Вести

БРНАБИЋ: НОВА ФУНКЦИЈА ЋЕ ЗА МЕНЕ БИТИ ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић коју је вечерас Председништво Српске напредне странке предложило за председницу Скупштине Србије рекла је да ће нова функција за њу бити велики изазов и да мора много да учи.

"Ово је сада потпуно један другачији посао и ја почињем да учим од вечерас", рекла је Брнабић новинарима у Букурешту.

Брнабић је навела и да очекује да ће седница парламента бити одржана врло брзо зато што Србија нема времена за губљење и пред њом су велики планови.

"Морамо да наставимо да радимо, што се брже формира све у парламенту, наравно и председник скупштине, одбори и све остало, и влада и да се настави са радом", рекла је Брнабић и захвалила Српској напредној странци на свему.

Брнабић је додала да је увек добро учити.

"Важно је знати да треба да се усавршавате, да треба да се мењате и то је сада за мене један велики изазов", навела је Брнабић.

Брнабић је истакла и да је њој највећа част била да буде председница Владе Републике Србије и да ради раме уз раме са председником Србије Александром Вучићем.

"Много ствари смо урадили заједно. Урадили смо све као тим. Мислим да је то допринело тој стабилности Србије и јасном, јасном правцу за будућност", рекла је Брнабић након одлуке СНС да буде кандидат за председника Народне скупштине.

Како је навела, њен савет будућем премијеру јесте да је фокус на изложби ЕКСПО 2027, као и марљив рад свакога дана.

"Показала сам да желим да радим и неку визију и упорност и онда ми је странка и председник Александар Вучић су ми дали невероватну шансу и велику част да будем председник владе. Учила сам то седам година практично и сада ми странка даје, указује ми то поверење да будем председник Скупштине", рекла је Брнабић.

 

Највећа част што сам седам година била председница Владе

Брнабић је изјавила вечерас да јој је највећа част у животу била то што је седам година била председница Владе Србије.

У изјави новинарима у Букурешту, Брнабић је рекла да се нада ће врло брзо бити одржана конститутивна седница Скупштине Србије на којој ће она бити изабрана за председницу парламента, јер како је рекла, Србија нема времена за губљење и пред њом су велики планови.

"Много ствари смо урадили и највећа част била ми је да радим раме уз раме са председником Александром Вучићем и не само за мене, за моју породицу. Тако да је ово доста емотивно. Много ствари смо урадили заједно. Урадили смо све као тим. Мислим да је то допринело стабилности Србије и јасном правцу за будућност", поручила је Брнабић.

Брнабић је додала да се њена влада никада није плашила да, како је рекла, сања велике снове, да су сваким даном све више веровали у Србију, све више веровали у наше људе, постављали себи све више и више циљеве и онда те циљеве остваривали.

"Па тако и са програмом Србија 2027 - Скок у будућност који остаје за мог наследника. То је важан програм, то је визија", нагласила је Брнабић.

Брнабић је захвалила Српској напредној странци што су је подржавали све ово време и што су јој омогућили да буде министар за државну управу и локалну самоуправу, а затим и премијер, а да није ни била члан странке.

"Дали су ми све што неке друге странке не би дали својим члановима, дали су ми зато што су препознали у мени, мислим, неку жељу да радим за своју земљу. Никада ме нису ни тражили да се учланим у странку, било је само, била је важна Србија. И увек је важна само Србија. Све остало је важно, али много мање важно", истакла је Брнабић.

Додала је да би волела да друге странке у Србији уче од Српске напредне странке о томе да дају шансу људима.

"Не мора неко да буде члан странке, може да има идеале, визију, неке циљеве, да цени тим, да воли своју земљу, да се бори за своју земљу и да се те страначке страсти мало смире, а да више мислимо о нашој земљи. Ја сам то препознала у Српској напредној странци, зато сам се учланила и данас сам поносан члан. Није било дана да мене СНС није подржао", истакла је Брнабић.

Што се тиче нове функције коју ће обављати, рекла је да је о томе већ разговарала са председником Вучићем и председником странке Милошем Вучевићем.

"Ја не мислим да ће ово бити лако, не мислим да ће бити једноставно, ја морам много да учим. Ово је сада потпуно један другачији посао и ја почињем да учим од вечерас. Али увек је добро учити и увек је добро разумети да не знате све или да не знате много ствари и да треба да се усавршавате, да треба да се мењате и то је сада за мене један велики изазов", констатовала је Брнабић.

 

Имамо подршку Румуније по питању Косова и Метохије и европских интеграција

Брнабић изјавила је да Србија може да рачуна на подршку Румуније по питању Косова и Метохије и европских интеграција.

Брнабић се у току дана састала са председником Румуније Клаусом Јоханисом у Букурешту.

"Он је фантастичан човек и ово је био мој први састанак са њим. Верујем да оно што је значајније за наш народ, а то је да се неће променити став Румуније по питању поштовања територијалног интегритета Србије и међународног права. Румунија чврсто стоји уз Србију и по питању европских интеграција", рекла је Брнабић.

Како је навела, Србија ће наставити да ради са Румунијом на пројектима у области саобраћаја и енергетике.

"Темишвар је један од градова који су мотор развоја Румуније у смислу дигитализације, стартап компанија и иновативних компанија. Вршац је одмах ту, тако да желим да радимо више на повезивању наших школа, универзитета, научних и технолошких паркова", поручила је Брнабић.

 

Извор: Танјуг