Вести

БРНАБИЋ: НОВИ ПОГОН МАГНЕ НАЈБОЉА РЕФЕРЕНЦА ЗА ПРОМОЦИЈУ СРБИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да је нови погон у Алексинцу канадске компаније ''Магна'', која производи пресвлаке за аутоседишта за познате светске марке аутомобила, најбоља референца за промоцију Србије као повољне пословне дестинације.

Брнабић, која је обишла погон у Алексинцу који је отворен почетком маја и у којем ће бити запослено више од 1.000 радника, изразила је задовољство што је "Магна" одлучила да после шест година пословања у Србији прошири постојећу производњу у Оџацима и покрене ново постројење.

''То је најбоља могућа референца за нас, да промовишемо Србију и партнерима ''Магне као одличну локацију и дестинацију за инвестирање'', рекла је премијерка.

Брнабић је рекла да је у првој фази отварања погона у Алексинцу преуређена хала на ''браунфилд локацији'' и да је током марта и априла запослено првих 100 радника који су прошли обуку у Оџацима.

Додала је да је у другој фази планирана изградња потпуно нове хале и да је реч о гринфилд инвестицији, после чега би погон у Алексинцу требало да има више од 1.000 запослених, а са фабриком у Оџацима ''Магна'' ће у Србији запошљавати око 3.000 радника.

''Ово је посебно важно не само за Алексинац већ за овај део Србије. Више од 1.000 запослених је значајан број, то ће помоћи да људи остану овде да живе, раде и стварају породице и да на тај начин подигнемо читав овај крај'', истакла је Брнабић.

Брнабић је навела да у првом кварталу ове године, који укључује и месец март у којем су се Србија и цела Европа суочавале са кризом изазваном корона вирусом, укупан прилив директних страних инвестиција износи 822 милиона евра, што је, како је додала, за 3,7 одсто више него у истом периоду 2019. године.

''То је велики разлог за оптимизам за све нас'', оценила је Брнабић, уз подсећање да је у прошлој години забележен историјски резултат по директним страним инвестицијама у Србији којих је, како је навела, било више од 3,6 милијарди евра.

Поручила је да ће Влада Србије наставити да се бори и истакла да је основни приоритет у овом тренутку да се избори са економским последицама кризе изазване епидемијом корона вируса.

 

Епидемија корона вирусом под контролом

Брнабић је изјавила да је у епидемиолошком смислу ситуација у вези са епидемијом корона вируса под контролом, да је све мање заражених и да је Србија међу земљама које има највише тестираних на дневном нивоу.

''Наш фокус сада је на томе да задржимо све под контролом и да на првом месту обезбедимо здравље нације, а онда да се боримо са последицама којих у нашој земљи још увек нема много што је такође разлог за оптимизам'', навела је Брнабић.

Брнабић је истакла да ће Србија после пандемије корона вируса имати најмањи пад БДП-а у Европи, односно да ће ''или завршити на нули или имати благи раст''.

''Знаћемо како да поново запослимо оне који су изгубили радна места током кризе, а којих је око 8.000, знаћемо како да подигнемо економију, извоз и да наш економски раст не трпи због корона вируса'', поручила је премијерка.

 

Да влада у Приштини не води популистичку политику

Брнабић је изјавила да се нада да ће нова приштинска влада бити довољно одговорна, пре свега, према својим грађанима и да неће водити популистичку политику, већ да ће размишљати о томе шта је потребно урадити за економски напредак целог региона.

Брнабић су новинари на Облачинском језеру, пре него што је стигла вест из Приштине да је изгласана нова влада, упитали да ли ће се њеним избором, нешто променити према Србији, одговорила да то не зна, али да се нада да хоће, јер је то у интересу свих грађана региона, без обзира да ли су Срби или Албанци или било које нације.

"Надам се да ће нова влада, односно Привремене инсититуције самоуправе у Приштини бити довољно одговорне, пре свега, према својим грађанима, да не воде популистичку политику, већ да размишљају о томе шта је потребно урадити да би економски цео регион, а посебно КиМ, стајали мало боље. Да би грађани живели боље, имали више радних места, веће плате, инвестиције…", рекла је Брнабић.

То се може само уколико сарађујемо, разговарамо и уколико је ситуација стабилна и мирна, истакла је премијерка.

 

Облачинско језеро огроман туристички потенцијал

Брнабић је обишла Облачинско језеро, у општини Мерошина, односно радове на реконструкцији спортско-туристичког комплекса на том језеру.

"Ово је прелепо место, огроман туристички потенцијал", констатовала је Брнабић.

Премијерка је рекла да је посебно задовољна што се наставља са свим инфраструктурним улагањима, без обзира на последице вируса корона, јер је влада издвојила средства за најважније инфраструктурне пројекте, попут изградње ауто-путева.

Брнабић је поручила да је за Мерошину и цео крај важан тзв. "ауто-пут мира", који ће туда пролазити, а повезаће Ниш и луку Драч.

"И овај туристички потенцијал ћемо да ''извучемо'' потпуно, када га потпуно реновирамо, када очистимо језеро, да промовишемо све што овде постоји, да имамо и ауто-пут од Ниша ка Прокупљу, па до Плочника. Не постоји већа ствар за туризам овог краја и за квалитет живота људи", рекла је Брнабић.

Премијерка је претходно у Алексинцу обишла нови погон канадске компаније ''Магна'', у којем ће бити запослено више од 1. 000 радника, а после обиласка Облачинског језера посетиће и Гаџин Хан.

 

Тражи се инвеститор за халу у селу Доњи Душник

Брнабић је обишла напуштену фабричку халу у селу Доњи Душник, у општини Гаџин Хан, и рекла да се за тај простор тражи инвеститор.

Навела је да је општину Гаџин Хан посетила неколико пута, али да је сада посебно желела да обиђе ову халу која је већ неко време празна, а која је некада, додала је, запошљавала више од 500 људи.

"Да погледам и разговарам са људима о томе како можемо да нађемо инвеститора и овде, по узору на Алексинац", рекла је Брнабић и подсетила да је у Алексинцу отворен нови погон канадске компаније "Магна", која производи пресвлаке за аутоседишта.

Навела је да је у Алексинцу била слична ситуација по питању незапослености и економског стања, али да су ту довели инвеститора, те истакла да се држава труди да нађе инвеститора како би и Гаџин Хан почео више да се развија.

Захвалила је новом руководству те општине које, додала је, на томе предано ради.

"Ове године, први пут у Гаџином Хану почела је да се гради индустријска зона. Откупили су земљу, креће да се ради инфраструктурно уређење, а када имамо индустријску зону нама, као републичкој власти, биће много лакше да помогнемо и доведемо инвеститора", додала је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг