Вести

БРНАБИЋ: РАДИМО СТВАРИ КОЈЕ СУ ВАЖНЕ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ И ГРАЂАНЕ

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић рекла je да је увек спремна за консултације са опозицијом о којој год теми.

У интервјуу за "Euronews Srbija", првом од када је изабрана на нову функцију, истакла је да је спремна на дијалог да не би било сцена какве су претходних дана виђене у парламенту.

Најавила је да ће нови избори у Београду бити расписани за 2. јун, иако се она залагала да гласање буде 28. априла. Када је реч о формирању нове Владе Србије, рекла је да не зна ко ће бити мандатар, али да зна ко су кандидати. 

Брнабић је у емисији "Директно са Мињом Милетић" говорила о томе како је дошло до тога да са чела владе дође на чело парламента, о оптужбама за изборне неправилности у Београду, препорукама ОДИХР-а, али и о њеном односу са опозицијом.

Брнабић је рекла да расправа о њеном именовању није изгледала лепо, и да се нада да то више неће бити случај.

"Надам се да ћемо такве ствари успети да променимо сви заједно и да нађемо начин да успоставимо дијалог, да смањимо тензије и да сви обављамо свој посао на понос свих грађана. Наравно уз потпуно разумевање да имамо различите ставове, да различито мислимо о истим стварима. Али ово је сала у којој треба да сучељавате политике и идеје, а не да се грађате тоалет папиром и убрусима", навела је Брнабић.

Говорећи о томе како је предложена за председницу парламента, истакла је да је, после седам година колико је провела на челу владе, добро да се људи мењају.

"На крају крајева долазе људи са новим идејама, енергијом, спремни за нове изазове. Верујем да је ово био један добар потез и да ће донети много тога доброг за читаву земљу у наредне четири године, а мени је велика част што сам изабрана за председницу парламента", рекла је Брнабић.

 

Не прави функција човека, него особа чини функцију

Објашњава да је са председником Александром Вучићем разговарала и пре избора и да није било реално да добије практично четврти мандат у влади.

"Ја заиста мислим да је потребна промена. И да нико није рођен да би био на некој функцији и нико није незаменљив. Након избора су се водили разговори шта би било најбоље за земљу и грађане и где бих ја могла некако да дам све од себе и да опет направим неки разултат у оквиру ширег тима", додала је Брнабић.

На питање да ли је то била једина функција која јој је понуђена одговорила је да се причало и о неким другим стварима, али да је битно оно што је у овом тренутку потребно, односно где неко са својим знањем и склоностима може да допринесе будућем развоју Србије. Верује да постоји огроман простор да се у парламенту ураде неке ствари које су важне за земљу и грађане. 

"Мислим да не прави функција човека или особу, него да особа чини функцију. Ово може деловати можда као мање динамичан посао него у Влади, али са друге стране, кад погледате, толико има ствари које треба да се ураде. Кад имате много идеја и видите шта све може да се промени на корист свих грађана Србије, онда то не мора да буде тако мање динамичан посао", навела је Брнабић. 

Упитана мора ли скупштинско обезбеђење да стоји у сали, рекла је да би она волела да не мора. 

"Све оно што смо видели је физичко насртање одређених представника опозције, да ствар буде још гора, оних који су са листе "Србија против насиља". Физички су покушали да се разрачунају са народним посланицима Српске напредне странке или са листе "Србија не сме да стане". Или што је још годе, ако постоји нешто горе, са председавајућим. Посебно ако је председавајући најстарији и ако је то професор Стојан Раденовић. Човек који је толико задужио генерације у овој земљи", рекла је Брнабић.

 

Зовете ме да разговарамо? Увек сам спремна

Говорећи о дијалогу с опозицијом, Брнабић је навела да она води полемику с њима, а не рат, и да би требало остати на аргументима. Рекла је да је можда добро то што је сада у парламенту, да више не би било рсправе преко друштвених мрежа и медија. Такође, рекла је да је увек спремна за разговор. На питање шта је она конкретно спремна да уради да се успостави дијалог с опозицијом рекла је:

"Увек консултације. Зовете ме да разговарамо? Увек сам спремна. Да разговарамо као што сам разговарала са синдикатима, пољопривредницима... Тринаест сати су трајали неки од разговора док сам била предедница владе. Немам проблем. О којој год теми. Колико год да траје, шта год треба. Само да имамо разговор, дијалог, да немамо овакве сцене као што смо их видели синоћ. И такође, да на крају крајева не срамотимо овај дом јер ми представљамо неке грађане".  

Додала је да је, када је била министарка за државну управу и локалну самоуправу имала комуникацију са Мариником Тепић. 

"Она је тада била посланица ЛСВ-а и, ако се не варам, водила је Одбор за евроинтеграције. Шта год ме питала, рекла сам - дођите у Министарство да разговарамо о томе", навела је Брнабић. 

Рекла је и да су три дана трајале консултације око потпредседника Народне скупштине и радних тела, а да се представници опозције ниједан дан нису појавили.

"Ако желите да разговарамо о томе, и да од овог дома не првимо циркус, ваљда ћете доћи на те консултације. Нису се удостојили да остану у сали и гласају против мене. Све време причамо, пуна су нам уста као треба у парламенту да буде ред, међусобно поштовање, а ви не можете да останете да гласате против", рекла је Брнабић.

