Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ЈЕ И ДАНАС НА ПУТУ СВЕТОГ САВЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на Светосавској академији да је образовање стуб јаке државе и успешног друштва и поручила да ће у наредних пет година у обнову и изградњу факултета бити уложено додатних 135 милиона евра.

Брнабић је истакла да је Свети Сава дао цркву као сигурност, а српску школу као основу, истичући да је на тим основама настала Србија која, како је рекла, сваким даном постаје све боља.

Додала је да је Србија и данас на путу Светог Саве.

"У Србији данас ради 176.955 учитеља, наставника и професора. У основне и средње школе иде 1.050.000 наше деце док 285.000 њих студира”, навела је Брнабић.

Указала је да се сваке године увећава улагање у образовни систем, додајући да је сада на нивоу од 252 милијарде динара што је, како је рекла, за 43 одсто више у односу на 2017. годину када је постала председница Владе.

Истакла је да је основна зарада у просвети сада нешто више од 67.000, а пре десет година је била око 44.000 динара, додајући да је то раст од преко 53 одсто.

Како је додала, повећању зарада у просвети ће се посветити већа пажња, јер су плате далеко од задовољавајућих и у односу на то колико просветни радници заслужују.

"Ми никада нисмо гледали на Србију као на земљу јефтине радне снаге, управо супротно, да Србија побеђује захваљујући свом образовном систему, памети, креативности и идејама", рекла је Брнабић.

Највећу додатну вредност у економији, како је навела, доносе управо памет и идеје.

Брнабић је поручила да ће држава наставити да улаже у стандард запослених у просвети, јер, како је рекла, без квалитетних и стручних људи нема будућности.

Наставиће се, како је рекла, и са дигитализацијом, указујући да се у највећој мери у томе до сада успело.

"Чека нас још много посла, али мислим да је образовни систем у условима пандемије показао да брже од многих може да савлада кризу и због тога желим још једном да кажем хвала", рекла је Брнанић и честитала школску славу.

 

 

Извор: Танјуг