Вести

БРНАБИЋ: УСКОРО ИЗВЕШТАЈ ГРАЂАНИМА О РАДУ У ОБЛАСТИ ЕКОЛОГИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да се у Влади Србије припрема извештај о томе шта је све актуелна власт у претходних неколико годна урадила и колико је уложила у области заштите животне средине и да ће тај извештај бити представљен грађанима Србије.

Брнабић сматра да је све оно што је до сада тренутна власт урадила у области животне средине остало "испод радара", да грађани о томе мало знају и додала да је ова влада прва која је почела са улагањима у области екологије.

Говорећи о протестима, Брнабић је навела да је уверена да међу тим грађанима има оних којима је стало до животне средине и који сматрају да тренутна власт не ради довољно по том питању, и да нису ту, као неки други, због политике.

"Изгледа да ми, када је реч о тој области, нисмо добро искомуницирали са грађанима, јер много радимо на унапређењу животне средине и ова влада је прва која је поставила животну средину као један од основних приоритета", рекла је Брнабић.

Брнабић  је упитала зашто се претходна власт није бавила екологијом и зашто није улагала новац за постројења за пречишћавање отпадних вода, санацију депонија, а данас се, како каже, представници бивше власти појављују на протесту.

Брнабић је навела да је тренутна власт била прва која је после 60 година очистила депонију Стањевине, која је била, истиче, ругло на путу према Црној Гори и одакле је отпад одлазио у Лим.

"Санирање депоније Стањевине је огледало нашег односа према животној средини, јер смо после 60 година то очистили и озеленили", рекла је Брнабић.

Додала је и да држава има свеобухватан план за санацију депонија и тврдог отпада, додајући да ће се градити рециклажни центри.

Брнабић је рекла и да је тренутна влада од 2014. године само у заштиту ваздуха уложила 600 милиона евра, за постављање филтера на термоелектранама и за изградњу постројења за одсумпоравање.

Такође, додаје, увођењем електронске управе, држава је уштедела 280 милиона листова папира, односно више од 28.000 стабала дрвећа, и указала да на новом порталу греен.гов.рс грађани могу видети колико дрвећа, струје и воде штеде електронске услуге.

"Ми смо први који смо увели и донели Закон о обновљивим изворима енергије. Тек 2014. године, влада тадашњег премијера Александра Вучића је први пут донела правни оквир за обновљиве изворе енергије. Данас на протестима видите Драгана Ђиласа, Маринику Тепић, Борка Стефановића... који више од 10 година колико су били на власти нису донели правни оквир који се тицао обновљивих извора енергије", навела је Брнабић.

Брнабић је истакла да предстоји много посла у области екологије, додајући да је за заштиту вода, да би Србија достигла европски ниво, потребно око шест милијарди евра.

 

Суперкомпјутер предуслов за развој вештачке интелигенције

Суперкомпјутер, који је пуштен у рад у Државном дата центру у Крагујевцу, предуслов је за развој вештачке интелигенције и допринеће бржем технолошком, али и привредном развоју наше земље, изјавила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Влада Србије 2016. године препознала да наша земља има потенцијала у области четврте индустријске револуције, а захваљујући паметним младим људима.

Брнабић је рекла да је зато држава одлучила да више улаже у дигитално образовање, због чега је уведено програмирање као обавезан предмет у основним школама, дигитализована јавна управа, повећано улагање у стартап компаније, предузетништво, да су с тим циљем основана четири научно-технолошка парка...

Све што је до сада урађено у области дигиталне индустрије, каже Брнабић, дало је резултате јер је број радника у тој области дуплиран, а извоз је и три пута већи у односу на 2016. годину.

Очекује се, додаје, да ће извоз нашег ИТ сектора у овој години бити близу или више од 1,8 милијарди евра.

"То значи да је наша земља извезла памети и решења у свет у износу од 1,8 милијарди евра. С друге стране, наше компаније су увезле мало мање од 800 милиона евра у тој области, што значи да је нама суфицит преко милијарду евра", рекла је Брнабић.

Истиче и да је захваљујући свему томе Србија не само ухватила корак са свим што се дешавало у области четврте индустријске револуције, већ је отишла и корак даље.

Брнабић указује да је тај "корак даље" управо вештачка интелигенција, додајући да је то сада већ пета индустријска револуција, јер обухвата биотехнологију и биомедицину.

"Направили смо 2020. године Стратегију развоја вештачке интелигенције, то је тај корак даље и направили смо Стратегију тек као 26 земља у свету, а прва у овом делу Европе. На тој стратегији радили су тимови људи из дијаспоре, оних који су се вратили из иностранства, са факултета, дакле најеминентнији стручњаци и млади који имају те компаније", навела је Брнаби. 

За развој вештачке интеглигенције, објашњава, од кључне важности било је постављање супрекомпјутера, без кога се, како каже, не може обрадити велика количина података која је потребна за вештачку интелигенцију.

Та вештачка интелигенција, наводи, користиће се не само у области медицине, већ и пољопривреде, екологије...

Брнабић је најавила и да ће у четвртак бити отворен први Центра за секвенцирање генома, и објаснила да ће његов циљ бити да до 2030. године Србија има персонализовану медицину која подразумева да се на основу гена једног човека утврде његове предиспозиције за одређене болести, како би се са превентивом лечења почело на време, а његов живот био продужен.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк