Вести

БРНАБИЋ: КУРТИ ЈОШ ЈЕДНОМ ПОКАЗАО ДА НЕ ЖЕЛИ ДИЈАЛОГ

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић оценила је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не жели дијалог и да се плаши сусрета са председником Републике Србије Александром Вучићем пошто има слабе аргументе.

Брнабић је, коментаришући почетак нове рунде дијалога Београда и Приштине, рекла да мисли да Курти не жели да примени Бриселски споразум и формира Заједницу српских општина.

"Ја мислим да је Курти још једном показао да не жели дијалог, нема интересовање да направи искорак да Срби на Косову и Метохији уживају основна људска права и нема намеру да формира Заједницу српских општина", навела је Брнабић.

Како је рекла, председник Вучић не избегава те састанке колико год они били тешки и непријатни.

 

Наводи о Данилу Вучићу су још један напад на председника Србије

Брнабић је рекла да су питања и коментари у појединим медијима о томе ко плаћа путовање сина председника Републике Данила Вучића на Европско првенство у фудбалу у Немачкој, као и његово обезбеђење још један покушај дехуманизације председника Александра Вучића нападом на његову породицу. 

"Ово нема никакве везе са Данилом, ово је неопраштање Александру Вучићу борбе за Србију. Ово је напад на председника и као и много пута до сада иде преко леђа његовог сина Данила, некад преко брата Андреја Вучића, а нису заобишли ни Вукана, ни Милицу", рекла је Брнабић и показала данашње издање листа "Данас" на чијој првој страни је текст под насловом "Ко плаћа путовања председниковог сина?".

Оценила је и да су таква питања и наводи наставак дехуманизације председника Вучића и читаве његове породице и да све то служи само да се ослаби председник Вучић.

"Ово што они раде данас и "Шолакови медији" то нема ни у једној земљи на свету, то се једноставно у цивилизованим друштвима не ради. Шта тачно они желе? Да кажу ко плаћа путовање председниковог сина, које путовање? У Немачку, а 35.000 наших људи је било на утакмици против Данске", рекла је Брнабић.

Ако би питали "Шолакове медије", додала је, Данило Вучић нема право да путује, нема право да живи, нема право да путује у Босну и Херцеговину.

"Јер је и онда било, "а шта ће он у Босни и Херцеговини"? Он нема право да путује на Косово и Метохију, а то што је Данило на Косову и Метохији, то је провокација Александра Вучића и Србије. Он нема право да путује на Европско првенство, зато што на жалост Данило мора да има обезбеђење. Па мора, зато што је његов отац објавио рат организованом криминалу и мафији, и да угрожена му је породица", рекла је Брнабић.

 

Одбијањем трилатерале у Бриселу Курти показао да не жели дијалог

Брнабић је изјавила да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у Бриселу одбио да разговара са председником Вучићем, јер не жели дијалог и нема никакво интересовање да направи неки искорак ка томе да Срби на Косову и Метохији уживају чак и основна људска права.

Брнабић је оценила и да Курти "не сме да седне прекопута председника Србије". 

"Мислим да је још једном недвосмислено показано да Курти не жели дијалог, никакав разговор. Такође је овим гестом поновио да он нема никакву намеру да имплементира Бриселски споразум, да оснује Заједницу српских општина и мој утисак је да он не сме да седне прекопута председника Александра Вучића, јер он има аргументе, не плаши се да каже истину, и не либи се од тога да тражи одговоре. Захтева да чује када ће се то имплементирати Бриселски споразум, на ком стоји и потпис Европске уније", рекла је Брнабић.

Председник Вучић поставља питање, додала је, када ће читав свет учинити нешто да Курти крене да поштује споразуме и основна људска права Србима на Косову и Метохији.

"Курти на то нема одговор, и зато неће да седне прекопута Александра Вучића", оценила је Брнабић. 

Коментаришући препоруку Европског шефа дипломатије Жозепа Бореља за укидање казнених мера Приштини, Брнабић је рекла да је то неправда, "ненормално и нешто што боли".

"Али, шта нам друго остаје него да се боримо. Свака част Вучићу, он је тај терет преузео на себе. Тај највећи терет и најопаснији задатак у смислу политичке популарности или непопуларности, он је пренео на себе и тиме свима нама отворио пут да се бавимо свим осталим стварима и да Србију гурамо напред, а он је ипак тај кишобран који на себе прима најтеже ударце", рекла је Брнабић. 

Указала је на то да председник Вучић не избегава ни један састанак и дијалог између Београда и Приштине, а да се Курти сваки пут нада да председник Вучић неће бити толико одлучан, па када схвати да председник Вучић "не попушта" он не жели да се суочи са њим. 

"Курти се сваки пут нада да Вучић неће бити толико одлучан у тој борби и да ће можда некад попустити,  а онда да има алиби "дошао сам, ево желим да причамо". Али када види да Вучић не попушта, онда не жели да се суочи са њим.

Вучић се бори сваки пут најјаче могуће и сваки пут тим људима у Европској унији покаже да смо ми ту да разговарамо и да смо спремни на све компромисе који се не тичу наших црвених линија. Све остало спремни смо да разговарамо, али хајде прво о Заједници српских општина", рекла је Брнабић.

 

Опозиција користи сваку прилику да покаже мржњу према Србији

Брнабић је изјавила да опозиција не пропушта ни једну прилику да покаже  мржњу према својој земљи и навела да постоји "јединствен изум у Србији" односно пет до 10 истих људи који се појављују на свим протестима, иако их повод директно не дотиче.

Рекла је да је међу "професионалним протестантима" и Иван Бјелић, који је учествовао као један од студената, мада то није, у блокади Улице кнеза Милоша у Београду, а да је сада кренуо у Горње Недељице да протестује због пројекта "Јадар", иако са тим местом, како је рекла, нема никакве везе.  

"Он је активиста који је пешке кренуо у Горње Недељице, какве он тачно везе има са тим местом? Једино што знам да је један од тих професионалних протестаната које смо ми измислили у Србији, то је изум Србије - неких пет и 10 људи који су на свим протестима. Некако су они "директно погођени" било чиме што се дешава, од фриленсера до пољопривредника", рекла је Брнабић.

Истакла је неколико примера у којима представници и чланови опозиционих странака оспоравају сваки инфраструктурни пројекат.

"Што градиш Моравски коридор ? Шта ће им делфинаријум? Победиш на избору за домаћина "EXPO 2027", они кажу - е победили су да би рушили Сајам. Исто тако, имате председника који је објавио рат организованом криминалу, Скај преписку Радоја Звицера који каже "Вучић нам је једина препрека и непријатељ и треба да га убијемо", а они кажу Вучић је шеф организованог криминала", рекла је Брнабић.

Навела је да је једина позитивна ствар што све више људи неће да учествује у тој пропаганди коју спроводе како је рекла, "Шолакови и тајкунски медији". 

"Једна позитивна ствар је то што има све више људи који неће у томе да учествују. Ви имате и тамо људе који иду из тих редакција, новинара који беже у друге редакције и медије. Неће, сумануто им је више, увреда за њихову интелигенцију. Замислите новинара који мора да пише "Ко плаћа путовање сина председника Вучића"? Мене је председник научио оном принципу ког се и он држи - сама плаћам своја путовања, своје ручкове и вечере", рекла је Брнабић.

На питање новинара да прокоментарише то што су фудбалери репрезентације Србије на Европско првенство у Немачку путовали авионом хрватске компаније, Брнабић је рекла да није упућена у разлог који стоји иза тога и истакла да високи званичници, представници Владе Србије и парламента, тиме и она и председник Србије када год је то могуће путују авионом домаће компаније "Air Serbia".

Коментаришући резултат који је српска репрезентација постигла на овом првенству, односно то што су такмичење завршили већ после групне фазе и нису пласирали у другу фазу првенства, Брнабић је рекла да је само разочарана.

"Као што је и председник јуче рекао - то није нешто чиме смо ми задовољни. Србија је много уложила у наш фудбал, мислим да су имали услове као мало ко и то нису резултати са којима треба да будемо задовољни. Србија није то заслужила, већ много боље, уложила је много. Видећемо, извесно је да ће ту бити промена, али истовремено хвала свима који су се трудили, залагали и борили се", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: ТВ Пинк/Tанјуг