Вести

БРНАБИЋ: УБРЗАЊЕ РАДА НА ЗАКОНУ О МЛАДИМА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Научно-технолошком парку у Нишу, на догађају под називом "Дијалог са младима", да су млади препознати као важан фактор у друштву, најавивши убрзање рада на закону о младима.

Брнабић је истакла да ће тај закон бити завршен у мандату ове владе и предложила да се, паралелно са конвентом за Европску унију, у шире радне групе у израду тог закона укључи и кровна организација младих.

Брнабић је, говорећи о омладинским радницима у јавној управи, рекла да је програм "Моја прва плата" отворен и за јавну управу, иако привреда има предност.

Млади су током данашњег сусрета са Брнабић разговарали о изради закона о младима и тражили директно учешће младих у доношењу одлука, дефинисање омладинских радника у закону, формирање савета за младе у локалним самоуправама, да неформалне групе и ученички парламенти буду препознати у закону о младима, као и већа средства за омладинске политике.

 

Радимо на измени Закона о експропријацији до четвртка

Брнабић је изјавила да се ради на томе да се Закон о експропријацији измени до седнице Владе Србије у четвртак и нагласила да тај закон нема везе са пројектом Рио Тинто нити било којим појединачним пројектом.

Брнабић је рекла да Министарство финансија ради на изменама и допунама Закона о експропријацији.

"Продужиће рокове, али је важно да разговарају са Националним конветом и свима осталима који су имали коментаре или замерке на тај закон како бисмо покушали до седнице владе у четвртак да променимо тај закон у складу са оним што је рекао и наложио председник Александар Вучић", навела је Брнабић.

Брнабић је додала да се нада да ће онда људи бити сигурнији и безбеднији и видети да тај закон нема никакве везе са пројектом Рио Тинто нити било којим појединачним пројектом, "већ само са ефикасном реализацијом јавних капиталних инвестиција у путеве и железничку инфраструктуру", навела је Брнабић.

 

Брнабић о отварању кластера 4 - Велики помак

Брнабић је оценила да је одлука чланица Европске уније да дају сагласност Србији за отварање кластера 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, велики помак и нагласила да се нада да ће се та одлука формализовати на Међувладиној конференцији са Европском унијом наредне недеље.

Брнабић је најавила да ће, заједно са министарком за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранком Јоксимовић, присуствовати Међувладиној конференцији како би поднела извештај о свему што је Србија урадила и чула шта државе чланице имају да кажу о томе и даљим реформама у Србији.

"Велика и важна ствар и добар резултат, и признање за све што смо урадили посебно у области владавине права", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се Србија надала отварању два кластера, односно и кластера 3, али је истакла да отварање једног кластера, према старој методологији, значи отварање четири поглавља.

"Један кластер је велики помак и надам се да ће се то формализовати следеће недеље. Тај кластер 4 је кластер који је у овом тренутку најважнији и који је најактуелнији - Зелена агенда и заштита животне средина", навела је Брнабић.

Брнабић је поручила да Србија наставља да ради "несмањеном брзином".

"Зато је важна међувладина конференција током следеће недеље", рекла је Брнабић.

 

Радимо са организацијама младих на изради закона

Брнабић и министар за рад, запошљавање и борачка питања Владе Републике Србије Дарија Кисић Тепавчевић присуствовале су скупу "Дијалог са младима", у организацији Кровне организације младих, на којем је било речи о изменама законске регулативе која се тиче положаја младих.

Брнабић је напоменула да је реч о њеном трећем сусрету са младима, на којем је било речи о изменама закона о младима и о волонтирању, као и о приоритетима младих за нову Националну стратегију за младе.

"Мени је драго што Кровна организација младих Србије показује интересовање да ради са Владом и директно са мојим кабинетом, да се редовно састајемо и разговарамо о горућим питањима за све младе у Србији", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да су урађене неке ствари које су важне и да је у Влади оформљен савет за младе, у којем су представници Кровне организације младих Србије, као и да је њима доступна Национална академија за јавну управу, у смислу да млади сада могу да обучавају градоначелнике и друге званичнике локалних самоуправа о томе шта им је све потребно.

Брнабић је нагласила да је током данашњег дијалога схватила да је потребно још много тога да се уради и да су у том смислу отворене све радне групе које се тичу стратегије и закона о младих.

"Чини ми се да је највише примедби на израду Закона о младима, ту смо имали само једну радну групу. Из организације младих желе да се тај посао убрза и моје обећање стоји да ћемо то урадити и да ћемо поред Министарства омладине и спорта, укључити и Министарство државне управе и локалне самоуправе по питању секторских ствари", поручила је Брнабић.

Брнабић је мишљења да остале ствари иду у правом смеру, као што је Национална стратегија за младе, где је први нацрт већ завршен, и где је од Организације младих, како је саопштила, затражила нешто дужи рок за коментаре, што је прихваћено.

"Што се тиче Закона о радним праксама и волонтирању, ту постоји јако добро сарадња са организацијама младих, а министарка Кисић-Тепавчевић је чула неке од сугестија које ћемо усвојити", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла и да се у вези са тим прописима практично од данас кренуло у јавну расправу током које ће се предлози ускладити са свим коментарима, а да се онда иде на усвајање, јер је реч о изузетно важним законима за положај младих у друштву и њихово запошљавање, пошто је и даље уз континуирани пад, ипак релативно висок степен незапослености од 23 одсто.

Брнабић је изјавила и да се није одустало од доношења Закона о платним разредима, али да због пандемије корона вируса није било реално да се ради и на том обимном и свеобухватном закону.

"Сматрамо да је систем платних разреда изузетно важан и да ће донети још много квалитетнију јавну управу, а да ће људима који раде, не само у јавној управи, већ и у јавном сектору, донети много већу предвидљивост, и да ћемо успети много боље да наградимо најбоље", рекла је Брнабић.

Брнабић је саопштила да Закон о платним разредима захтева огроман рад целог државног система, читаве државне управе и свих синдиката, а да је држава у протеклом периоду првенствено била посвећена борби против корона вируса.

 

 

Извор: Танјуг