Вести

БРНАБИЋ: НАСТАВИЋЕМО ДА РАДИМО НА ПОВЕЗИВАЊУ РЕГИОНА

Имамо реалног разлога за оптимизам да ће Србија 3. априла изабрати пут у будућност, а не повратак у прошлост. Пред грађане излазимо с конкретним резултатима, баш као што један од слогана наше странке гласи – дела говоре. И заиста мислим да просечна плата од 635 евра, Клинички центар Србије, кардиоваскуларна клиника "Дедиње 2", брза пруга Нови Сад – Београд, обилазница око Чачка, програм државне станоградње за припаднике снага безбедности, Институт за развој вештачке интелигенције, Центар за секвенцирање генома и много других важних ствари – све су то дела која говоре боље и више него хиљаде речи. Све то грађани сами могу да виде, рекла је Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије и потпредседница Главног одбора Српске напредне странке, говорећи о резултатима владе с којом излазе на изборе 3. априла, као и о томе шта је могло боље или више да се уради.

"Да ли смо могли боље и више – да. Да ли смо грешили – да. Сви који раде греше. Такође, сви који ураде нешто, када погледају иза себе, виде шта је могло боље и брже. Међутим, да ли је Србија напредовала брже од других у време пандемије вируса корона – апсолутно. У сваком тренутку били смо потпуно посвећени нашој земљи и нашем народу и давали све од себе да Србија сваког дана напредује", истакла је Брнабић.

* Претходни избори 2020. године одржани су у сенци велике светске здравствене кризе, ови сада – у сенци украјинске кризе. У кризним временима грађани су на изборима обично мање склони променама, желећи сигурност и стабилност, и постоје мишљења да и због тога имате предност на овим изборима. Какав ви резултат очекујете за вашу листу?

- Сматрам да ће се грађани трећег априла водити превасходно резултатима и личном свешћу да ли данас живе боље него пре, на пример, десет година. Замислите да је у свету стање какво јесте, а да Александар Вучић и Српска напредна странка за десет година нису урадили ништа – да су плате остале исте, да је незапосленост остала на нивоу од 25 одсто, да нисмо изградили ауто-путеве, нове болнице, финансијски помогли и подржали привреду и грађане током пандемије – да ли би људи гласали за нас? Не – из простог разлога што не би желели да их таква власт води кроз још једну кризу. У том случају, ма каква криза у свету била у току, грађани би гласали за промене. Овако, сматрам да имамо реалног разлога за оптимизам да ће Србија трећег априла изабрати пут у будућност, а не повратак у прошлост и да ће наградити рад и резултате, као и дати поверење људима и тиму који имају јасан и конкретан план за будућност.

* Рат у Украјини се рефлектује на цео свет у овом тренутку. Ако украјинска криза потраје, хоћемо ли и до када имати довољно хране по приступачним ценама и довољно енергената и за привреду и за грађане?

- То је наш апсолутни приоритет. На самом почетку, док сукоб још није ескалирао, председник Вучић је иницирао оснивање тимова за праћење различитих сектора и области, на дневном нивоу пратимо кретања на светском тржишту. За сада немамо нерешивих проблема и ја се надам да ће тако и остати. Борићемо се свим снагама да наши грађани у што мањој мери осете последице тренутне ситуације у Украјини. Не бих се усудила да предвиђам ништа јер, као што сте и ви рекли, све зависи од тога колико ће све ово потрајати. Ипак, као и у случају пандемије вируса корона, када је Србија међу првима набавила и респираторе и најмодерније терапије и вакцине, и овај пут, пре свега захваљујући муњевитој реакцији председника Вучића, ми смо напунили своје робне резерве и максимално спремни дочекали талас проблема с којима се сада сви суочавају. То је, такође, показатељ како различити људи схватају политику и служење земљи и грађанима. Неки мисле да је политика филозофија, лепе приче и да је бављење робним резервама, грашком, шећером и конзервама испод њиховог нивоа, док други домаћински воде рачуна о земљи, баве се конкретним стварима и конкретним проблемима грађана.

* Србија је можда у специфичној ситуацији, под великим притисцима да у потпуности прихвати западни наратив о рату у Украјини и придружи се санкцијама против Русије, иначе би могла да буде заустављена на путу ка чланству у Европској Унији, али и да изгуби бар део страних инвестиција. Можете ли им одолети, ако ваша странка и даље буде на власти, или је извеснија одлука о санкцијама Русији?

