Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ПОКАЗАЛА СТАБИЛНОСТ И МОГУЋНОСТ БРЗОГ ОПОРАВКА У ПАНДЕМИЈИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас путем видео-линка са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Јаном Кесом Мартејном о новом аранжману саветодавног карактера који ће бити потписан са овом међународном институцијом, усмереном на спровођење и завршетак структурних реформи и очување постигнуте фискалне стабилности.

Брнабић је известила шефа Мисије Међународног монетарног фонда о томе да су у првом кварталу ове године постигнути бољи резултати од планираних буџетом за 2021. годину.

Брнабић је објаснила да се, с обзиром на то, очекује да ће Србија постићи пројектовани годишњи раст од шест одсто, захваљујући, пре свега, великим капиталним пројектима и улагањима у инфраструктуру.

Брнабић је истакла да је Влада определила економски пакет мера за подршку привреди и грађанима, што ће у многоме допринети одржању економске стабилности у тешким епидемиолошким условима.

Брнабић је изразила очекивање да ће захваљујући успеху вакцинације у Србији бити омогућено и даље отварање домаће економије.

Брнабић је известила је шефа Мисије Међународног монетарног фонда о томе да је Србија већ остварила први корак у реформи јавних предузећа, усвајањем Стратегије државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије за период од 2021. до 2027. године, а да следи и усвајање акционог плана.

Брнабић је, говорећи о борби против сиве економије, истакла да се ради на увођењу онлајн фискализације, која је дефинисана и кроз недавно донети Закон о фискализацији, а који ће омогућити ефикасније сузбијање сиве економије и контролу од стране Пореске управе, као и бољу наплату пореза.

Брнабић је, поводом новог аранжмана са Међународним монетарним фондом, навела да су приоритети Србије већа улагања у животну средину, науку и иновације, као и капиталне пројекте, што ће допринети стабилном финансијском расту у годинама које долазе.

Брнабић је навела да је, имајући у виду економску кризу након пандемије, нови аранжман од изузетног значаја, јер нашој земљи обезбеђује кредибилитет, транспарентност и поверење страних инвеститора.

Брнабић је рекла да ће и друга половина године бити пуна изазова, саговорници су се сагласили да је важно пронаћи најбољи баланс између здравља грађана и заштите здравственог система и привредне активности и очувања економије.

 

 

 

Извор: Танјуг