Вести

БРНАБИЋ: НАСТАВИЋЕМО РЕФОРМСКИ ПУТ

На изборима у Србији бирачко тело је показало да даје јасну предност конкретним плановима и доказаним достигнућима, а да би се наставио рад на европским интеграцијама кључно је ефикасно формирање нове Владе Србије, истакла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић у ауторском тексту за Политико.

Брнабић је навела да су, као директан одговор на позиве српске опозиције на ванредне изборе на парламентарном и локалном нивоу, у Србији одржани ванредни избори 17. децембра 2023. године.

Истичући да се под председником Александром Вучићем и владом коју предводи Српска напредна странка (СНС) Србија у последњих 11 година драматично променила, Брнабић је указала да је СНС овим изборима приступила са одговарајућом двојном стратегијом: истицањем својих постигнућа у управљању и изношењем конкретних планова.

Опозициона кампања се, међутим, значајно разликовала, фокусирајући се на вређање Вучића, а не на нуђење било какве визије, циљева или идеологије, навела је Брнабић и додала да је то била кампања "за коју су чак и они сами разумели да не може да донесе победу".

Како је нагласила, опозициони политичари су тражили ванредне изборе, а ипак су они ти који су експлицитно саопштили међународним посматрачима избора, пре дана гласања, да неће признати исход.

Брнабић је указала да је чињеница да је, са укупно 5.587 присутних посматрача, овај изборни процес био подвргнут интензивној контроли без преседана.

Брнабић наглашава да је од 2019. године институционална сарадња Владе Србије са Канцеларијом за демократске институције и људска права (ОДИХР) довела до значајног напретка у изборним реформама и наводи да је до сада у потпуности спроведено 14 препорука ОДИХР-а, још 14 је углавном примењено, а делимично се деловало када је реч о 29, што све показује снажну посвећеност демократском управљању.

"Штавише, изборна транспарентност је побољшана кроз кључне иницијативе е-управе, као што је стварање Јединственог бирачког списка 2012. године, његова интеграција са Регистром грађана 2019. године, покретање веб странице за верификацију бирача 2020. и покретање редовног ажурирања гласача почев од 2021. године", наводи Брнабић.

Брнабић додаје да је важно напоменути и да је у својој прелиминарној изјави о изборима Међународна изборна посматрачка мисија (ИЕОМ) позитивно оценила процес гласања на 93 одсто од 1.220 бирачких места које је посматрала.

ИЕОМ је идентификовала само 13 озбиљних неправилности, што је само 1,07 процената посматраних бирачких места, и похвалила побољшану комуникацију и транспарентност Републичке изборне комисије (РИК), истиче Брнабић.

Брнабић је такође указала да је на парламентарним изборима 2023. године забележен већи број жалби у односу на претходне изборе, односно 165 жалби у поређењу са 110 које је РИК добио након парламентарних избора 2022. године.

Истовремено, на локалним изборима у Београду забележен је приметан пад на само 22 жалбе, што је знатно мање од 528, колико их је било 2022. године, навела је Брнабић.

"На крају је бирачко тело једноставно показало да даје јасну предност конкретним плановима и доказаним достигнућима", истакла је Брнабић и додала да је током протеклих 11 година под влашћу Српске напредне странке Србија спровела широк спектар реформи, како на националном, тако и на нивоу Европске уније.

Брнабић је навела да је Србија, што се тиче реформи у вези са ЕУ, посебно оних које се тичу владавине права, усвојила уставне амандмане који су драматично смањили политички утицај у правосуђу, заслуживши признање и ЕУ и Венецијанске комисије Савета Европе.

Додаје да је Влада усвојила и амбициозан сет медијских закона, а да је у борби против корупције остала посвећена сарадњи са ЕУ и релевантним телима, надмашујући учинак многих европских земаља, како показује најновији извештај Групе држава за борбу против корупције.

Брнабић наглашава да је Србија постигла пуну фискалну и макроекономску стабилност, што потврђује и Међународни монетарни фонд, и додаје да је земља постигла тај успех побољшањем свог укупног пословног окружења, што је резултирало драстичним смањењем незапослености и значајним повећањем просечне плате.

Брнабић је истакла и да је Србија такође на само корак од постизања рејтинга инвестиционог нивоа и да годинама привлачи директне стране инвестиције изнад очекивања.

Последњих година, Србија је такође учинила помак ка економији вођеној технологијом и иновацијама, изградњом научних и технолошких паркова, увођењем програмирања као обавезног предмета у основне школе, пружањем значајних подстицаја за ИТ индустрију и најбоља је у Европи у расту услуга информационих и комуникационих технологија.

Брнабић наводи да су то само неки од резултата које су Вучић и СНС представили у предизборној кампањи, уз обећање да ће Србија додатно убрзати реформе и раст.

Наводи да је пред новом владом амбициозна агенда и да је, како би се наставио рад на европским интеграцијама, недвосмисленом приоритету за нову администрацију, кључно ефикасно формирање нове Владе Србије.

"Наставак дијалога о нормализацији односа са Приштином биће основни фокус, нарочито имајући у виду последњу одлуку Београда којом се омогућава слобода кретања за возила чије таблице издаје Приштина", наводи Брнабић.

Брнабић указује да ће нова влада такође морати да се фокусира на диверсификацију енергије, надовезујући се на достигнућа као што је отварање гасовода до Бугарске и истрајавајући на виталним реформама владавине права, укључујући даљу сарадњу са ОДИХР-ом и Организацијом за европску безбедност и сарадњу.

"Демократија се протеже даље од дана избора и једноставног чина стављања гласачког листића у кутију. Требало би да обихвати све учеснике, укључујући и оне који су разочарани резултатима, да учествују у постизборном процесу. А имајући у виду обимну агенду која чека следећу српску владу, опозиција би могла да одигра значајну улогу у остваривању многих од ових циљева ако би усвојила конструктивнији приступ. Уосталом, то је суштина демократије", наводи Брнабић у ауторском тексту за Политико.

 

 

 

Извор: Танјуг