Вести

БРНАБИЋ: МОЖЕМО ДА СТВОРИМО БОЉЕ ПОВЕЗАН РЕГИОН

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је, поводом 20 година рада Америчке привредне коморе у Србији (Ем Чем), захвалила на континуираној подршци Ем Чема развоју економије и предузетништва у Србији, а посебно је истакла добре резултате постигнуте у трговинској размени са Сједињеним Америчким Државама прошле године и америчку подршку иницијативи Отворени Балкан.

Брнабић је навела да је Ем Чем током свих 20 година свог рада био снажан и поуздан партнер Владе у стварању бољег пословног амбијента у Србији.

"Ви сте допринели да Србија постане један од светских лидера у привлачењу страних инвестиција. То смо постигли не тако што смо давали велике субвенције инвеститорима, већ зато што смо мењали законе, основне, најважније, као што је на пример Закон о раду. Мењали смо нашу администрацију, да буде транспарентнија пре свега кроз увођење електронске управе", истакла је Брнабић.

Предочила је да је Ем Чем заслужна и за напредак Србије у области владавине права и независности правосуђа, "како би привреда имала сигурност и безбедност".

"Тако што смо заједно мењали Србију и улагали у њене најважније и најснажније потенцијале - памет и креативност, то смо чинили кроз реформе у образовању, кроз улагање у младе предузетнике, стартап и иновационе компаније. Желим вечерас након ваших 20 година рада у Србији да вам се захвалим зато што сте веровали у Србију и били подршка Влади Републике Србије на овом путу", рекла је Брнабић, оценивши да регион може да послужи као пример добре сарадње.

Нагласила је да су америчке компаније као што су "Ен-Си-Ар" или "Мајкрософт", "Оракл", "Филип Морис" и многе друге, али и америчка администрација преко амбасаде САД у Србији и организације као што је "Ју-Ес-Ејд“, веровали да "Србија није земља јефтине радне снаге, већ земља памети, талента, иновативних и креативних људи".

Брнабић је навела да је у 2021. години извоз робе из Србије у САД достигао вредност од 435,9 милиона евра и да се повећао 35,5 одсто у односу на 2020. годину, а да је увоз износио 408,7 милиона евра, уз раст од 4,7 одсто у односу на прошлу годину.

Брнабић је истакла и одличне резултате када је реч о извозу услуга у 2021. години из Србије у САД и рекла да је он износио више од милијарду долара или 870 милиона евра, што је дупло више него што износи извоз робе.

Такође је нагласила да при томе имамо значајан суфицит на нашој страни од 562 милиона евра.

Како је рекла, то показује да се односи две земље развијају на најбољи могући начин, уз узајамно поштовање и уважавање, а као наредне кораке у овој сарадњи најавила је улагање у област вештачке интелигенције, биотехнологије и биомедицине.

Брнабић је на крају, између осталог, захвалила за "огромну, отворену и искрену америчку подршку иницијативи Отворени Балкан", који, како је рекла, осим што помаже земљама на њиховом европском путу, показује и да регион може да послужи као пример добре сарадње.

 

 

Извор: Танјуг