Вести

БРНАБИЋ: ВЕЛИКИ СИГНАЛ ЕУ ДА ПОДРЖАВА СРБИЈУ

Србија је отварањем кластера 4 направила корак напред и добила важан сигнал Европске уније да они подржавају европске интеграције наше земље, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

"Имамо одличне вести из Брисела. Србија је једина са Западног Балкана која је отворила поглавља сада, и добила позитиван сигнал од ЕУ", нагласила је Брнабић, на седници владе којој присуствује и председник Вучић.

Брнабић је додала да тиме треба да се поносимо и да нам то служи на част, као и да је то показатељ да и у време пандемије, можемо да спроводимо реформе, посебно у области владавине права.

"Настављамо даље, имамо спреман и кластер 3 за отварање", поручила је Брнабић, која је јутрос са министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић присуствовала Међувладиној конференцији у Бриселу, на којој је Србија отворила кластер 4.

Како је истакла, никада позитивније коментаре није чула током међувладине конференције, на којој су, пренела је, многи рекли да је било близу и отварање кластера 3.

"Жао ми је што није, али и ово је огроман успех. Спремамо се за отварање кластера 5. У овом тренутку имамо 22 отворена поглавља, од 35 и гурамо даље", рекла је Брнабић.

 

Широке јавне расправе о свим предлозима закона и важним прописима

Брнабић је позвала све чланове владе на седници отвореној за јавност, којој је присуствовао председник Србије Александар Вучић, да се обавежу да ће влада од сада имати широке јавне распаве и консултације о свим предлозима закона и важним подзаконским актима.

"Молим вас још једном, док имамо отворену седницу владе, да сви грађани Србије чују - ова влада ће држати широке јавне расправе и консултације о свим предлозима закона и свим важним подзаконским актима. Ја вас молим и сада да се пред грађанима обавежемо на то", поручила је Брнабић.

Брнабић се обратила и председнику Вучићу речима: "Ви сте нас замолили неколико пута и ми нисмо увек то радили".

"Молим вас, а ту су и представници јавних преудзећа, да такве ствари за ову владу буду апсолутно стандард", нагласила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг