Вести

БРНАБИЋ: РАДУЈЕМ СЕ РАЗГОВОРИМА У БЕРЛИНУ

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да се радује разговорима у Берлину на различите теме, пре свега политичке, али и економске.

"Немачка је наш најважнији трговински партнер. Укупна размена роба и услуга са Немачком у 2023. години била је на историјски рекордном нивоу од преко 11 милијарди евра, а могућности које су тек пред нама су огромне. Једна од тема ће свакако бити и литијум", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да од Немаца жели да чује како напредују њихова два велика пројекта - Вулкан и Зинвалд, какве технологије примењују и како, као друштво, увек успевају да буду на истој страни - оној која чува немачке интересе.

"Можда нешто научимо и ми у Србији из тога, уместо да на тему литијума слушамо песнике, а игноришемо машинске инжењере, професоре са рударско-геолошког, техничког, технолошког и других релевантних факултета. Тако је то кад се не борите за Србију него против председника Вучића и Српске напредне странке на сваку тему и по сваку цену", рекла је Брнабић.

Брнабић је најавила да ће честитати Немачкој на томе што ће први у Европи рударити свој литијум (10. јуна ове године Ландау одобрио просторни план и пројекат Вулкан ће дефинитиво кренути у рударење литијума до краја 2026. године) и тако додатно оснажити своју земљу, своју енергетску сигурност и независност, и своју индустрију.

"Какви смо ми светски прваци у пропуштању шанси", закључила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг