе, али и страних директних инвестиција.

Додао је да је добро то што Србија има сопствену производњу струје и развијену пољопривредну производњу, те стога нема толику потребу за увозом тих добара, и додао да зна да Влада има активни приступ тренутној глобалној ситуацији и да покушава у сваком смислу да помогне компанијама.

Шеф Мисије ММФ-а је такође додао да је импресиониран начином на који је "AIK банка" преузела "Sberbank" и да је то спроведено веома брзо и ефикасно.

На састанку је било речи и о увођењу новог система за обрачун зарада у јавном сектору "Искра", који ће у потпуности увести ред у систем зарада код корисника јавних средстава, што је један од реформских циљева.

Брнабић је истакла и да је пуштен у рад Јединствени информациони систем просвете, који на једном месту обједињује све информације о установама и запосленима унутар образовног система наше земље, као и о ученицима и студентима и да је зато важно да се тај систем повеже са "Искром".

Србија је у јуну прошле године склопила нови саветодавни аранжман са ММФ-ом Инструмент за координацију, који ће трајати до краја 2023. године. Аранжман је саветодавног карактера, што значи да не подразумева финансијску подршку.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и министар финансија Синиша Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг