Вести

БРНАБИЋ: УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ СТАНОВА ЗА ПРИПАДНИКЕ СНАГА БЕЗБЕДНОСТИ У НОВОМ САДУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић уручила је, на церемонији у Новом Саду, кључеве 25 станова породицама припадника снага безбедности, ратних и војних инвалида, као и породицама погинулих бораца.

Поред данашње доделе, од сутра креће и уручење кључева осталих 413 станова, што значи да ће у оквиру те фазе бити додељено 438 станова у три нове зграде у насељу Југовићево.

Брнабић је, истичући да је реч о купцима првог "пакета" завршених станова у оквиру прве Б фазе, подсетила на то да је овим поводом трећи пут у Новом Саду – након полагања камена темељца на почетку градње и уручења станова из прве А фазе.

"Овим пројектом захваљујемо вама и вашим породицама на свему што сте урадили и што сте се определили за позив који подразумева да сте сваког дана у потенцијалној опасности, на бранику отаџбине, да сте ту да браните грађане", рекла је Брнабић.

"Ово је најмање што можемо да урадимо за вас", поручила је Брнабић, најавивши уједно да ће се ускоро додељивати станови и у Сремској Митровици.

Уручењу кључева станова присуствовали су и потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић, министарка правде Маја Поповић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор БИА Братислав Гашић.

Брнабић је, заједно са Момировићем, Мировићем и Вучевићем, обишла радове на изградњи канализационе мреже у новосадском насељу Кисач, у оквиру пројекта "Чиста Србија", чиме ће се регулисати пражњење и изливање септичких јама.

Брнабић је изразила захвалност кинеским партнерима ангажованим на том пројекту на томе што су веома брзо, 9. октобра, започели радове на изградњи канализационог система.

До сада је урађено 3,5 километара канализације од укупно 24,5 километара, а завршетак пројекта планиран је за другу половину децембра ове године.

Радови у Кисачу део су друге фазе пројекта изградње комуналне инфраструктуре, с обзиром на то да је у Новом Саду већ урађено шест километара у оквиру пројекта "Чиста Србија".

Град Нови Сад је међу 14 локалних самоуправа које су обухваћене овом фазом програма.

Путем овог пројекта, који је са кинеским партнерима покренут крајем лета, биће изграђено више од 250 постројења за прераду вода, а уједно и 7.000 километара канализационе мреже.

У наредних пет година, за пројекат "Чиста Србија" биће утрошено четири милијарде евра.

 

Влада ускоро доноси одлуку о Рио Тинту

Брнабић је изјавила да ће влада ускоро донети одлуку о томе да ли ће компанија "Рио Тинто" пословати у Србији.

Одлука ће бити донета између осталог и након консултација са председником Александром Вучићем, рекла је Брнабић.

"Мислим да не треба да имамо проблем са тим, нисмо их ми довели у Србију, ништа им нисмо дали. Да будем потпуно јасна, немамо никакав уговор са Рио Тинтом, нисмо од оних који су данас против Рио Тинта и блокирају међународне саобраћајнице, а тај Рио Тинто су довели у Србију", навела је Брнабић.

Напоменула је да та компанија, што се ње тиче, не мора да буде у Србији и да нема проблем да то каже.

 

Референдум апсолутно легитиман

Брнабић је изјавила да се легитимитет референдума о променама Устава у области правосуђа не доводи у питање и да је већина грађана подржала промене.

"Озбиљна већина људи је била за, више од 60 одсто, око 400.000 људи који су гласали "ДА", а не против. То је велика ствар, борили смо се за ово", рекла је Брнабић.

Брнабић је напоменула да се промена Устава дуго припремала и успех референдума окарактерисала као победу.

На питање о излазности, Брнабић је рекла да су главни фактори који су утицали на смањен број грађана који су изашли на гласачка места тренутна епидемиолошка ситуација, чињеница да су многи на зимовању, због тога што школски распуст још увек траје, али и незаинтересованост дела грађана о питању промене Устава у делу правосуда.

 

 

Извор: Танјуг