Вести

Брнабић: Минимална цена рада у 2022. години износиће 35.012 динара

Минимална цена рада у 2022. години износиће 35.012 динара, што је повећање од 9,4 одсто, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић након седнице Социјално - економског савета, на којој није постигнут договор са синдикатима који су тражили веће повећање.

Брнабић је рекла да ће у 2022. години са тим повећањем минималац 89 одсто покривати минималну потрошачку корпу.

Председница Владе је рекла да је дијалог био конструктиван, да разуме да су синдикати незадовољни и најавила да ће на крају 2023. године бити донета одлука да се минимална зарада од 1. јануара 2024. године изједначи са минималном потрошачком корпом.

Брнабић је истакла да је влада и прошле године повећала минималац током пандемије ковида 19, да је и сада дала све од себе да се минимална зарада што више повећа.

Такође, навела је да је у периоду од 2016. године континуирано повећавана минимална зарада и да ће до 2024. године она бити дуплирана, када ће 100 одсто бити покривена минимална потрошачка корпа.

Рекла је да је прошле године повећан минималац за 6,6 одсто, иако је БДП земље пао за око један одсто.

"Мислим да смо дали све од себе и да смо дошли до најбољег могућег резултата. Ови разговори се настављају пошто је велики посао пред нама да ми 2023. године донесемо одлуку на једном оваквом састанку који ће довести минималну зараду на 100 одсто покривености минималне потрошачке корпе", нагласила је Брнабић.

 

Реално је да 2024. године минималац покрије корпу

Брнабић је изјавила да са великом сигурношћу може да каже да ће од 1. јануара 2024. године минимална зарада достићи цену потрошачке корпе.

Премијерка је рекла да је сигурна да би то било постигнуто раније да није пандемије корона вируса.

Брнабић је навела да је само грађанима и привреди за отклањање последица епидемије корона вируса из буџета дато осам милијарди евра.

"Сада је минимална зарада достигла око 90 одсто минималне потрошачке корпе и ових десетак процената заиста није много. Нарочито ако не буде непредвиђених догађаја као што је била пандемија, а и ако буде прилично сам сигурна да ћемо успети у томе", рекла је премијерка.

Навела је да у прилог овом оптимизму иду и бројке из прошле године, када је у ситуацији пада бруто домаћег производа за 1,1 одсто, минимална зарада повећана за 6,6 процената.

"Била бих захвална нашим привредницима на томе да на минималац не гледају као на нешто где могу да рачунају на смањење својих трошкова, већ да минимална зарада буде изузетак а не правило. Такође бих волела да више прате неке потезе Владе Србије", рекла је премијерка.

У том смислу је навела да би ваљало да ако држава уводи дуално образовање, да се више привредника укључи у то и не чека да само држава да накнаде или као да код програма "Моја прва плата" и привреда изађе са неким новцем.

 

На влади нисмо причали о гарантованој пензији

Брнабић је изјавила да увођење гарантованих пензија није ни разматрано на нивоу владе као и да се оно и иначе не тиче пензијског осигурања.

Брнабић је на новинарско питање да ли ће се у догледно време у буџету наћи простора за увођење гарантованих пензија што предлаже председник Партије уједињених пензионера Србије и министар за бригу о селу Милан Кркобабић, рекла да је таква гарантована пензија заправо социјална категорија.

"Ми као социјално одговорна држава сматрамо да људи морају да имају неки гарантовани приход али гарантована пензија би била другачија од класичне, односно социјална категорија и не би требало да буде правило него изузетак", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг