Вести

БРНАБИЋ: МОРАМО ДА НАЂЕМО РЕШЕЊЕ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА СРБИЈЕ

Председница Скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да се нада да ће опозиција ипак изаћи на изборе за Скупштину града Београда заказане за 2. јун ове године, истичући да уколико то не ураде, то је онда њихова политичка одлука и она треба да се поштује. 

Брнабић је рекла да су њена врата за дијалог увек отворена и нагласила да нереди неће бити допуштени не само у Београду, већ ни у било којој другој локалној самоуправи.

"Молим да се сви придржавају демократских вредности, а то су избори. Дакле, немојте само да претите људима да ћете покушати да спречите одржавање избора. Уколико не желите да учествујете на њима, то је ваша политичка жеља и политичка одлука и ми ћемо је као такву поштовати, али немојте да претите да ћете спречавати друге људе да гласају, јер се то неће десити. Србија је земља владавине права, јаких институција и људима ће се омогућити да гласају", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила и да јој се чини да је опозиција намерно остала недоречена и да су, како каже, неки од њих оставили простор да ипак изађу на изборе.

Брнабић је додала да се надала да ће са опозицијом ипак моћи да дође до неког договора и да се бар наставе разговори и заједнички ради на стварима које су неспорне за додатно побољшање изборних услова, подсетивши да је она радила на унапређењу изборног процеса од кад је постала и председница Владе.

"Скупштина није ријалити и није место за преформансе. Ми сви имамо посебну врсту одговорности према грађанима, јер смо њихови представници и треба да им покажемо да можемо да се договоримо. Јуче сам рекла на састанку да се плашим да је оваквим одлукама дела опозиције један део њих ушао у политички ћорсокак из кога нема излаза", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила и да мора да се нађе решење у интересу грађана Србије.

Брнабић је навела и да се локални избори неће објединити, јер како објашњава то би било јасно кршење не само закона, већ и демократских норми и принципа.

"Треба да смањимо унутрашње тензије да би Србија могла да се суочи и одупре притисцима, јер не иду нам лака времена", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела и да Србија мора да настави економски раст, јача домаћу привреду и доводи додатне инвестиције.

"Морамо да се спремимо да покажемо то ново лице Србије 2027. године, тих 15 година од промена у Србији. Да покажемо једну победничку и јаку Србију", рекла је Брнабић и додала да и Народна Скупштина мора да да свој допринос томе тиме што ми доприносимо некако бољем разумевању и смањењу тензија у друштву.

Брнабић је навела и да ће се на данашњој посебној седници Владе Србије разговарати како да се Србија одупре свим притисцима и како реаговати на скандалозну могућност пријема Косова у Савет Европе, јер то, како наглашава, поништава сваку релевантност СЕ као организације које се бави владавином права и заштитом људских права.

Према њеним речима, ова одлука је додатно скандалознија јер је известилац СЕ Дора Бакојани рекла на почетку да постоје само три услова за пријем Косова, а онда након десетак дана рекла да у ствари постоји само један услов, односно да они примене након осам година одлуку свог тзв. уставног суда и да се изврши пресуда и земљиште врати манастиру Високи Дечани.

"То је скандал. Шта је то? Јел' довољно да нешто што није држава, па не признају је пет држава ЕУ, укључујући и ту Грчку из које долази Дора Бакојани, да постане члан СЕ. Заиста скандал", рекла је Брнабић.

Како је рекла, и резолуција о геноциду у Сребреници коју гурају у УН је такође нешто што је у сваком смислу преседан и да зато треба да се боримо против свега тога заједно у једном тиму и да дамо све од себе да објаснимо читавом свету колико су огромне те неправде.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи