Вести

БРНАБИЋ: СНС ЈЕ ИЗВОРНА СТРАНКА НАШЕГ НАРОДА

Први потпредседник Владе задужен за спољну политику и безбедност и министар спољних послова Ивица Дачић ће председавати Владом Републике Србије до избора нове владе, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, која је предложена за новог председника Народне скупштине Републике Србије.

"Јуче сам одржала седницу Владе, усвојили смо неке важне одлуке и закључке. Поздравила сам се са министрима, а Дачић ће председавати Владом Србије", рекла је Брнабић за ТВ Прва.

 

Мисија ОДИХР на београдским изборима биће прва за било које локалне изборе у свету

Брнабић је изјавила да ће мисија ОДИХР-а на београдским изборима, за коју је Влада упутила позивно писмо, бити прва ОДИХР-ова посматрачка мисија за било које локалне изборе на свету.

Брнабић је рекла да је ОДИХР-у упућено позивно писмо да на београдске изборе пошаље посматрачку мисију, као и да је ОДИХР-у послато позивно писмо да у Србију пошаљу неког експерта само за бирачки списак и да се у складу са најбољим међународним нормама види шта још може да се уради да бирачки списак буде још транспарентнији.

Навела је да су већ испуњене две препоруке ОДИХР-а од којих је прва препорука број 13. из финалног извештаја овог тела којом се каже да сви јавни простори морају да буду отворени за све политичке актере.

Према њеним речима, ова препорука је донета зато што је, наводно, било случајева да је неко желео да изнајми неку просторију, јавни простор, па му је била ускраћена та могућност.

"Министарство државне управе и локалне самоуправе је 7. марта формирало тим у самом Министарству коме сваки политички актер може да се јави потпуно транспарентно и да каже да је хтео да има догађај у овој и оној месној заједници или дому културе а да му није дозвољено и Министарство државне управе и локалне самоуправе ће одмах реаговати, тако да је то отклоњено", рекла је Брнабић.

Навела је да је друга препорука број 23. из финалног извештаја ОДИХР-а, којом би требало да се спречи чекање у редовима за гласање.

"Поента је да се смање одређена бирачка места, односно да се поделе на два или три. Министарство за државну управу је дало препоруку свим локалним изборним комисијама да се поделе она бирачка места која имају више од 1.800 бирача", указала је Брнабић.

 

Датум одржавања избора у Београду није ствар дебате него закона

Брнабић је изјавила да датум одржавања београдских избора није ствар дебате него закона и навела да је расписивање ових избора обавеза председника Скупштине Србије.

"То је ствар закона, а не дебате, осим ако не желимо да се не формира скупштина и не изабере њен председник, да се све пролонгира, да се самим тим унедоглед даље пролонгира избор владе. То је супротно интересима нашег народа и државе, а у интересу је да се што пре формирају институције", рекла је Брнабић.

Реагујући на изјаве неких представника опозиције да им је 28. април као датум одржавања избора неприхватљив, јер почињу празници, одржава се Београдски маратон, а 3. маја је годишњица масакра у Основној школи "Владислав Рибникар", Брнабић је рекла да је то ужасно и показатељ да су то политичари који желе да искористе ужасну трагедију и невероватан злочин.

"А што се тиче тога да ли су одмори или не, то ми је помало и смешно. То је опет неки фејк, лажни наратив у коме је као све толико ужасно и катастрофално, али је приоритет одмор, па ћемо после одмора ваљда да рушимо тај ужасан режим", рекла је Брнабић.

Коментаришући предлоге који се могу чути од неких представника опозиције да би ваљало донети лекс специјалис којим ће избори били одложени док се не примене препоруке ОДИХР-а рекла је да се одлагањем само губи време.

"Какав лекс специјалис? Па они су тражили те изборе, инсистирали на њима. Ево идемо поново на изборе, па ваљда то желите. Ваљда треба да будете најсрећнији на свету", навела је Брнабић.

 

Бићу отворена за дијалог, молићу да се у парламенту смање тензије

Брнабић је изјавила да ће на месту председника Народне Скупштине Републике Србије, за које је предложена, колико год буде могла бити отворена за дијалог и да ће молити да се смање тензије у парламенту.