 

Када се "угризла за језик"?

Упитана да ли се икада "угризла за језик" због нечега што је писала на друштвеној мрежи "X", Брнабић је рекла да је то било само једном. 

"То је када сам објавила фотомонтажу након трагедије у Рибникару. Та фотомонтажа је била у ствари огледало пред њиховим очима, пошто су они монтирали да изгледа као да постоји више људи на протестима. Али да могу то да повучем и да то не урадим, не бих то урадила. Није био прави тренутак. Једноставно се тако осећам. То нисам требала да урадим. Људи греше и жао ми је због тога. Требало је на неки други начин да им кажем - срамота је то што радите. Жао ми је јер сам мојим глупим поступком довела у неприличну ситуацију и председника Вучића и мог пријатеља и министра Синишу Малог. Мојом брзоплетошћу. Жао ми је бескрајно због тога", навела је Брнабић.

 

Залагала сам се да београдски избори буду 28. априла

Једно од питања које је у фокусу су избори у Београду, а Ана Брнабић је навела да ће да их распише за 2. јун који је најкаснији могући датум за њихово одржавање. То ће учинити на молбу председник Александра Вучића.  

Напомиње да је на тај начин Српска напредна странка изашла у сусрет опозицији, иако је она била за то да се избори одрже 28. априла. Поручује и да није било никаквог притиска из ЕУ и да је захвална Бриселу на томе.

"Мислила сам да је добро да избори буду 28. априла. Прво, зато што мислим да је људима доста избора. Друго, зато што се агонија продужава. И треће, зато што је град Беогрд под вођством привременог органа и на привременом финансирању сувише дуго", рекла је Брнабић.

Открива да су разговори о датуму нових избора били тешки и да је она изнела те аргументе. Такође, указала је да у Српској напредној странци мисле да политика није математика и да је Вучић рекао да је важно да се још једном пружи рука опозицији и да се одреди најкаснији могући датум.

"Али ћу вам рећи. Они су тражили ванредне парламентарне изборе, ја сам тада мислила да нема разлога. Александар Вучић је рекао – ако то тражи опозиција, моја демократска дужност је да им дам. Расписао је изборе и онда смо их имали. Онда су они рекли да су у Београду победили. Ми смо рекли: али када погледате број гласова, ми смо победили. Када погледате број одборника, математички ми имамо већину. Вучић је рекао да не радимо оно што је Драган Ђилас радио 2008. године: Ако немате неупитан легитимитет, а немате га, посебно јер се група доктора Несторовића поделила, боље идите на изборе. То је био његов савет", описала је Брнабић.

 

Раније није постојао јединствени бирачки списак

Брнабић је рекла да се из кризе излази поштовањем институција и закона, односно демократским нормама и дијалогом. Говорила је и о оптужбама за миграцију бирача.

"Оно што је занимљиво, када видите по анализама, у њихово време, у тих десет година од 2004. до 2014. године је 145.000 људи као насељено у Београд, односно додато бирачком списку. У десет година власти Српске напредне странке. од 2014. до 2024. године то је 19.000 људи. Па ко је онда насељавао?", упитала је Брнабић.  

Рекла је и да раније није постојао јединствени бирачки списак, већ га је свака самоупава водила за себе, а "Бог отац није могао да провери тачност и прецизност" списка. Према њеним речима, од 2021. године је то могуће зато што је уведен систем да би земља била стабилнија и да би ствари биле транспарентније.

"Да смо желели да немамо систем и да мешетаримо, само је требало да оставимо ствари као пре", навела је Брнабић. 

 

Препоруке ОДИХР-а раније нису занимале ниједну власт

Када је реч о препорукама ОДИХР-а, истиче да сада сви причамо о томе, али да ОДИХР посматра изборе у Србији од 1997. године. 

"И након сваких избора ОДИХР је давао неке препоруке и извештаје. До 2014. године када је Александар Вучић постао председник Владе, да ли сте ви некад чули за ОДИХР?", упитала је и додала да то није занимало ниједну власт. 

"Посланици опозиције који седе ту и бусају се сад у ОДИХР препоруке, имали су исте те препоруке и много оштрије у време када су били власт", додала је Брнабић.  

Додала је да је 2019. године као председница Владе направила радну групу за сарадању са ОДИХР-м и да је имплементирано 54 препоруке. 

"Ми у овом извештају након децембарских избора имамо мање препорука него што смо имали након априла 2022. године. Неке од препорука које смо желели да имплементирамо опозиција није хтела да прихвати", рекла јеБрнабић и као пример навела препоруку да сваки грађанин потписом може да подржи више од једне изборне листе.

Говорећи о мандатару за нову Владу навела је да ће његово име бити саопштено ускоро и да она не зна ко ће то бити.  

"Знам ко су кандидати", додала је и навела да је уставна дужност председника Републике да предложи мандатара.  

Рекла је да не мисли да је то нека много чувана тајна, већ да знајући Александра Вучића, верује да су то озбиљна премишљања.  

"Налазимо се у изузетно тешкој ситуацији и изазовним временима. И даље имате рат на европском континенту, на Блиском истоку. Имате изборе у САД и за Европски парламент, ускоро и у Немачкој 2025. године. Тешка је ситуација, ви сад размишљате како да ствари функционишу у наредне четири године и да тим људи обезбеди наставак економског раста и развоја", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: "Euronews Srbija"