Вести

БРНАБИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ДА ЋЕ ПРИШТИНА ПОВУЋИ ОДЛУКЕ КОЈЕ СПРЕЧАВАЈУ ДИЈАЛОГ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да Београд очекује да ће се ускоро повући све одлуке Приштине које спречавају економску сарадњу, проток и робе и људи, како би се вратили дијалогу Београда и Приштине.

Брнабић је након састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ, шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, а којем је присуствовала и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, рекла да је у име Владе Србије поздравила именовање Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине.

Како је навела, на састанку је било речи и о формирању нове Владе привремених институција у Приштини и њиховим даљим корацима који се могу очекивати, односно којима се Београд може надати како би се наставио дијалог Београда и Приштине.

Како је навела премијерка, данашњи састанак је потрајао дуже него што је било очекивано, што је, према њеној оцени, добро јер су имали доста тема о којима су разговарали отворено и искрено.

"Оно што је најважније јесу припреме за парламентарне и локалне изборе који ће се одржати 21. јуна", рекла је Брнабић додајући да је трећа тема о којој су разговарали евроинтеграције Србије.

Како је подсетила, Србија у овом тренутку има 18 отворених поглавља, два привремено затворена, а спремна још пет нових поглавља спремно је за отварање, захваљујући, како наглашава Брнабић, напору министарке Јоксимовић и њеног тима.

"Надамо се отварању нових поглавља пре краја председавања Хрватске ЕУ. Ми смо и протеклих месеци доста урадили", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да јој је драго да данас, на дан када се обележава Светски дан животне средине, може да каже да је Србија крајем прошле године предала позицију за преговарачко поглавље 27 које се управо тиче заштите животне средине.

Влада Србије је усвојила неколико стратегија које су важне за евроинтеграције, рекла је Брнабић и додаје да су те стратегије исто тако важне и за грађане и привреду и у том смислу је навела Стратегију за борбу против насиља над децом, али и Стратегију индустријског развоја Србије, Стратегију паметне специјализације, медијску стратегију...

"Све те ствари показују да смо упркос другим изазовима, као што је вирус корона, наставили да радимо на нашим евроинтеграцијама и да настављамо да идемо даље ка Европи", навела је Брнабић.

Премијерка је навела и да су на данашњем састанку разговарали и о квотама на челик које су Србији изузетно важне и то, како је рекла, не само за економски опоравак након Ковид-19 епидемије, већ и за несметано функционисање Железаре Смедерево.

"То је за нас 5.000 радних места директно и преко 15.000 радних места индиректно. Поред тога, око један одсто нашег БДП-а. Ми у потпуности разумемо зашто је ЕУ увела квоте на челик за треће земље, зашто је то било неопходно како би заштитили своје тржиште, али нама је изузетно важно да још једном представимо наш случај и шта је то што нам је потребно да Железара Смедерево добро функционише", рекла је Брнабић.

Став ЕУ није нов, али рано за то какав ће бити споразум о КиМ

Порука из Брисела није нова, нико не мисли да ће Србија моћи да постане чланица ЕУ без постигнутог споразума о нормализацији односа са Приштином, изјавила је Брнабић, али је истакла да је, ипак, још рано за дебату какав ће тај споразум бити.

"Шта тај споразум о нормализацији значи и како ће изгледати, то је још отворено за интерпретацију и дебату", истакла је Брнабић.

Брнабић је тако одговорила на питање како тумачи јучерашњу поруку из Брисела да нема чланства у ЕУ без постизања споразума са Приштином и да ли и колико та порука ограничава Србију.

Премијерка је рекла да ми разумемо да ЕУ не жели да увезе отворена питања у земље које постају чланице и да јој се чини да није претерано рећи да су се у ЕУ много пута опекли са тим.

"Тако да је то што кажу прилично смислено. Са друге стране, и нама је у интересу због квалитета живота наших грађана и наше економије и стабилности и просперитета да имамо негде некако затворено то питање и да радимо на нормализацији односа са Приштином", навела је Брнабић.

Тако да мислим да је то важно за Србију, са или без ЕУ, а свакако је разумљив став ЕУ и није нов, додала је Брнабић.

 

Нисмо ми ти који бирају са ким ће да разговарају

Ми хоћемо да разговарамо и нисмо ти који бирају с ким ће да се разговара, јер је циљ дијалога да се постигне већа безбедност Срба на КиМ, као и већа стабилност и благостање у региону, истакла је Брнабић.

Брнабић је упитана да прокоментарише најаву новог премијера привремених институција у Приштини Авдулаха Хотија да ће он бити главни преговарач, те да ли то значи да ће се она укључити у дијалог, подсетила да је дијалог тренутно на председничком нивоу.

"Нисмо од тих који бирају са ким ће да се разговара, ни са ким неће. Ми ћемо разговарати са свима, јер је наш посао да разговарамо, пошто једино разговори и дијалог могу да доведу до веће безбедности Срба на КиМ, а онда и до бољег квалитета живота у целом региону. Имамо један циљ да грађани боље живе, да плате буду веће, да људи остају овде, имају просперитет, да могу да граде каријеру, да имамо боље путеве и здравство", рекла је Брнабић.

Све то, подвлачи, зависи и у једном делу од дијалога.

"Нећемо бити толико бахати да бирамо с ким ћемо да разговарамо", поручила је Брнабић.

Указала је да је дијалог раније подигнут на председнички ниво, чиме је Брисел паметно избегао свакодневне политичке опструкције или проблеме који могу да воде ка кашњењу у дијалогу.

"Дијалог је за сада на председничком нивоу. Не може то да се мења тако да ја то одлучим, као што то сматра Хашим Тачи. Ми тако не радимо. Поштујемо споразуме који су потписани и договоре који су раније постигнути и док се не промене, ми се понашамо у складу са њима", нагласила је Брнабић.

 

О вести да је Србија одустала од кампање за повлачење признања КиМ

Брнабић је демантовала вест Радија слободна Европа да је Србија одустала од кампање за повлачење признања Косова и истакла да је та информација пласирана тенденциозно.

"Србија то никада није договорила", истакла је Брнабић и додала да није реципроцитет обустављање кампање Србије у замену за укидање такси, већ у замену за обустављање признавања и пријема тзв. Косова у међународне организације.

Премијерка је указала и да је вест дата позивањем на неименоване изворе, дакле да је незванична, и упитала:

"Када кажете из Брисела, шта то значи? Из ЕК, Европског парламента или је то рекао неко на улици и слично? Дакле, није званична вест, која је пласирана доста тенденциозно и у тенденциозно време", навела је премијерка.

Премијерка је рекла и да је председник Александар Вучић у претходних четири или пет година исто причао на ту тему, а то је да не постоји никакав реципроцитет између такси и признања или повлачења признања.

"Зашто би ми урадили било шта зато што су они урадили нешто што је супротно свим споразумима и што је нецивилизацијски, нити је у складу са европским вредностима? Па, хајде ви урадите нешто да би ми укинули једну сумануту идеју са наше стране. То нема баш никаквог смисла", нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Приштина увела таксе од 100 одсто 21. новембра 2018. године и да сада треба да укину таксе без икаквих условљавања.

"Друго, Вучић је рекао више пута и поновићу, јер је то наш државни став, а то је да ми можемо да суспендујемо разговоре са другим земљама које мисле да су погрешиле када су признале Косово, уколико Приштина суспендује своје покушаје да добије нова признања или да постане чланица међународних организација и то у току дијалога. Ми мислимо да је то фер, да се током дијалога суспендује, све док не пробамо да нађемо компромисно решење", навела је Брнабић.

Када они суспендују са своје стране, мислим да је реципроцитет да ми суспендујемо разговоре са земљама које мисле да су погрешиле са признањем Косова, нагласила је Брнабић.

"А то - таксе за ово... То баш нема никакав знак једнакости", поручила је премијерка Србије.

Упитана опет да ли има информацију која је стигла јуче из Брисела, Брнабић је поновила да нема и истакла да Србија то никада није договорила.

"Да коментаришем незваничну инфомацију из Брисела...Ко је то рекао", упитала је Брнабић и добила одговор - неко из бриселске администрације.

"Је л' неко ко је пролазио ходником и рекао ''ја мислим...'' и онда то неко узима као званичан став?", запитала је Брнабић.

 

Тачи треба да се пробуди и схвати реалност

Хашим Тачи заиста треба да се пробуди и да схвати шта је реалност, поручила је Брнабић.

Брнабић је тако прокоментарисала Тачијеву изјаву да је оптимиста "да ће се Прешево, Медвеђа и Бујановац припојити Косову без задирања у територију, јер је то историјско право".

"Свих година од кад сам у влади, заиста не разумем одакле њему претензије према Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, не знам одакле му то…", рекла је Брнабић.

"Је л' Прешево, Бујановац и Медвеђа можда припадају Косову, колико и Београду? Можда има претензије и према Будимпешти, према Бриселу, можда мисли да је и то историјско наслеђе… Али, то је његов проблем", констатовала је премијерка.

Како је рекла, неозбиљно би било да она то и коментарише, јер би, оцењује, то било исто као када би питали француског амбасадора да коментарише то када би она, примера ради, рекла да је Париз српски.

"Шта ће да каже човек, а да остане пристојан, политички коректан и да не користи неке тежи речи", упитала је Брнабић.

Брнабић је приметила и да су Албанци почели да својатају верске, културне, историјске споменике.

"Али, заиста се надам, верујем и знам да они имају и другу традицију и богату историју и културу да не морају да својатају туђе. Не знам што то раде себи, пре свега. Кад својатате туђе делује као да нисте поносни са оним што имате. Али, не морам ја да браним њихову културу више него што је бране они сами", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг