Вести

БРНАБИЋ: ОПОЗИЦИЈА НЕМА НИКАКАВ ПЛАН, ПРОГРАМ И ВИЗИЈУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Букурешту, где учествује на Конгресу Европске народне партије (ЕПП), да се припрема за нову функцију у српском парламенту и поручила да ће градити још јаче односе са европским парламентарцима.

"Припремам се за нову улогу у парламенту - да градим јаче и чвршће мостове са парламентацима широм Европе из земаља Европске уније", рекла је Брнабић.

Брнабић је новинарима рекла да ће свакако то чинити и са Европском народном партијом која је сестринска странка Српској напредној странци.

Брнабић је рекла да су настављени добри састанци у Букурешту.   

"Српска напредна странка је придружени члан Европске народне партије, на чији смо позив овде. Овај Конгрес је изузетно важан зато што Европска народна партија бира људе са којима ће ићи на европске парламентарне изборе. Сасвим је очигледно да ће подршку добити и досадашња председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, али делује сасвим очигледно и да ће Роберта Мецола, која је и била председница Европског парламента, добити подршку читаве те групације Европске народне партије, што је добро за нас", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да имамо јако добру сарадњу са председницом Фон дер Лајен.

"Имали смо овде присан сусрет, имамо добру комуникацију, јако добро разумевање. Све проблеме које можемо да решавамо ефикасно у једном конструктивном и отвореном разговору. Она има велико поштовање према Републици Србији и велико поштовање према суверенитету наше земље. И заиста је једна искусна политичарка и у том смислу мислим да је ово одлична вест и за Републику Србије и свакако одлична вест за Српску напредну странку као придруженог члана Европске народне партије ", рекла је Брнабић.

Како је навела, Европске народне партије је до сада или у овом тренутку најјача групација у Европском парламенту и по свему судећи и након народних избора за Европски парламент ће тако и остати. 

Брнабић је рекла да Грчка пружа огромну подршку европским интеграцијама Србије и територијалном интегритету.

Коментаришући данашње разговоре са својим грчким колегом, Киријакосом Мицотакисом, Брнабићева је истакла да су се фокусирали на билатерална питања.

Навела је да су пажњу посветили и будућој парламентарној сарадњи, као и ономе што може да се уради у домену парламентарне демократије, с обзиром на, како је рекла Брнабић, нову улогу коју ће имати у парламенту. 

"Нешто што ће мени бити у великом фокусу у будућности. Зато што смо ми некако, конзервативно гледали да је то само ствар владе или још уже Министарства спољних послова. Донекле, Министарства за европске интеграције, које ипак ради један прилично технички посао. Али много тога ту има што може да уради и парламент, за позиционирање Србије и да озбиљно гура за наше даље и брже европске интеграције", поручила је Брнабић. 

Истакла је и да је она већ кренула да се припрема за нову улогу председника парламента. 

 

Тврдње Крика за Александра Вучић нису новинарство већ дестабилизација Србије и срамота

Брнабић изјавила је у Букурешту да је разочарана одређеним огранизацијама цивилног друштва, јер су испоставе одређених политичких партија и страних служби, као и да тврдње Крика у вези са Александром Вучићем немају никакве везе са истраживачким новинарство, већ су покушај дестабилизације земље и велика срамота.

"Ја сам највише разочарана одређеним организацијама цивилног друштва које треба да буду управо организације цивилног друштва самим тим објективне, балансиране, непристрасне, а многе те организације су код нас постале испоставе одређених политичких партија и политичких покрета што је нефер према грађанима Србије. Такође сам разочаран тим трендом и што такозвани истраживачки новинари или истраживачки медији исто то раде, јер су они у ствари испоставе одређених политичких партија, као и одређених страних служби", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је тако Крик, који је директно пре пар година ставио мету на чело Данилу Вучићу када су га повезивали са различитим клановима, рекао да јавност сумња да је неки Оскар из Скајп преписки или позива или како год, да је то Александар Вучић, то нико у Европи или ниједан истраживачки медиј на свету, да је заиста истраживачки не би никада себи дозволио.

"Никада. Зато што у следећој реченици они кажу да не постоји никакав доказ. Ми не можемо да поткрепимо ту сумњу. Ми то мислимо. Зато што је то неко ко је наводно био изнад министра унутрашњих послова, али то не може бити премијерка, него је то Александар Вучић. Значи нисам ја, него је Александар Вучић и ако сам ја изнад министра унутрашњих послова, а Александар Вучић тек тамо негде горе, па ви у ствари таргетирате тачно онога кога желите да таргетирате", навела је Брнабић.

Нагласила је да то није јавност, него то раде управо они.

