Вести

БРНАБИЋ: НЕ МОЖЕТЕ ЉУДЕ ПОТКУПИТИ, ОНИ ГЛАСАЈУ ЗА БУДУЋНОСТ

Пред сам крај 2021. године, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић ће резимирати рад владе, говориће о актуелним политичким питањима, о изборима, променама у странци и новој фунцкији потпредседника Главног одбора Српске напредне странке, али и о детаљима из породичног живота, поклонима и томе како ће провести предстојеће празнике.

* На годишњој конференцији председник Србије Александар Вучић најавио је нове мере подршке.

- То су све додатне мере подршке поред онога што смо већ увели. Надамо се да ће нове мере побољшати ситуацију у Србији што се тиче беле куге. То је најважнија ствар за Србију. Све је узалуд што радимо ако немамо децу, важно је ту битку да добијемо. Много смо урадили тиме што смо издвојили месечна и годишња давања за децу. Пензионери су били најугроженија категорија становништва, било је важно да им као држава у овим тешким тренуцима додатно помогнемо и покажемо да је држава ту за њих. Председник је сам рекао да су и млади пуно изгубили током ове епидемије, да им је одузето две године живота. Није било журки, славља, рођендана. Младима је највише одузето. Што се тиче људи који критикују да овим мерама поткупљујемо људе и гласове, ја могу да кажем да мени тако нешто никада не би пало на памет. Мислим да се глас не може купити за 100 евра. Ми ћемо ову годину завршити са 4.6 одсто, а планиран дефицит био је 6 одсто. То је одлична вест. Не можете људе поткупити, они гласају за будућност, рекла је Брнабић.

* Какве опасности можемо очекивати када је у питању енергетска криза?

- Енергетска криза је велики проблем у целој Европи. Ми смо то заиста брзо санирали, наши грађани нису трпели последице. Нисмо имали рестрикције, све проблеме смо брзо санирали. Грађани до сада нису осетили било какву енергетску кризу, нисмо подизали цене. Трудимо се да обезбедимо увоз свега што нам је потребно. Ми смо отворили гасовод, 2019.године смо ишли амбициозно у пројекат изградње магистралног гасовода. Да нисмо то урадили, данас не бисмо имали гас. Председник Вучић нам је обезбедио да имамо исту цену гаса, рекла је Брнабић.

* Пре две недеље отворен је Кластер 4.

- Ми смо били спремни за отварање два Кластера. Отварање Кластера 4 јако значи за нас, отворили смо четири нова поглавља и то је добар пут ка ЕУ. Ово је велика похвала за нас, овиме је ЕУ рекла да је Србија испунила стандарде како би могла да крене у преговарање са ЕУ, рекла је Брнабић.

* О референдуму

- Неодговорни и неискрени политичари се играју са овом темом. Оно на чему смо ми радили је измена Устава само и искључиво у области правосуђа. У једној широкој јавној расправи смо дефинисали како предлажемо да се Устав измени на начин да политичари и политика немају утицаја на бирање судија и тужиоца, како бисмо имали независно судство. Референдум нема никакве везе са Рио Тинтом, вакцинацијом и остало што је могло да се чује. Та тема је тако комплексна да је тешко заинтересовати наше људе за ту тему. Није лако објаснити грађанима како се бирају судије, објаснила је Брнабић.

* Шта можемо очекивати од избора 3. априла, да ли Српска напредна странка може очекивати прогнозираних 57 одсто?

- Ја пре свега очекујем да ће грађани гласати за резултате. Ја верујем у здрав разум грађана и одговорност. Мислим да неки политичари не познају наш народ и потцењују их. Очекујем да грађани погледају где су били некада а где сада, какве су им пензије биле тада а какве сада. Људи сада имају ауто-путеве. Опозиција сада обећава резултате, а кад је имала власт ништа није урадила. Они немају додира са стварношћу и реалношћу. Имате људе који обећавају ствари које су могли да промене док су били на власти. Мислим да ће људи гласати за резултате. Када Српска напредна странка буде одлучила изаћи ћемо са нашим кандидатима, надам се да ће одлучити председник Вучић да се кандидује. То је онда додатних 5 година стабилности, рекла је Брнабић.

* Ана Брнабић ретко говори у јавности о свом приватном животу. Открила је да ће новогодишњу ноћ провести у кругу породице као и како је протекла припрема за највеселију ноћ у години.

- Новогодишњу ноћ ћу дочекати у породичној атмосфери. Сутра је радни дан, ја ћу били у Влади. Искористићу послеподне и вече да проведем са породицом. Купила сам поклоне породици, искористила сам неколико сати и сву логистичку помоћ свог кабинета како бих изабрала прави поклон. Виктор у фебруару пуни три године и већ је велики момак, радује се 1. јануару и поклонима. Он је ноћна птица, пуно се радује тим стварима. Ужасно ми тешко пада што не могу више времена да проведем са породицом. Али када видимо резултате нашег рада, лакше буде много, рекла је Брнабић и пожелела свим грађанима Србије срећну Нову Годину!

 

 

Извор: Курир