- Мислим да је држава Србија закључком Савета за националну безбедност јасно исказала свој став. Немојте мислити да притисака није било и тада, пре његовог доношења. Став Србије је у потпуности у складу с међународним правом, а руковођен нашим интересима и специфичном ситуацијом у којој се Србија налази, што укључује и то да је над Србијом извршена агресија 1999. године, као и то да многи од оних који траже да уведемо санкције Русији истовремено оспоравају наш територијални интегритет. Знам да су се у прошлости неретко доносиле одлуке које би се допале неким великим силама или моћницима, али Србија више није таква земља. Ми морамо да гледамо себе и поступамо у складу с нашим националним интересима.

* Притисцима на Србију, чини се, придружили су се и неки суседи из региона иако званични Београд и у време највеће кризе због вируса корона, као и сада, притиче у помоћ вакцинама, храном и другим видовима подршке. Шта још може да уради да одбрани своје интересе и интересе Срба у региону, а да притом не угрози мир и стабилност на западном Балкану?

- То је модел понашања да када нисте у могућности или једноставно немате храбрости да своју реакцију усмерите тамо где треба, ви искалите бес на Србији. Време је да се та пракса прекине. Апсолутно никога не угрожавамо, већ, као што сте рекли, помажемо у најтежим тренуцима свима и то ћемо наставити да радимо без сумње. Наставићемо да радимо на повезивању региона, развијаћемо иницијативу "Отворени Балкан" и наставити да позивамо све у региону да се придруже, градићемо пруге и ауто-путеве који ће спајати људе. За нас је то пут ка миру и стабилности и начин заштите интереса нашег народа – сарадња, повезивање, лакши проток капитала, услуга, робе и људи.

* Срби први пут неће гласати на територији Косова и Метохије за највише органе власти Србије, Курти им прети избацивањем из привремених приштинских институција, Бриселски споразум је, кажете, мртав. Има ли, ипак, наде да се тај споразум некако "оживи"? Колико смо сада далеко од могућности постизања "историјског договора између Срба и Албанаца" у неко догледно време?

- Наш народ је у петак показао колико је сложан, јединствен, храбар и одлучан у намери да искаже своје ставове и заштити своја права. Надам се да су то видели и представници привремених институција у Приштини, али и читава међународна заједница. Јер тај "историјски договор" мора бити компромис. Сада могу још једном да виде за кога се Влада Србије бори, да ти људи постоје, да желе достојанствен живот, мир, стабилност, перспективу и да се према њима нико не може односити као да не постоје. Што се Бриселског споразума тиче, како да не кажем да је мртав када неки људи у 21. веку не могу да остваре чак ни своје бирачко право? Колико смо далеко од могућности постизања историјског договора? Плашим се да смо сваким новим потезом Албина Куртија све даљи и да то наноси штету свима.

* Прва сте жена на челу Владе Србије, па још у два, иако непуна мандата. Као једини члан владе из редова Српске напредне странке, налазите се на изборној листи „Александар Вучић – Заједно можемо све” на 14. месту, одмах иза низа јавних личности које су вам се прикључиле на овим изборима. Да ли је то сигнал да бисте могли бити на челу и треће владе, што се још никоме у Србији није "десило"?

- То је нешто о чему заиста не размишљам. Ми у Српској напредној странци се не боримо за власт или за функције, већ за могућност да нешто урадимо за своју земљу. Имамо далеко најбољи тим и најјачу листу, а ја сам поносна на то што су с нама и Дана Грујичић, и професор Стојан Раденовић, и Јелена Беговић, и професор Жика Бујуклић, наша шампионка Борислава Перић Ранковић, Марко Кешељ, Сања Керкез, Наташа Тасић Кнежевић, Јован Колунџија, Константин Костјуков... и много других невероватних људи.

 

Не коментаришем у медијима рад министара

* Колико бисте министара из садашње владе задржали и у следећем тиму, ако бисте били у тој прилици?

- Никада до сада нисам коментарисала рад министара у медијима. Оно што се цени су резултати, а ова влада их свакако има, што значи да смо били добар тим у овом мандату.

Верујем да ће извештај европских посматрача бити фер по нашу земљу.

* Европски парламент први пут шаље делегацију за посматрање избора у Србији. Шта мислите, хоће ли њихов извештај бити ласкав по вас, као организаторе ових избора?

- Много смо радили између два изборна циклуса, разговарали смо са свима – са или без посредства европарламентараца. Заиста верујем да ће избори 3. априла бити једни од најбоље организованих до сада. Верујем да ће извештај бити фер и објективан, и у складу с тим повољан не за нас као за организаторе, већ за нашу Србију јер то је оно за шта се боримо свакога дана.

 

 

 

Извор: Политика