"А јавност то не мисли. Јавност нема такву сумњу. Јавност зна ко је Александар Вучић и зна да тако нешто никада не би могло да се веже за име Александра Вучића. Притом да вам кажем, ако причате већ о томе да то долази из Француске, шта ви мислите да ти Французи онда да имају таква сазнања не би директно ишли против председника Републике Србије? Него ви узимате, спинујете то за вашу корист и за ваше политичке потребе, а онда се огрнете плаштом истраживачких новинара и покушавате да правите тиме ту причу која је брутална лаж", навела је Брнабић.

Како је рекла, то је мешетарење и дестабилизација у Србији, али и огромна срамота.

"А сви они који заиста желе или претендују да буду истраживачки медији или јесу истраживачки медији треба да се ограде од свега тога и да кажу да је то срамота и да је то пре свега уништавање истраживачког новинарства које постоји свакако у свету и свакако у Европи, али то није Крик", рекла је Брнабић.

 

Захтев опозиције да Вучић не буде на листама антидемократски

Брнабић је поручила у Букурешту да захтев опозиције да име и лик Александра Вучића не буде на изборним листама није могућ, јер је антидемократски и супротан међународним стандардима.

Брнабић је на питање новинара да прокоментарише тај захтев опозиције рекла да опозиција не може демократским путем да дође на власт пошто је народ уз Александра Вучића и да зато сада моле различите стране факторе да им помогну у томе, без обзира на српски Устав и наше законе. Додала је да опозиција тражи да име и лик Александра Вучића не буде на изборним листама.

"То је једноставно немогуће, зато што је то антидемократски, то је супротно свим демократским нормама, међународним и демократским стандардима - председници странака, председници земаља који су популарни, дају и своје име и свој лик листама које желе да подрже. Тако је и у Француској, Немачкој, Шпанији и у Италији, као и у САД", навела је Брнабић.

Нагласила је да би то било потпуни преседан и да то једноставно неће моћи.

"Због тога, то није ни у препорукама ОДИХР-а, јер то није међународни стандард. Али они су се ујединили против Александра Вучића. Ја бих волела да су се ујединили око неког плана и програма, око неке идеологије или визије за Србију, око нечега шта нуде грађанима. Не можете нудити грађанима само - ја мрзим Александра Вучића. Дакле, можете, али ћете проћи на изборима онако као што сте и прошли", рекла је Брнабић.

 

Србија није изолована, има међународни кредибилитет

Брнабић је изјавила у Букурешту да Србија није излована и да је захваљујући председнику Александру Вучићу изградила међународни кредибилитет и да се на њу рачуна као на поузданог партнера.

"Могуће да се то чини опозицији, али тешко да могу, а да не вређају интелигенцију свих грађана Републике Србије, да причају да је то став јавности и да је то сасвим очигледно нешто сасвим супротно - да ми имамо добре односе, да Србија није изолована, да је далеко од тога и да људи рачунају на Србију као кредибилног и поузданог партнера", истакла је Брнабић на питање новинара да ли се осетила изолованом приликом сусрета са председницом ЕК Урсулом фон дер Лајен зато што опозиција тврди да Европска унија хоће да изолује Србију.

Брнабић је напоменула да се Србија и Европска унија не слажу по свим питањима, али да они поштују наше ставове.

"То је зато што је председник Александар Вучић у политику Србије према спољним партнерима увео један потпуно нови принцип који ми нисмо имали раније пре 2012. године, а то је да сасвим јасно и отворено кажемо шта може и шта не може", навела је Брнабић.

Брнабић је додала и да никада није видела до сада да је Александар Вучић изолован од стране било којих светских лидера, по најмање лидера Европске уније.

"Управо супротно, да су ти сусрети изузетно присни, да су састанци пријатни и да су конструктивни чак и када се говори о тешким темама и о којима се не слажемо", нагласила је Брнабић.

Брнабић је истакла да између Србије и Европске уније постоји пријатељска и конструктивна атмосфера у којој су обе стране спремне да отворено разговарају о томе како отворено решавати проблеме. 

"И на крају крајеви, као што је Александар Вучић рекао, политику имаш или је немаш. И то звучи лако и једноставно, у ствари је посебно у данашњим комплексним околностима најтеже. Али ми политику имамо, то ови људи овде знају и то је оно што они цене", напоменула је Брнабић.

Брнабић је истакла да Србија жели да гради ближе и боље односе са Румунијом. 

"То је земља која поштује наш територијални интегритет, наша суседна земља, имамо много заједничких пројеката које треба да радимо, тако да су то све јако добри састанци", истакла је Брнабић. 

 

 

 

Извор: Танјуг