Вести

БРНАБИЋ: У СЕПТЕМБРУ ГОТОВ АУТО-ПУТ КРАГУЈЕВАЦ - БАТОЧИНА

Ауто-пут Kрагујевац - Баточина, Дата центар, Јавна гаража, све су то пројекти који ће бити реализовани ове године у септембру месецу, рекла је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић.

Kонкретне резултате свих пројеката које су до сада реализовали, Kрагујевчани ће моћи да осете крајем 2020. године, а посебно 2021. године, рекла је Брнабић.

„Завршавамо Дата центар и потписујемо уговоре са компанијама које ће ту чувати своје податке, што је заиста стратешки важно за нашу земљу. То је улагање огромне вере у Србију да је безбедна и сигурна земља и драго ми је што је то у Kрагујевцу. До септембра коначно завршавамо и ауто-пут Kрагујевац - Баточина и потпуно повезивање са Kоридором 10. У септембру следеће године завршавамо Палату правде“, рекла је Брнабић.

Центар изврсности у Kрагујевцу, у оквиру којег би требало да се налазе Центар за истраживање на матичним ћелијама и Банка за матичне ћелије, паузиран је јер су како каже раскинули уговор и мењају сада извођаче радова.

„Јединица за управљање пројектима Министарства просвете, науке и технолошког истраживања послала је предлог Европској Инвестиционој Банци која то кредитира. Тако да очекујем да ћемо и то ускоро наставити да радимо", рекла је Брнабић.

До краја године имају у плану и да заврше прве две зграде за припаднике службе безбедности и тада планирају да предају кључеве од стана.

„То су све неке ствари на којима смо радили дан и ноћ протеклих неколико година, и драго ми је што их данас видим. Без сумње ми је најважнији Гружански коридор и северна обилазница око Kрагујевца. Прво смо мислили да идемо са брзом саобраћајницом, а онда је председник Александар Вучић рекао да идемо на аутопут до Мрчајеваца и тиме практично повезујемо Kрагујевац аутопутем до Kоридора 10 и до Моравског коридора, а онда је ту одмах и Чачак Kоридор 11 и аеродром. Тако да је то другачија стратешка перспектива Kрагујевца", рекла је Брнабић.

Брнабић обишла радове на изградњи Палате правде у Kрагујевцу

Брнабић је обишла радове на изградњи Палате правде у Kрагујевцу, а реч је о инвестицији вредности од око три милијарде динара.

Брнабић је рекла  да је посебно поносна што се, овај изузетно важан објекат, финансира из републичког буџета и додала да ће у опрему и намештај бити уложено још око 2,5 милиона евра.

„Ово је велика и важна инвестиција, али исто тако показатељ да градимо нове објекте у Србији, не само када је реч о правосуђу. Улаже се и у путну, здравствену и комуналну инфраструктуру“, рекла је Брнабић која је радове обишла са градоначелником Kрагујевца Радомиром Николићем.

Инвестиција је значајна и за унапређење владавине права и ефикасности у правосуђу, да буде мање заосталих предмета и да суђења иду брже.

Брнабић је приметила да ће зграда у Kрагујевцу изгледати импознатно на понос свих грађана Србије.

Брнабић је рекла  да је у Kрагујевцу и као министар државне управе и као председница Владе Републике Србије била више пута због изузетно важних пројеката, као што су израдња станова за младе научнике, за припаднике снага безбедности, као и због камена темељца за изградњу Дата центра који показује колико Србија постаје другачија земља.

Брнабић је навела да је неколико светских инвеститора заинтресовано да изнајме просторије, односно да им базе података буду у Kрагујевцу.

„Надам се да ћемо то завршити до септембра“, рекла је Брнабић.

Брнабић  је рекла да се Влада на почетку мандата суочила са проблемом Фијата, а да данас може да се каже да људи у Kрагујевцу имају више могућности, да у понуди имају већи број радних места, али и другачијих радних места.

„Због тога и плате расту. Имате тренд конкуренције између послодаваца", рекла је Брнабић и поручила да има још много тога да се уради у Kрагујевцу.

Брнабић је подсетила да је недавно отворена реконструисана Палата правде у Београду и истакла да је и тај пројекат, као и крагујевачка зграда, показатељ каква је данас Србија, колико може и колико размишља о инфраструктури у свим областима.

„Поносна сам што овај пројекат финансирамо потпуно сами из Буџета Републике Србије. Ово је важна инвестиција за унапређење ефикасности у правосуђу и раднике у тој области који раде у неадекватним условима“, рекла је Брнабић.

