Вести

БРНАБИЋ: УСТАВНЕ ПРОМЕНЕ ОД ИЗУЗЕТНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ВЛАДАВИНУ ПРАВА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са представницима Националног конвента о Европској унији о даљим корацима Србије у оквиру европских интеграција, променама Устава и референдуму заказаном за 16. јануар.

Брнабић је на почетку састанка пренела да су је чланови Радне групе Конвента за Поглавље 23, које се бави правосуђем и владавином права, у писму јуче обавестили о томе да неће учествовати у састанку.

Ово је суштинска и најважнија тема за владавину права, за европске интеграције, нема ниједне важније теме од ове и немам разумевања за то што се нису појавили да о томе разговарамо, нагласила је Брнабић и додала да то није политичко питање.

Чланови Радне групе образложили су свој изостанак тиме што би разговором са премијерком и другим представницима власти угрозили кредибилитет и легитимитет референдумског процеса.

Брнабић је, истичући да је независност судства услов свих услова за владавину права, истакла да јој је несхватљив тај поступак чланова Радне групе Конвента, који је, како је нагласила, требало да дођу на дебату чак и да се не слажу са предложеним уставним амандманима, па и да су за то да се изађе на референдум и гласа против.

Срамота је за цивилно друштво то што данас нису присутни и ово је шамар какав демократија никада није добила у нашој земљи, нагласила је Брнабић, подсетивши на то да је власт о уставним амандманима разговорала са цивилним друштвима и да је свако ко је хтео био укључен у разговор. 

Ово није политичко питање, ово је питање свих питања, питање у оквиру којег ће људи који су за независност правосуђа и европске интеграције бити на једној страни, а они који мисле да судство не треба да буде независно на другој, додала је Брнабић.

Према њеним речима, овде ће победити или људи који мисле да треба да буде независно правосуђе и да Србија настави европске интеграције или они који мисле да правосуђе мора да зависи од извршне или законодавне власти или само једне или друге.

Брнабић је подсетила на то да су уставни амандмани припремани у сарадњи цивилних друштва и Владе, као и да је одржано неколико рунди консултација са Венецијанском комисијом, након чега је и у Скупштини Србије добијена двотрећинска подршка.

 

Скандалозан изостанак Радне групе о најважнијем питању

Брнабић је изјавила након трочасовне седнице Националног конвента о Европској Унији, са којег су изостали чланови Радне групе конвента за поглавље 23, да је њихова одлука да не присуствују разговору скандалозна и несхватљива, будући да се ради о најважнијој теми за владавину права, а то је предстојећи референдум о уставним амандманима, чиме, како је рекла, политизују то питање.

Брнабић је рекла да у области владавине права не постоји ништа важније од уставних амандмана у облати правосуђа, који су предмет референдума 16. јануара и који ће обезбедити деполитизацију правосуђа, које не зависи од воље политичара, већ од одговорности судије који грађанима могу да донесу правду у разумном року.

"Много смо радили на овоме, од 2018. године и било ми је важно да сада, када смо завршили највећи део посла, добили зелено светло Венецијанске комисије, одређен је датум рефрендума, и када смо близу циља, информишемо грађане зашто је то важно. Зато је састанак био важан", рекла је Брнабић.

Брнабић је пренела да су је невладине организације, чланице Радне групе за поглавља 23 обавестиле да се неће одазвати позиву.

"То је скандалозна и несхватљива одлука у демократији, од људи који се залажу за владавину права, дијалог и дебату, а посебно о најважнијем питању у области владавине права, које је важно и за наше даље европске интеграције", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је састанак био отворен за јавност, како би се грађани информисали и могли да чују све аргументе, али су, како је рекла, чланови Радне групе одлучили да пропусте прилику да са грађанима разговарају о томе.

"Није овде била само влада, био је председник Скупштине, председница Одбора за уставна питања, људи који воде кластере, амбасадори Европске Уније и Мисије ОЕБС-а... То само показује да одређене невладине организације политизују ово питање, иако су учествовали у припреми самих амандмана, и да не желе да их подрже, већ кажу - нећемо да их подржимо, јер их предлаже скупштина чији је стожер Српска Напредна Странка, или влада коју води Ана Брнабић, или се такве ствари дешавају у Србији коју води Александар Вучић", рекла је Брнабић.

Додала је да се јасно и од амбасадора Еврпске Уније Емануелеа Жиофреа и од шефа Мисије ОЕБС-а Јана Братуа јасно чуло да је предлог уставних промена урађен на најбољи могући начин и да је то велики корак напред.

"Волела бих да су данас поједине организације цивилног друштва показале већи демократски капацитет и потенцијал, али наставићемо да говоримо о овоме, јер је важно да грађани знају колико је значајан референдум, за јачање владавине права у Србији", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је веома важно да грађани 16. јануара гласају за уставне амандмане, иако је тешко објаснити о чему се ради, јер су то комплексне стручне ствари из области правосуђа.

Указала је да обичног грађанина не занима, нити зна, како се бирају судије и тужиоци.

"Тешко је објаснити грађанима зашто треба да гласају за. Али је лако објаснити да се ови уставни амандмани тичу апсолутно свакога у Србији. Не постоји важније питање у овом тренутку. Свима нама треба правда, суђење у разумном року, да се судије не плаше политичара јер могу да их смењују по њиховој вољи, већ да правда буде изнад политике, да судије могу без политичког утицаја правду да деле. О томе се гласа 16. јануара, за деполитизацију судства", подвукла је Брнабић.

Брнабић је рекла да не може да разуме оне који позивају да гласају против, који кажу да то није довољно добро.

"Европска Унија каже да је у складу са свим најбољим међународним стандардима, Венецијанска комисија такође, па и друштво судија сада каже ово ће бити непрепознатљива земља у односу на правосуђе, јер ће судије имати слободу да деле правду у односу на оно што су наш Устав и закони, да нема заштићених. Удружење тужилаца каже да је ово шанса коју не смемо да пропустимо", објаснила је Брнабић.

Према њеним речима грађани треба да изађу 16.јануара на референдум, јер сви знају како изгледа када не можете на време да остварите права на суду, када чекате предуго, када сте незаводвољни судом.

"Ово су измене Устава искључиво у области правосуђа, како се бирају судије и тужиоци, а не тиче се уставне преамбуле, Косова и Метохије, ни људских права или било чега другог. Свако ко каже другачије лаже грађане", истакла је Брнабић.

Нагласила је да смо предуго у овој земљи виђали судство које је постављено и мењано од стране политичара.

"Странка којој припадам то није радила. Зато не можемо данас да дођемо до правде за неке људе који су били у политици, јер су их они постављали. Да имамо деполитизовано судство нико не би био заштићен. Судство треба само да одлучи о томе ко је прекршио закон. Мислим да је изузетно важно и најважнија ствар за наше грађане у смислу судства и доступности правде, а и за наше европске интеграције", указала је Брнабић.

Брнабић је пренела да је, када је била недавно на међувладиној конференцији речено да је следећи корак да ли може наша земља да иде у деполитизацију судства.

Ако се то не деси свакако ће европске интеграције паузирати, подвукла је Брнабић.

"Верујем да ће грађани бити довољно одговорни и да ћемо успети да разговарамо са њима, да ће све дебате допринети да разумеју за шта треба да гласају", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг