Вести

Брнабић: Србија постаје центар за обуку кадрова у авио-индустрији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Ваздухопловној академији у Београду да ће у наредних неколико година наша земља, кроз систем дуалног образовања, постати један од главних центара Европе за обуку кадрова у авио-индустрији.

Брнабић је присуствовала потписивању Меморандума о сарадњи на развоју дуалног модела студија у високом образовању између представника Владе Србије, немачке компаније "MTU Maintenance Serbia", Контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) и "Ер Србије".

Премијерка је том приликом указала на то да је авио-индустрија једна од најконкурентнијих и да обукама у том сегменту читаву нашу економију подижемо на следећи ниво.

Према њеним речима, у овај модел дуалног образовања планирано је улагање од 60 милиона евра, при чему је до сада уложено више од 191 милион динара.

 

Србија има довољно вакцина, и за трећу дозу

Србија има довољно вакцина против вируса корона, и за давање треће дозе, изјавила је Брнабић и навела да је вакцинисано више од 50 одсто пунолетног становништва, али да то није довољно да се стекне колективни имунитет.

На питање да ли ће Србија набављати неке нове вакцине будући да поједине земље најављују да ће набавити Новакс вакцину, премијерка је рекла да се у овом тренутку не планира набавка нових вакцина и подсетила да у четвртом кварталу треба да стигне вакцина произвођача Модерна.

''Србија ће донирати вакцине земљама које су посебно угрожене, рецимо нашим традиционалним пријатељима у Африци. Сада гледамо како да то логистички урадимо'', рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да је у Србији вакцинисано 50,1 одсто пунолетног становништва, али да је то још увек далеко од колективног имунитета и поново апеловала да се грађани вакцинишу, посебно млади, јер, како је истакла, то значи већу безбедност за све.

''То значи и да наш здравствени систем неће морати да се враћа у ковид режим, већ ће моћи да лечи све друге пацијенте који су због корона вируса морали да чекају да се епидемија смири", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је у 58 градова и општина у Србији више од 50 одсто вакцинисаних, али да имунизација мора да се настави.

Како је рекла, садашњи проценат вакцинисаних очигледно даје бољу ситуацију него у претходним таласима, јер, иако расте број заражених, број хоспитализовних не расте драстично.

''То је одлично, јуче смо имали 42 хоспитализована пацијента, а 41 је отпуштен. То је оно што вакцина треба да уради, ако сте вакцинисани и заразите се да имате благе симптоме, сличне грипу. То је циљ коме треба да тежимо'', рекла је Брнабић.

На питање шта ће држава урадити да се повећа број вакцинисаних међу децом, односно старијима од 12 година, Брнабић је рекла да вакцинација у Србији није обавезна и да остаје да се апелује и борби против лажних вести и дезинформација због којих, како је рекла, пре свега млади оклевају да се вакцинишу.

 

 

Извор: Танјуг