Вести

БРНАБИЋ: ВАЖНО ЈЕ ДА ОТВАРАМО ВРТИЋЕ

Председница Народне Скупштине Републике Србије Ана Брнабић обишла је нове вртиће "Мали Принц" и "Палчица" у Ваљеву и том приликом истакла колико је важно да се отварају вртићи и да је циљ државе да до 2027. године подигне укупну стопу фертилитета на 1,7.

Брнабић је рекла да јој је драго што је Ваљево прва локална самоуправа коју је посетила као председница парламента и што је ту поводом отварања два нова вртића за 470 деце.

"Мислим да је то једна од најлепших ствари које као Република Србија у тиму са председником Србије Александром Вучићем, Владом Републике Србије и Народном Скупштином можемо да урадимо. Најважнија ствар за будућност је да имамо више деце", поручила је Брнабић.

Брнабић је оценила да је, поред свих успеха власти, можда и највећи резултат тај што су успели да подигну стопу укупног фертилитета са 1,43 колико је износила 2012. године на 1,6 колико је износила прошле године.

"Поставили смо пред себе амбициозан задатак и циљ, да до 2027. године подигнемо стопу укупног фертилитета на 1,7", поручила је Брнабић. 

И са садашњом стопом, додаје Брнабић, Србија је земља у ширем региону која има највећу стопу фертилитета, додавши да то ипак није довољно и да сви резултати које држава постиже нису довољни ако не будемо имали више деце.

"Тако да је најлепши догађај коме било ко од нас може да присуствује јесте отварање нових вртића", навела је Брнабић.

Подсетила је да су прошле године у Ваљеву остварене три велике инвестиције и тиме, како је навела, направљени услови за останак људи у Ваљеву.

Што се тиче осталих пројеката у Ваљеву, додала је да остаје да се заврши брза саобраћајница која ће спојити град са ауто-путем "Милош Велики", као и геронтолошки центар, у који је уложено 10 милиона евра и који би требало да ускоро добије употребне дозволе.

Брнабић је додала да је остало да се уради и пројекат Опште болнице у Ваљеву, што је инвестиција која износи 110 милиона евра, као и нова спортска дворана, која ће коштати између 15 и 20 милиона евра.

Одговарајући на питања новинара у току обиласка, истакла је да мора да постоји добра сарадња државе и локалне самоуправе, како би се градили нови вртићи.

Рекла је како је држава успела у протеклих 10 година да велики број васпитача који су на уговорима на неодређено пребаци на уговоре за стално.

Брнабић је оценила да је добро што се праве нови вртићи, јер, како је рекла, са свим новим радним местима која су отворена у Ваљеву и инвестицијама које су доведене у град биће више деце, па ће самим тим бити потребни нови вртићи.

Навела је да је посебно важно да деца буду у оваквим условима.

Брнабић је искористила прилику и да седне и поприча са малишанима.

 

 

 

Извор: Танјуг