Вести

БРНАБИЋ: ТРЕНД СМАЊЕЊА БРОЈА ОБОЛЕЛИХ, ВАЖНО ПОШТОВАЊЕ МЕРА

Предложићу сутра обавезно ношење маски у целој Србији у затвореним просторима, рекла је премијерка Ана Брнабић.
 
Брнабић је изјавила да се у последња четири дана бележи тренд смањења броја новооболелих од вируса корона, што није довољан разлог за оптимизам као такав, али да се нада да ће донете мере дати резултате, те додала да ће предложити да ношење маски буде обавезно у затвореним просторима у целој Србији.
 
"Последња четири дана смо имали тренд смањења новооболелих, позивитних на Kовид 19, што није разлог за оптимизам као такав, зависиће од тога како буду ишли наредни дани, али се надам да донете мере дати резултате", рекла је Брнабић.
 
Брнабић је истакла да ће се у неколико наредних дана видети и резултати протеста, различитих јавних окупљања, прослава у неким градовима... тако да може да се деси да видимо поново пораст броја заражених.
 
"Ово је сада донекле разлог за оптимизам, али важно је да сви поштујемо мере", подвукла је Брнабић.
 
Брнабић је навела да ће сутра можда бити одржан састанак Kризног штаба са представницима локалних самоуправа, а њен предлог је да ношење маски у свим затвореним просторима у целој Србији.
 
То ће, додала је, зависити и од подшке струке, али истиче да је важно да се, уз тренд смањења броја оболелих, боримо у свим локалним самоуправама једнако, и тамо где је проглашена ванредна ситуација, али и тамо где то није случај.
 
"Та мера није ни тешка, ни компликована, а даје резултате", констатовала је Брнабић.
 
 
 
Најгори дан по броју пацијената на респираторима
 
У последња 24 сата у Србији је регистровано 279 новооболелих од вируса корона, преминуло је 12 особа, а 154 пацијента су на респиратору, саопштила је премијерка.
 
Брнабић је пренела да је у последња 24 сата тестирано 6.915 особа.
 
"Нажалост, поново је јако лош дан по броју преминулих, чак 12 особа. На респиратору је 154 пацијената, и овим то данас постаје најгори дан од првог регистрованог случаја корона вируса у марту", рекла је Брнабић.
 
Брнабић је рекла да је најтежи дан, по броју пацијената на респиратору, био 14. априла, када је број био 146, а данас их, је подсећа, чак 154.
 
Премијерка је још једном апеловала на грађане да поштују све епидемиолошке мере.
 
Навела је да ће од данас у 15 сати, пре свега, струка поново говорити о дневним трендовима, као и да се нада да ће то поново, као у марту и априлу, бити начин да се комуницира са јавношћу, како би сви увек имали информације, али и како би се поново апеловало колико је борба против короне тешка, а вирус опасан.
 
"Колику опасност представља за здравствени систем и здравствене раднике, да дневно поново имамо апеле да се грађани максимално придржвајау свих превентивних мера, да носе маске, држе дистанцу, често перу руке. И да поново, као крајем априла и почетком маја, прогласимо, макар тренутну, победу над короном", рекла је Брнабић.
 
 
 
Апелујем, поштујте мере
 
Брнабић је рекла да је у последња 24 сата 159 особа примљено на болничко лечење у Србији од Ковида 19.
 
Премијерка је апеловала на све грађане да поштују мере и да максималну буду дисциплиновани.
 
"Носите маске што чешће. Молба је да се људи не окупљају, јер је то најнеодговорније понашање и атак на наш здравствени систем", рекла је Брнабић.
 
Брнабић је навела да све политичке разлике могу да сачекају, да сада треба да се најозбиљније схвати борба против коронавируса и да се поштују све мере превенције.
 
Напомиње да се у Србији све већи број људи тестира, да тестова има довољно, али да се јавља загушење са обрадом ПЦР тестова.
 
Због тога ће се, како је рекла, у наредним данима фокусирати у извештавању на број прегледа и број хоспитализованих пацијената.
 
"Делује да мере дају резултат, зато што већ четири дана имамо смањење броја новооболелих", закључила је Брнабић.
 
 
 
Држава не криви грађане због пораста броја заражених
 
Премијерка је изјавила да држава не приписује кривицу грађанима због повећања броја заражених од вируса корона и истакла да то никада није радила ни она, ни Кризни штаб, ни председник Александар Вучић.
 
Брнабић је истакла да, када каже да је борба против вируса корона "борба свих нас", односно и државе и сваког грађанина појединачно, то не значи "сваљивање кривице на грађане".
 
"Ја нисам никад чула да је Вучић свалио кривицу на грађане, ја када сам говорила да нисмо довољно дисциплиновани, кретала сам од себе, јер и ја нисам озбиљно схватила ношење маске у затвореном простору", рекла је Брнабић.
 
Поновила је да је борба против вируса "појединачна борба", која подразумева ношење маски, држање физичке дистанце, прање руку и без окупљања.
 
Истакла је да Кризни штаб сада жели против вируса да се бори на другачији начин, без увођења рестриктивних мера, да се не би, додаје, ванредно стање уводило сваки пут када дође до скока броја заражених.
 
"Вирус ће остати са нама док се не пронађе вакцина, ми морамо да научимо да живимо са вирусом, а увођење ванредног стања за сваки пик није право решење", истакла је Брнабић.
 
Како је рекла, Кризни штаб јесте грешио у вези са проценама кретања епидемиолошке ситуације, јер се очекивало да ће током лета бити затишја, међутим, истакла је, то није била грешка наших епидемиолога, већ су то прогнозирали и СЗО и остали епидемиолози у свету.
 
На питање зашто се Кризни штаб није оглашавао после дербија, избора и појединих прослава, Брнабић је одговорила да након тих окупљања није примећен скок броја заражених, људи на респираторима и преминулих, и да није било потребе за тим.
 
"Нисмо имали потребу за свакодневним извештавањем јер није било ничег новог и бројеви су били под контролом, а прес конференције смо прекинули, јер је долазило по два или три медија...Сада имамо потребе опет за тим, зато што имамо овакве бројке", подвукла је Брнабић.
 
 
 
Стојим иза сваке бројке и свега што је држава радила
 
Премијерка је изјавила да стоји иза сваке бројке и свега што је држава урадила у борби против вируса.
 
Поводом примедби да у последњих месец дана нису објављивани реални подаци о броју заражених и преминулих, те наводне разлике између базе података и података које је износио Кризни штаб, Брнабић је одговорила да стоји иза сваке бројке, да је држава поштено информисала јавност, а да ће свакако ревидирати бројеве, као што раде и остале земље.
 
"Ми можемо да се играмо те оптужбе и игре са бројевима, али не видим чему то. Свака земља ради ревизију бројева, урадићемо и ми. Да смо желели нешто да кријемо не би правили конфренције у 15 часова. Стојим иза свих бројева", закључила је Брнабић.
 
У базу се, како је рекла, уносе подаци индивидуално, из свих центара, статистику немамо, а свакако ће то бити стандард у будућности.
 
На опаску да је у једном периоду реферисан један преминули од короне данима, а сада имамо овакве бројке о жртвама, Брнабић је рекла да се није могло ни очекивати 12 преминулих, као сада, у време када је свега 14 људи укупно било на респираторима, за разлику од бројки данас.
 
 
 
 
 
 
 
Извор: Танјуг