Вести

БРНАБИЋ: ПУШТЕН У РАД ПОРТАЛ СА ПОДАЦИМА ИЗ ОБЛАСТИ ПРОСВЕТЕ

Портал отворених података на којем се налазе подаци из Јединственог информационог система просвете (ЈИСП), а који на једном месту обједињује све информације о установама и запосленима унутар образовног система наше земље, као и о ученицима и студентима, пуштен је данас у рад.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, је рекла да је 2019. године почело да се ради на ЈИСП-у и истакла да је тај систем најбоља и најважнија реформа у нашем образовном систему у последњих неколико деценија.

Навела је да тај систем укључује све аспекте просвете - број ученика, запослених, школских објеката, шта све ти објекти садрже, из којих школа ученици иду на даље школовање, да ли се уписују у гимназије или средње стручне школе, да ли и у коликом проценту напуштају школовање, да ли се након средњих школа уписују на високошколске установе или одмах иду на тржиште рада и ако иду колико чекају на посао, да ли се запошљавају у сектору за који су и учили, колика им је просечна прва плата...

Када је реч о високошколским установама, на порталу се налазе подаци колико је просечно време студирања на свакој од тих установа у нашој земљи, колико чекају на посао када заврше школовање, да ли се запошљавају у области за коју су студирали...

Брнабић је навела да је све то повезано са Централним регистром обавезног социјалног осигурања и додала да се на тај начин по први пут добија веза између просвете и образовног система и привреде.

"Са једне стране имамо младе људе који не могу да нађу посао, а са друге стране привреду која не може да нађе квалитетне људе. Ово је систем који ће то повезати и наћи ћемо решење за ове проблеме", рекла је Брнабић.

Навела је да од прошле године сваки ученик који се упише у основну школу добија свој Јединствени образовни број и додала да су ти подаци анонимизовани.

"Ми не знамо која је то особа како би заштитили личне податаке грађана, али знамо статистички из које школе та деца иду, шта раде даље, колико смо уложили новца у образовање по глави становника и после колико времена нам се тај новац вратио и да ли смо као држава добро инвестирали у наш образовни систем јер ако нисмо треба нешто да променимо", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг