Вести

БРНАБИЋ: КОНСТАНТНИ ПОКУШАЈИ ДЕХУМАНИЗАЦИЈЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић је указала на константне покушаје дехуманизације и криминализације председника Александра Вучића и његове породице. Како је оценила, то је након покушаја убиства Роберта Фица, Доналда Трампа.

"Дошло је до једне невероватне инверзије, они могу баш све да кажу у тим независним медијима. Када сам једну новинарку на конференцији питала шта то значи независни медији, она је одговорила да то значи да не зависимо од вас, а то значи да зависе од неког другог. Када су медији независни, то значи да њихова уређивачка политика не сме да зависи од било кога. Н1 себе не може да назове независним медијем, као ни Данас, као ни Нова, јер њихова уређивачка политика зависи од њиховог газде, а то је Шолак", навела је Брнабић.

Како је додала, то се најбоље види на примеру Сергеја Трифуновића за кога нико не може да каже да се слаже или да било како подржава Александра Вучића и СНС, али се усудио да нешто критички каже о Драгану Ђиласу и цензурисан је у тим медијима.

Дакле нису независни, они су против Александра Вучића и Српске напредне странке. То је њихово право, само немојте да се претварате да сте независни јер уређивачка политика зависи од власника медија. Када у тим медијима Вучића назову нечастивим, то је у реду, водитељка га не прекида, а када имате професора који каже да у Сребреници није почињен геноцид, водитељка му не допушта да даље говори и каже да се са тиме не слаже

Према њеним речима, након таквих речи упућених на рачун председника Србије, треба вам само један лабилан човек који ће да повуче ороз.

"Никада инспиратори нису ти који повуку ороз, они трују јавност сатима и данима, недељама и месецима и то је они што се види на њиховим медијима", истакла је Брнабић.

Како је додала, то је јако важна тема након покушаја убиства Роберта Фица, Доналда Трампа.

"Таква дехуманизација и криминализација Вучића је нешто што смо видели пре убиства Зорана Ђинђића. Ово је сада пет пута горе", нагласила је Брнабић.

 

Бивша власт довела Рио Тинто у Србију, Ђилас то није демантовао

Брнабић је рекла да је бивша власт довела компанију Рио Тинто у Србију и истакла да лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас то није демантовао.

Како је рекла, нису то демантовали ни други представници опозиције, који су у периоду од 2001. до 2012. били део власти у Србији.

Брнабић је за ТВ Пинк навела да сваки грађанин у земљи може да се увери претрагом сајта Агенције за привредне регистре да је "Rio Sava Eksplorejsen" ћерка фирме Рио Тинта регистрована у Србији 16. маја 2001. године, у време када је Демократска странка била на власти.

"Утврдили смо да је Демократска странка довела Рио Тинто у Србију. Читав тај пројекат преузима Демократска странка Србије, влада Војислава Коштунице, и први документ, дакле истражна права, издаје у јуну 2004. године. Дакле, то је први кључни тренутак", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да је 2006. година била кључна, јер је измењен Закон о рударству и енергетици из 1995. године и обрисани чланови 14 и 15 који говоре о јавном надметању.

"До тада неко има истражна права. Када потврди резерве које се ту налазе и затражи експлоатациону дозволу, расписује се тендер, јавно прикупљање понуда, па ко да више и боље услове за Србију, том се даје експлоатациона дозвола. Тај такође треба да надокнади трошкове истраживања овоме ко има истражна права, не Србија, него тај. Ко да најбољу понуду тај нове намирује Србији, што је добро законско решење, да најбоље услове и тај добија дозволу за експлоатацију, укључујући и могућност да Србија за себе остави експлоатациона права, дакле право на коришћење тих минералних сировина или резерви, а да само из буџета овима надокнади трошкове истраживање, а то се 2006. брише из закона", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да се изменама Закона о рударству и о енергетици то брише из закона и да се у новом члану наводи да се одобрење за експлоатацију издаје по захтеву носиоца истраживања минералне сировине, што, како појашњава, значи да нико други осим носиоца истраживања не може да добије одобрење за експлоатацију.

Брнабић је указала и да је 2012. године тадашња влада усвојила стратегију одрживог коришћења минералних ресурса и добара, а у којој се спомиње компанија "Rio Sava Eksplorejsen".

"Сад замислите сутра на некој арбитражи кад Рио Тинто каже - 'па не само да су нам дали истражна права, не само да су нам девет пута потврђивали, да су нам поред тога проширивали опсег истраживања, променили закон који сада јасно каже да смо ми имали аутоматски експлоатациона права, него се ми налазимо у националној стратегији одрживог коришћења природних ресурса и добара. Како сада Александар Вучић то све може да нам укине?", указала је Брнабић.

 

 

Извор: ТВ Пинк