Вести

БРНАБИЋ: НАСТАВЉА СЕ СА РЕФОРМОМ ЈАВНЕ УСТАНОВЕ

Први круг обуке службеника јавне управе из нових техногија и четврте индустријске револуције завршен је, а председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је да се са реформом јавне управе наставља и то са циљем да подржи прелазак наше привреде на привреду засновану на знању, новим технологијама и иновацијама.

Брнабић је, на панел дискусији "Како нове технологије обликују свет", одржаној у Националној академији за јавну управу, рекла да почиње обука запослених у јавној управи како на државном, тако и на покрајинском и локалном нивоу и то о томе шта значе ствари као што су вештачка интелигенција, блокчејн технологија, криптовалуте, отворени подаци...

Запослени у јавној управи биће обучавани и о томе како могу да искористе та знања у свом раду како би, како каже, сви заједно били још бољи сервис грађанима и привреди, а све са циљем да јавна управа успе да испрати промене у нашој привреди, прелазак наше привреде на привреду засновану на знању, новим технологијама и иновацијама и да не представља препреку, већ подршку за читав тај развој.

Брнабић је подсетила да је реформа јавне управе почела 2016. године увођењем електронске управе која је сада, додаје, механизам који координира са свим реформама.

Навела је да је 2017. године трасиран пут за трансформацију нашег друштва и наше привреде који су заснованих на радно интензивним инвестицијама ка друштву и привреди заснованих на знању, новим технологијама, иновацијама, креативности.

"Успели смо да направимо основу за електронску управу, да кренемо да је живимо и будемо сервис и грађанима и привреди, али смо такође успели да направимо основу за трансформацију нашег друштва и привреде ка друштву и привреди заснованим на знању, иновацији, новим технологијама", рекал је Брнабић

Брнабић је рекла и да је следеће по том питању што се ради у нашој земљи развој вештачке интелигенције и биотехнологија.

"То видимо као следећи корак у развоју Србије. Сада улажемо додатне ресурсе и у подизање додатних капацитета и знања наших грађана генерално кроз дигитални караван који имамо, али паралелно са тим и много више времена и енергије у то да јавни службеници разумеју на прави начин дигитални свет и нове технологије", рекла је Брнабић.

Брнабић сматра да неће моћи да се испрати и подржи привреда, ако јавна управа нема капацитет да разуме те промене и да схвати шта је блокчејн, криптовалуте, шта значи примена вештачке интелигенције.

"Стално ће привреда наилазити на проблеме ако јавна управа не буде могла све то да подржи и изнесе", навела је Брнабић.

Нагласила је да је сада најбоље време када Србија креће у додатну трансформацију јавне управе, што Србија ради прва у Европи, а што ће омогућити да се настави са етаблирањем наше земље као једног од европских лидера у новим технологијама.

 

Сутра конференција о приступању Србије Европској унији

Брнабић ће учествоваће сутра на Међувладиној конференцији о приступању Србије Европској унији у Бриселу.

Пре конференције која почиње у 8.00 часова, како је најавила Брнабић, састаће се са комесаром за проширење Оливером Вархеијем.

Брнабић је одговарајући на питања новинара у Београду подсетила да ће на Међувладиној конференцији бити констатовано отварање Кластера 4 и оценила да то представља феноменалну вест за нашу земљу и јасан сигнал за наше евроинтеграције.

"То су чак четири нова поглавља. То је феномренална вест за све нас у Србији, за нашу земљу и то не само зато што је то јасан сигнал за наше евроинтеграције, већ и зато што је то кластер који се тиче зелене агенде и животне средине и у том смислу је отварањем тог кластера ЕУ дала јасан сигнал колико је Србија у последњих неколико година урадила како би испунила циљеве које је требало да достигнемо да отворимо та четири поглавља", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се радује што иде у Брисел и истиче да отварање Кластера 4 представља и велико признање ЕУ свему што је Србија урадила до сада када је реч о заштити животне средине.

У том смислу подсећа да је из Европске комисије у званичној изјави наведено да Влада Србије поштује најстриктније стандарде животне средине и да ће у том смислу они и даље радити са нама и да се на тај начин баве и пројектом Рио Тинта.

У делегацији са Брнабић биће и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

 

Саливенова изјава о Андреју Вучићу глупост и лаж

Један од оснивача пројекта за извештавање о корупцији и организованом криминалу Дру Саливен изјавио је да очекује да ће листа за санкције америчког министарства финансија бити проширена на Андреја Вучића и Николу Петровића, а Брнабић каже да сматра да је то још једна у низу лажи и ноторна глупост.

Брнабић је одговарајући на питање новинара Н1 телевизије да ли је забринута због те изјаве истакла да апсолутно није.

"Апсолутно нисам забринута за то што је рекао тај господин Саливен јер мислим да је то ноторна глупост. Несхватљиво је да неко може нешто тако да каже. Не знам кредибилитет тог човека, нити знам његову организацију, али мислим да је то лупање глупости на међународном нивоу и надам се да ће некада неко позвати на његов кредибилитет када се покаже да то није тачно", рекла је Брнабић.

Брнабић истиче да је видела гомилу таквих међународних аналитичара и стручњака који свакодневно, како каже, лупају глупости о Србији, примају новац за то.

"Да ли овај прима новац и од кога, не знам, не бих ни улазила у то, али сам видела такве лажи о Србији за које нико после није ни одговарао, нити се извинио, нити је било шта додао на ту тему, већ је наставио са новим лажним вестима. Мислим да је ово ноторна глупост", рекла је Брнабић.

Брнабић указује и да сматра да је мало непрофесионално само тако преносити било кога да каже било шта о било коме без икаквих доказа или питања даље на ту тему.

Иронично наводи да је сигурна да се Андреј Вучић "препао и да не зна шта ће од себе".

"Можда му заплене сву ону непостојећу земљу у Војводини или "WinWin" који је његов или није његов, или Франш, који је његов или није његов, блокирати му све рачуне, али с обзиром да смо чули толике лажи, верујем и да је ово једна безочна лаж", навела је Брнабић.

 

Полиција на протестима једино да би спречила блокаду путева

Полиција би могла да буде на протестима, али једино да би спречила блокаду путева, јер је то легитиман посао полиције, изјавила Брнабић.

Брнабић је додала да не би било у реду да полиција стоји и немо посматра како се крше закони Србије и малтретирају сви остали грађани.

Брнабић је, одговарајући на питање новинара Н1, навела да уколико би полиција спречавала окупљања, извештавало би се о терору у Србији и забрани демократског окупљања.

Брнабић је подсетила, да је премијер Луксембурга Гзавије Бетел рекао да протестанти могу да демонстрирају тако што ће им Влада Луксембурга одредити руту којом ће да пролазе.

Пре тога ће, како је навео, полиција легитимисати све демонстранте и свако ко на метар напусти ту руту ће бити приведен.

Брнабић је рекла да би волела да Н1, као луксембуршка телевизија, и о томе извештава и да каже да ли је то најбоља европска пракса и да ли би, у складу са тим, и у Србији требало да се дозвољавају протести или да се људи терају воденим топовима.

Брнабић је рекла да је занимљиво да се то узима као пример добре праксе.

"Као луксембуршку телевизију сам вас питала да ли је то што Луксембург ради у ствари оно што бисмо ми требали да радимо и како бисте ви као луксембуршка телевизија извештавали да сам ја као председница Владе изашла и рекла - ово је рута којом демонстранти могу да иду, пре тога ће све њих легитимисати полиција и ако неко направи искорак из те руте, биће приведен. О томе се ради када причамо о дуплим стандардима и лицемерју", одговорила је Брнабић.

Наводи да је у суботу цео дан гледала твитер профил ТВ Н1 и да је приметила да су објављивали вести са протеста са фотографијом од претходног викенда.

"Полиција ће поступати у складу са најбољом европском праксом, и пуштаће да људи протестују", рекла је Брнабић и замолила људе који су на протестима да се физички не обрачунавају са грађанима јер ће за то бити санкционисани.

Брнабић је рекла да не може да верује да су еколози они који туку људе летвама, металним шипкама и транспарентима.

"Знам за "грин пис" људе који имају ненасилне протесте, везују се за дрвеће. До сада нигде у свету нисам видела екологе који бију. Само у Србији. Трудићемо се да заштитимо јавни ред и мир, а ови који хоће да протестују да то могу да чине", рекла је Брнабић.

Одговарајући на притање новинара Н1 да ли су инвестиције из Луксембурга добродошле у нашу земљу, Брнабић је рекла да су инвестиције из Луксембурга и из било које тачке земљине кугле добродошле у Србију, што се види и по томе да је Србија светски рекордер по привлачењу страних инвестиција у односу на величину своје економије.

 

 

Извор: Танјуг