Вести

БРНАБИЋ: НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРКОВИ СУ СТУБ РАЗВОЈА ЈОШ ЈАЧЕ СРБИЈЕ

Научно-технолошки паркови у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу су стуб развоја нове Србије, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на отварању новог простора за Научно-технолошки парк у Чачку.

"Следеће што морамо да урадимо јесте научно-технолошки парк у Крагујевцу. То није само мрежа научно-технолошких паркова већ кичмени стуб развоја нове Србије, још јаче Србије у којој ће млади остајати и у коју ће се млади враћати и долазити да раде", рекла је Брнабић.

Брнабић је захвалила председнику Србије Александру Вучићу што је веровао у развој и потенцијал дигитализације у Србији док су се сви смејали и чак говорио да све то треба брже да се уради.

"Ово што смо урадили у претходне четири године у смислу дигитализације, не само да није урађено у Србији, већ у Европи. Гураћемо и даље и ширићемо научно-технолошке паркове", истакла је премијерка.

Брнабић је навела да је идеја била да се отворе научно-технолошки паркови у Београду, Нишу и Новом Саду, али не и у Чачку, међутим сви су толико говорили о том граду и Факултету техничких наука да је иницијална идеја промењена.

Навела је да је Научно-технолошки парк у Чачку другачији, пре свега, јер је настао на месту где је некада била фабрика "Цер" која је уништена у НАТО бомбардовању 1999. године, али и зато што је заснован на ''хардверу'', односно производњи што, како је рекла, даје додатну вредност Србији.

"Хтели смо и да покажемо како се фабрике дижу из пепела и после бомбардовања и после уништавања економије. Ми ћемо наше гиганте да дигнемо. Зато је овај парк тако важан", рекла је премијерка.

Брнабић истиче да је Влада Србије резервисала још једну халу како би се тај Научно-технолошки парк проширио.

"Нисмо хтели да купимо, одговорни смо према буџету и јавним финансијама, али смо је резервисали да можемо да се проширимо како се буду јављале нове компаније", рекла је премијерка.

Брнабић је рекла да је остало да се подигне још једна зграда Факултета техничких наука, наводећи да је то важно и за Чачак и за Србију.

 

 

 

Извор: Танјуг