"Колико ћу бити успешна, не знам. Видећемо, али тамо идем са намером да покушамо да се фокусирамо на проблеме, на оно што јесте парламентарни живот, на рад за грађане, да објаснимо законе, да видимо зашто су они важни, зашто опозиција можда има неке другачије, боље предлоге", рекла је Брнабић.

Додала је да би волела да сматра да је у реду да се о неким темама мисли различито и да је то потпуно нормално, али да је такође неопходно да постоји дијалог и то конструктиван дијалог. 

"Покушаћу то да урадим, зато што такође мислим да је за једну озбиљну земљу потребно да на првом месту има озбиљну власт, али је такође неопходно да има озбиљну и одговорну опозицију", рекла је Брнабић и навела да се сталним тензијама и мењањем захтева од стране опозиције намеће питање куда иде ова земља.

Истакла је да ће се свом снагом трудити да у рад Народне Скупштине Републике Србије уведе још више јавности, кроз јавна слушања, дебате, различите догађаје и да ће радити на јачању наше парламентарне дипломатије.

Брнабић је рекла и да је јуче одржала последњу седницу Владе Републике Србије на којој је, између осталих, одлучено да се део Основне школе "Владислав Рибникар", у коме се догодио масакр, не користи за наставу док се не донесе одлука о Меморијалном центру. 

"Сматрам то изузетно важном одлуком, разумем да многи мисле да смо је донели касније него што је могло да буде. Можда и јесте, али Влада Србије је имала тежак задатак да покуша да нађе прави тренутак да не притиска ни родитеље убијене деце, ни породицу Драгана, убијеног чувара школе", рекла је Брнабић.

Истакла је да је прихваћено све што су родитељи убијене деце тражили, да ће мултидисциплинарни тим имати пуну подршку будуће Владе Србије и да ће одлучивати о томе како ће изгледати меморијални центар као и меморијализација читавог комплекса.

Коментаришући протекли период и свој удео у раду Владе Републике Србије, Брнабић је истакла да је Србија упркос тешком периоду и кризама које су погодиле, не само нашу земљу, него читаву Европу и свет, почевши од мигрантске кризе, а затим и пандемије вируса корона, била друга земља у Европи која је набавила вакцине. 

"Захваљујући Е-управи, коју смо увели од 2016. године, обезбедили смо грађанима да то ураде електронски, путем СМС порука, да тако закажу вакцинисање и да бирају вакцине", навела је Брнабић.

Рекла је да је бруто домаћи производ наше земље сада практично, готово 70 милијарди евра, али као најважније је истакла ИТ сектор, који је, како је рекла, постао мотор развоја наше економије. 

"Мој мандат се завршава вешћу да смо постали председавајућа земља у Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију, која окупља само 29 земаља света", навела је Брнабић и додала да та организација препознаје прави потенцијал.

Подсетила је да су Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију претходно председавали само Француска, Канада, Јапан и Индија, па избор Србије на место председавајуће државе, како је оценила, представља признање за нашу земљу.

 

Само једна особа из Мале Крсне регистрована за гласање у Београду

У последња 72 сата у Београду је за гласање регистрована само једна особа из Мале Крсне, изјавила је Брнабић поводом медијских прилога о пребацивању пребивалишта бирача из Мале Крсне у београдску општину Вождовац.

"Од читаве помпе, фрке, панике, читав дан и јуче Мала Крсна ово, Мала Крсна оно, једна особа. Проверићемо ко је та једна особа и видети да ли има право. Али, само је једна", истакла је Брнабић.

Осврнула се и на информације од 17. децембра према којима су пред Београдском ареном виђени људи који су организовано довожени и вођени на гласање и запитала шта је било са тим видеом.

"Шта је било са тим виралним видеом који је Здравко Понош и опозиција окупљена око Србије против насиља или насиљем против Србије, искористила да позове људе на улице због изборне крађе. Шта се онда десило? Испоставило се да су то били активисти Поношевог Покрета срца", рекла је Брнабић.

Навела је да је као повереник за Градски одбор Српске напредне странке за сутра сазвала састанак тог одбора да би, како је рекла, замолила људе да буду опрезни. 

"Опрезност је неопходна у смислу да се не зна када ће они који лажирају ствари, окупити 10, 20 или 30 људи у неку групу и да се међусобно снимају, а да нас оптужују да некога селимо или расељавамо", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва