Вести

БРНАБИЋ: СНС ПОКРЕНУЛА ВЕЛИКИ БРОЈ ДОБРИХ ПРОЈЕКАТА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ

Потпредседница Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила је да су на Председништву странке донели важне одлуке о београдским изборима и да ће сутра у подне почети са прикупљањем потписа, као и да ће саопштити како ће се звати листа Српске напредне странке.

"Овај пут идемо у најширој могућој коалицији, у најширем могућем блоку. Сутра у 10.00 часова ћемо у просторијама наше странке овде у централи потписивати коалициони споразум. Идемо са свим оним странкама које сматрају да се Београд до сада добро развијао под вођством СНС", рекла је Брнабић.

Истиче да је СНС покренула велики број добрих пројеката за све грађане Београда и показала да имају добру и јасну визију за Београд и за развој града у оквиру плана Србија 2027 - "Скок у будућност".

"Имамо амбициозне планове и молимо грађане за подршку", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да су разговарали, пре свега, о две најважније теме, стању и ситуацији у земљи и изазовима са којма се суочава Србија, у присуству председника Србије и члана СНС Александра Вучића који је известио Председништво на сличан начин као што је то урадио у среду на посебној седници владе читаву јавност о свим изазовима са којима се тренутно суочава наша земља.

"И друга важна тема о којој смо разговарали и донели неке одлуке на седници Председништва странке, а то су београдски избори. Ја сам јуче као повереница Градског одбора Српске напредне странке за Београд одржала Градски одбор и јуче смо на Градском одбору усвојили нашу листу за Београдске изборе који ће се одржати 2. јуна. Данас смо на Председништву СНС усвојили ту листу, према информацијама које ми имамо, које на крају крајева и сви имају", рекла је Брнабић.

 

Брнабић је додала да ће Градска изборна комисија сутра имати седницу око 10.30 сати на којој би требало да усвоје све моделе образаца.

"И ми планирамо да са свим коалиционим партнерима са којима на једној листи излазимо на београдске изборе 2. јуна већ сутра, од 12 часова да почнемо са сакупљањем потписа, да то урадимо као што смо и до сада увек радили максимално брзо. Још једном огромна захвалност свим Београђанима који су нам и када смо прекупљали потписе за нашу листу за изборе у децембру 2023. што су дали своје поверење и свој потпис којим су подржали нашу листу, чекали сатима у редовима да би подржали тада листу Александар Вучић - Београд не сме да стане", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће се сутра знати како ће се звати листа СНС за београдске изборе 2. јуна.

"Позивам вас такође да у великом броју дођу и у општинске и месне одборе, пунктове Српске напредне странке и наших коалиционих партнера сутра у подне и ја се надам да ми тај посао као и до сада завршимо брзо и ефикасно и да будемо први који ће предати листу за београдске изборе.

Нагласила је да ће СНС кренути у кампању одмах, али да ће она овог пута бити нешто другачија.

 

"Ми ћемо се пре свега бавити заштитом националних интереса и борбом за Србију и њене интересе. Тако да ћемо тек негде од неког 10. или 11. маја кренути у праву видљиву кампању. До тада углавном ћемо се базирати на теренском раду, разговараћемо са људима, не чак ни кроз трибине, али кроз разговоре са људима, кроз обилазак домаћинстава, месних одбора, да чујемо шта је то што људи мисле, шта имају да нам замере, како виде да ствари могу боље да се раде и да чујемо још једном шта су њихови приоритети", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се они зато и баве политиком да би чули шта је интересовање људи, шта је оно што они желе и да онда то заједно са њима као странка ако добију довољно гласова и поверење грађана, то и испуне.

"Ја се заиста надам да ће то бити празник демократије и да ће велики број људи изаћи до гласа и без обзира на своју политичку афилиацију и опредељење, да ће искористити ту прилику да каже како желе да виде Београд у наредне четири године", поручила је Брнабић.

 

Од мишљења света о бојкоту више ме интересује став грађана Србије

Брнабић је изјавила да не може да говори у име ОЕБС-а какав ће став имати према најавама дела опозиције о бојкоту избора и истакла да је више занима шта мисле грађани Србије о томе.

"Више ме занима шта мисли наш народ о томе и како смо дошли у сулуду ситуацију да бојкотом избора прете људи који су тражили хитне те исте изборе, па ми сада те изборе имамо зато што смо им изашли у сусрет и расписали ванредне изборе за децембар 2023. године", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре после седнице Председништва СНС.

Брнабић је рекла и да јој је тешко да поверује да би ОЕБС икада, посебно у околностима када власт константно позива опозицију на дијалог, могао да реагује другачије осим да поздрави напоре власти за проналажење компромиса.

Брнабић је нагласила да не верује да ће бојкота избора бити, јер, како каже, не може да замисли како би било ко, ко је инсистирао на њима, могао грађанима да објасни да сада жели да их бојкотује.

Подсетила да је део опозиције одбио позив да се даље унапређују изборни услови и све оно на чему су инсистирали када је власт то прихватила.

"И мислим да такав став - хоћемо изборе, а онда када их добијете, бојкотујете те изборе, баш нико не може да подржи. Без обзира да ли су странци или су Београђани или било ко други у Србији. И даље не верујем да ће бојкотовати изборе", рекла је Брнабић.

"Тешко ми је да поверујем да ОЕБС икада, посебно у околностима у којим стално позивамо на дијалог и покушавамо да покажемо у којој мери смо спремни за договоре, у коликој мери смо флексибилни да изађемо у сусрет, да би се нашао компромис. Тешко ми је да помислим да ОЕБС тако нешто може било шта осим да поздрави", рекла је Брнабић на питање да су се у медијима појавила сазнања о томе да су готово све западне земље, укључујући и Брисел, апсолутно против идеје о бојкоту приступа на изборима, а посебно против плана да се ти избори спроведу силом.

На питање да ли има неке информације о томе какав је став шефа ОЕБС-а Јана Братуа са којим се састала, Брнабић је нагласила да не зна какав ће бити њихов став, и да не може да прича у њихово име.

 

Брнабић је нагласила да је важно да се не заборави како се дошло у ову ситуацију као и да се потпуно јасно каже да они који су тражили ванредне београдске изборе сада желе да их бојкотују.

"Јер изборни услови се нису променили и бирачки списак се није променио. Ни контрола бирачког списка, ни транспарентност бирачког списка се није променила. Управо супротно, само је нешто боље", рекла је Брнабић и нагласила да је опозиција одбила понуду да раде заједно да додатно унапреде изборне услове.

"Што се тиче тога да ће силом спречити изборе, то је једноставно немогуће и ја им саветујем да то не покушавају", нагласила је Брнабић и оценила да није нормално да неко каже да ће силом спречити изборе, а своју политичку групацију зову "Србија против насиља".

"Тражили сте изборе. Имамо изборе. Ко излази на изборе, одлично, ко не излази на изборе, штета, али поштоваћемо такву одлуку. Али да неко прети да ће спречити људе да гласају, то се неће десити у Србији", рекла је Брнабић.

Додала је да су сви после избора видели насилне демонстрације тог дела опозиције испред РИК-а, покушај, како је рекла, линчовања Миладина Ковачевића, напад на полицију и рушење здања Старог двора.

Поновила је и да је тај део опозиције прошле недеље показао да у ствари није за дијалог, да нису ни спремни, а неки од њих, како је нагласила, често нису ни способни за разговоре.

Брнабић је нагласила да београдски избори не могу да се помере, већ да морају да се одрже 2. јуна и да је она дала предлог опозицији да се за друге изборе у локалним самоуправама договоре.

"Дакле, ово што они сада траже, то сам им ја понудила, само без Београда. Зато што за Београд више није било времена. Мени је истицао рок да као председница Народне скупштине распишем те изборе. Дакле, све остало што траже и то смо им дали. И рекли су не", нагласила је Брнабић. 

 

Борићемо се да тзв. Косово не буде примљено у Савет Европе

Брнабић је изјавила на Председништву странке да ће Србија учинити све што може у борби против пријема тзв. Косова у Савет Европе, као и да се Србија неће само предати нити ћутке посматрати све што се дешава тим поводом.

Брнабић је истакла да су Ивица Дачић и Петар Петковић копредседавајући радне групе која ће се бавити проблемом пријема тзв. Косова у Савет Европе, а да чланове тима чине људи из министарства спољних послова, канцеларије за КиМ, кабинета председника, Народне скупштине, као и шефица делегације при Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља.

"То ће бити тешка борба", поручила је Брнабић.

Како је навела, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти спроводи систематску политику креирања немогућих услова за живот Срба на Косову и Метохији, чији је циљ етничко чишћење КиМ од Срба.

 

"Нажалост, по свему судећи, постоје одређене светске силе које желе да награде Куртија и његову власт за све то. Посебно је и тужно и чудно када знате да се све то дешава практично у време када ми обележавамо 11 година од потписивања Бриселског споразума, чији је гарант Европска унија", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је Бриселским споразумом једина обавеза Приштине била формирање Заједнице српских општина, што није испуњено.

"За Куртија не постоји Бриселски споразум, то су оне ствари које треба свакако да истерамо на чистац и да видимо у ствари како се то десило, да од три основна услова које они имају за било какав разговор о Савету Европе, да ви практично онда сведете то на један, а тај један је бесмислен. То је награда зато што је неко поштовао, након осам година, одлуку нечега што они зову Уставни суд", навела је Брнабић.

Нагласила је да је ситуација тешка за Србију, али да ћемо се борити, као и да СНС неће ћутке из свог кабинета све то посматрати.

 

Од лекс специјалиса нема ништа, опозиција исти није ни написала

Брнабић је рекла да од "лекс специјалиса" који тражи опозиција, а којим би се уважили сви њихови захтеви, нема ништа и да она предлог тог закона није ни видела, јер га опозиција, како је навела, није ни написала.

Одговарајући на питање новинара да, ако је лекс специјалис могао да се донесе за ЕXПО, Београд на води или продају НИС-а, зашто је и сада недемократски да се донесе лекс специјалис - ако би то омогућило да сви учествују на изборима, Брнабић је рекла да су избори расписани и да, како је нагласила, "од тога нема ништа", јер га опозиција није написала и предала Народној скупштини када су биле консултације.

Брнабић је објаснила да је опозиција говорила само о томе и да је мењала мишљење о садржају лекс специјалиса.

"Два дана, тај лекс специјалис треба за све изборе, да свима скрати мандат и сви избори да се одрже 2. јуна. А онда два дана, тај лекс специјалис треба да спречи одржавање избора у Београду у њиховом законском року и да их одложи за октобар. Па да ли тај лекс специјалис треба да одложи изборе или треба да скрати мандат? Шта у ствари треба тај лекс специјалис да уради?", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да их је питала о каквом је лекс специјалису реч, али да су мењали одговор.

"Био је један договор, јуче је био други. А две недеље пре тога је био трећи. Је ли неко предложио лекс специјалис? Осим тога што они причају о лекс специјалису, је ли постојало нешто што смо ми могли да прочитамо или видимо?", рекла је Брнабић.

Нагласила је да се опозиција није потрудила ни да га напише и да је сада касно, јер су београдски избори расписани.

"Шта сад треба да имамо? Лекс специјалис који ће да укине расписане изборе од стране Народне скупштине и да пита (Драгана) Ђиласа кад му одговара, по истраживањима јавног мњења, да буду избори", додала је Брнабић.

Брнабић је још једном нагласила да никада није видела лекс специјалис и запитала се да ли опозиција очекује да га други напишу.

"Не знам да ли очекују ваљда да ми напишемо тај лекс специјалис, па да дамо њиховим величинама да га погледају сами, па да нам кажу шта треба да исправимо. Да ли је тај лекс специјалис да померимо све изборе за 2. јун или је тај лекс специјалис да померимо све изборе за 2. октобар? Или је тај лекс специјалис, што би вероватно била истина, да сви седимо, ћутимо и да гледамо у Ђиласа, па да чекамо шта ће тај велики Ђилас да каже, када ће да се одрже избори и који избори", рекла је Брнабић.

Како је истакла, сада се види да опозиција није имала проблем са списковима или изборним процесом, већ да је њима само проблем датум.

"Датум траже у односу на то када они мисле да су популарни или мање популарни. Дакле, више није проблем ни са изборним условима, ни са бирачким списком, ни са ОДИХР препорукама. Ништа од тога више није проблем, зато што смо се ми око свега тога договорили. Проблем је само датум", додала је Брнабић.

Брнабић је истакла да се сада тачно види о чему је реч, јер да су, како је рекла, имали проблем са бирачким списковима и изборним процесом, не би још у септембру прошле године тражили хитно расписивање избора у року од два месеца.

"Сада нема нигде више Република Српска. Каже, распишите све изборе заједно у 60 локалних самоуправа, зато што ћемо онда тако спречити сељакање бирача. Па чекајте, вама је први проблем био ваљда Република Српска. Јел тако? Између 40 и 50 хиљада бирача. Како ви тиме решавате тај проблем? Не решавате. Али ви знате да тај проблем не постоји. Да су то све биле лажи. И сами су сада показали и сами су доказали", навела је Брнабић. 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Вести/Служба за информисање СНС