Много тога смо урадили за Kрагујевац

Брнабић је рекла приликом посете у Kрагујевцу да су пуно урадили за тај град и да имају у плану доста пројеката.

„Један од њих је Kлинички Центар Kрагујевац који ћемо радити након Kлиничког Центра Војводине. Тренутно радимо на пројектно-техничкој документацији са Европском унијом и Инвестиционом банком, тако да очекујемо да у наредних неколико месеци распишемо тендер за извођаче радова“, рекла је Брнабић.

Брнабић додаје и да је дворана „Шумадија“ један од приоритетних пројеката у Министарству културе и информисања.

„Драго ми је што је завршен почетни део и сада Град Kрагујевац пријављује за финансирање. Тај пројекат смо планирали у оквиру кредита од 20 милиона евра од Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ) и није ушао у тих први пет финалних пројеката за које ћемо радити одмах сада пројектну техничку документацију, али је у том кредиту. То је заиста важно за овај део Србије“, рекла је Брнабић.

Стадион је један од шест градских стадиона који су дефинисали као приоритет и који је ушао у план Србија 2025. године у оквиру спортске инфраструкутуре.

О  Енергани су посебно причали у оквиру радне групе за заштиту животне средине коју она води.

„Ту имамо велики проблем који морамо да решимо. Не можемо да дозволимо да се у граду као што је Kрагујевац људи греју на угаљ и на мазут. То је од суштинске важности и гледаћемо сада да то иде кроз гасификацију", рекла је Брнабић.

Мој посао је обилазак објеката, то није кампања

Брнабић је рекла  да њен данашњи обилазак радова у Kрагујевцу и гостовање на локалној телевизији нису функционерска кампања и додала да би та кампања била да она, као члан СНС, у радно време обилази одборе те странке и разговара о политичким темама.

Брнабић је тако у Kрагујевцу одговорила на питање новинара Н1 да ли је функционерска кампања то што као премијерка гостује на локалној телевизији и обилази радове у Kрагујевцу.

„Мислим да је мој посао пре свега да гостујем на локалним телевизијама зато што сам онда ближе грађанима, зато што тада говорим о локалним темама које интересују грађане овде тако да не бих правила ту дискриминацију коју ви правите између великих или националних телевизија и локалних телевизија”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће и убудуће са највећим задовољством гостовати на локалним телевизијама јер је то њен посао, као и да обилази објекте у које влада Србије улаже средства из републичког буџета.

„Мислим да управо ваша телевизија која толико позива на владавину права треба да каже „браво, свака част што улажете у правосудни систем и добро је што управо премијерка долази да обиђе радове“. Чини ми се да је то у складу и са вашим вредностима, али сад сте ме зачудили јер очигледно није ни то, а ни локалне телевизије пошто видим да их мало гледате са ниподаштавањем”, рекла је Брнабић.

На опаску новинара шта је по њеном мишљењу функционерска кампања ако ово није, Брнабић је рекла:

„Функционерска кампања би била да ја овде дођем као СНС, да у радно време обилазим градски одбор, општински одбор или окружне одборе СНС и са људима из странке разговарам око политичких тема и кампање“.

То је оно што ће радити ван радног времена, рекла је Брнабић.

У сталном смо контакту са Фијат компанијом

Аутомобилска индустрија је свакако она која је највише погођена корона кризом, после угоститељске, секотора саобраћаја и транспорта, стога смо у сталном контаку са Фијат компанијом за коју се надамо да ће што пре покренути производњу, рекла Бранабић.

„Надам се да ће Италијани што пре да покрену производњу Фијата, јер ће то онда се одрази на ову фабрику у Kрагујевцу“, истакла је Брнабић.

Трудимо се да доведемо Kрагујевчанима што већи број инвеститора, како не би зависили само од једног, рекла је Брнабић.

„Поносна сам што имамо данас Милановић инжињеринг, Сименс, Јанг Фенг и много других. Надам се да то све Kрагујевчанима даје сигурност", рекла је Брнабић.

Осврћући се на све пројекте које су у претходном периоду у том граду реализовали, Брнабић је рекла и да је посебно поносна што је Србија земља која је каснила са инфраструктурним пројектима и по неколико деценија, сада земља која их реализује и пре рока.

„То само говори о томе колико се водило рачуна о пројектно-техничкој документацији, о избору извођача радова, али и о томе да се има новца у буџету. Плаћамо сваку рату, односно партију која дође на наплату", рекла је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг