Вести

БРНАБИЋ: ПРОЈЕКАТ ЗА БОЉИ КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА, ВОДЕ И ЗЕМЉИШТА

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је да ће се кроз Пројекат "ЕУ за Зелену агенду у Србији" побољшати квалитет живота грађана у нашој земљи и то унапређењем квалитета ваздуха, воде и земљишта.

Брнабић је приликом обележавања почетка тог пројекта изразила захвалност Европској унији, Шведској и УНДП-у на партнерству и финансијској подршци са иницијалних осам милиона евра за спровођење пројекта.

Брнабић је навела да је пројекат, који ће трајати до 2024. године, усмерен на унапређење животне средине и зелену транзицију, при чему је изразила наду ће и други партнери приступити финансирању овог пројекта како би се он проширио.

Брнабић је подсетила на то да су два кључна приоритета Владе Србије владавина права и Зелена агенда, односно заштита и унапређење заштите животне средине, при чему је ЕУ кључни и основни партнер наше земље у овим областима.

Брнабић је, говорећи о заштити животне средине, рекла да су три основне теме – заштита квалитета ваздуха, решавање чврстог отпада и заштита водотокова, односно изградња канализационих мрежа и постројења за пречишћавање отпадних вода.

Много смо урадили у све три области и на унапређењу правног оквира, нагласила је она, уз напомену да је усвојен Закон о климатским променама, као и закони о изменама закона о заштити природе и закона о енергетици.

Брнабић је указала на то да први пут имамо и Закон о обновљивим изворима енергије, и додала да је завршен нацрт програма заштите ваздуха од 2022. до 2030. године, који је тренутно у фази усвајања.

Имамо истоветне циљеве са ЕУ у овој области и очекујем да пројекат буде ефикасно имплементиран и да заједно радимо на бољем квалитету живота грађана, и то унапређујући квалитет ваздуха, воде и земљишта у Србији, закључила је Брнабић.

 

Још траје истрага о хаварији у ЕПС-у

Надлежне службе још воде истрагу о догађајима који су довели до хаварије у ЕПС-у, изјавила је Брнабић додајући да због тога још не може да говори о свим дешавањима.

Брнабић је одговарајући на питања новинара на конференцији одржаној поводом обележавања пројекта "ЕУ за Зелену агенду у Србији", рекла је да када буду познате све информације јавност ће бити упозната са њима.

"За сада још немамо финалну информацију и не могу да говорим о томе док се не заврши истрага", рекла је Брнабић.

Што се тиче оставке Миленка Грчића, Брнабић је рекла да је он поднео оставку, а да она не види у чему је проблем да ли је смењен или је поднео оставку.

"Ценим чин да неко сам поднесе оставку. Поред тога ту је смењено још четири директора, што показује каква је наша одговорност и однос према грађанима Србије. То показује каква је демократија у Србији и наш однос према грађанима", указала је Брнабић.

На питање новинарке "Newsmax Adria" да ли је данашња конференција последица дописа који су јој упутили 14. јануара, а у вези са имплементацијом закона, Брнабић је ркела да не зна о каквом допису се ради и истиче да је конференција последица нечега што је Министарство за европске интеграције радило још у априлу 2020. године када је потписан други део ИПА програма.

"То је било више него јасно", рекла је Брнабић оценивши да је невероватно што новинарка има тако ниско мишљење о представницима Делегације Европске Уније у Србији, амбасадорки Шведске, представницима УНДП-а и ЕИБ те да мисли да би могли тако лако да их позову на конференцију поводом било каквог дописа.

"Ово су озбиљни људи и озбиљни партнери и ово је од раније планирано невезано од било каквог дописа, а конференција је посвећена нечему на чему ми радимо годину и по дана и више", истакла је Брнабић.

 

Рио Тинто није добио решење о експлоатационом пољу

Брнабић је изјавила да је Влада Републике Србије близу одлуке да укине све дозволе које су издате Рио Тинту додајући да је та компанија издала саопштење у којем наводи да мењају динамику јер нису добили решење о експлоатационом пољу.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара на конференцији поводом обележавања почетка Пројекта "ЕУ за Зелену агенду у Србији", рекла да ће и просторни план о простору посебне намене бити укинут, а да им решење о експоатационом пољу неће бити ни издато.

"Нити ћемо издавати решење, нити ћемо радити ишта више не само што се тиче Рио Тинта, већ литијума, без договора са локалном заједницом и мештанима", истакла је Брнабић.

Појаснила је да решење о експлоатационом пољу не значи експлоатацију, већ је оно потребно да би се урадила студија о процени утицаја на животну средину.

"Сви они који критикују потенцијална решења, просторне планове, тиме показују да њих не занима процена утицаја на животну средину, већ да политички користе ово за нападе на председника и Владу, јер да их занима они би захтевали да се уради студија, али они је спречавају јер студије не може бити без просторног плана и тог решења", рекла је Брнабић.

Брнабић наводи и да је Рио Тинто издао саопштење јер је истекао законски рок у којем је Влада Србије требало да им изда решење и истиче да нису желели да им издају то решење, те подсећа да је то био и договор председника Александра Вучића са мештанима Доњих Недељица и других села у околини Јадра.

"Нисам приметила да су наставили рад, они су јутрос рекли да не настављају рад, па се сходно томе мења динамика, а у њихова очекивања ја не улазим. У овом тренутку, за мене је тај пројекат готов - са ким треба да разговарам, разговараћу, немам ниједан проблем", истакла је Брнабић.

Понавља да је Влада близу одлуке да укине све оне дозволе које су издате, да укине и тај просторни план о простору посебне намене који притом, каже, "не значи ништа, не даје Рио Тинту баш ништа".

Подсетила је да је 2006. године промењен Закон о рударству и указала да је основна промена било увођење начела или принципа континуитета који говори о томе да неко ко има истражна права, уколико се нешто нађе, добије ексклузивна експлоатациона права.

Говорећи о меморандуму из 2017. године, Брнабић је рекла да он није обавезујући, а да се односио на просторни план.

"Тај меморандум је потпуно необавезујући. Чули смо када су свим грађанима Србије ускраћивали слободу кретања да је то кључни документ и да тај документ показује да смо се обавезали да Рио Тинту дамо све дозволе, када смо објавили тај меморандум који је необавезујући никада више нисмо чули ниједну реч о њему, што показује колико су кредибилни они који причају о томе, блокирају саобраћај, међународне путне правце. Нисмо чак чули ни извините", указала је Брнабић.

Истичући да је тај план важан због студије о утицају на животну средину, Брнабић наглашава да као председница Владе нити је Рио Тинто доводила у Србију, нити им је давала истражна права, нити је мењала законе о рударству који су мењани 2006.године како би они добили ексклузивно право на експлоатацију.

"Нити сам давала дозволе за бушотине великог пречника, нити смо били умешани у било шта. Наследили смо тај пројекат, као и Закон из 2006. године који је дао ексклузивна права на експлоатацију и трудили се да учинимо највише и најбоље могуће за народ Србије, пре свега мештане у околини Јадра", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг